ВАСИЉЕВИЋ: ЕК ћутала када у Србији није било опозиционих медија

Танјуг

12. 10. 2020. у 00:02

ВАСИЉЕВИЋ: ЕК ћутала када у Србији није било опозиционих медија

Фото: Танјуг

САВЕТНИЦА за медије председника Србије Сузана Васиљевић оценила је вечерас да Извештај Европске комисије о напретку Србије није фер у делу који се односи на медије и подсетила да од 2004. до 2008. није ни било опозиционх медија, али да тада то није била тема у извештајима Комисије.

Тада су, додала је, уредници Јавног сервиса РТС трпели притиске чак и због гостовања тадашњих коалиционих партнера, а камоли опозиције.

"Не можемо да кажемо да је та тачка фер. Рецимо, 2008. године није постојао ниједан медиј који је био "на другој страни"", рекла је Васиљевићева у емисији Хит-твит ТВ Пинк.

Данас је, истакла је, другачије - има и портала, и недељника, и дневних новина, и телевизија који нису наклоњени власти.

Навела је да данас у медијима на насловним странама има позива на убиство, лешеве који ће плутати Србијом, позиве на убиство деце, нападе на породицу председника...

Тога, истиче, није било када је на власти била Демократска странка.

Сузана Васиљевић подсетила је на период од 2004. до 2008. године и на претње упућене новинарки Оливери Јовићевић.

Подсетила је и да је у периоду од 2008. до 2011. радила као саветница за медије Ивице Дачића, који је тада био потпредседник владе и министар унутрашњих послова, којем није било омогућено да гостује на РТС-у.

"Гостовао је (Дачић) само једном на Јавном сервису у то време, и то уз драму", рекла је Васиљевићева, истакавши да тога тада није било у извештајима Европске комисије.

Извршни директор Фондацје за отворено друштво Милан Антонијевић рекао је у истој емисији да Европска унија данас детаљније прати дешавања у нашој земљи, па отуда и више замерки.

Додао је да је поларизација медија у Србији постојала и онда када је, рецимо, Зоран Ђинђић био премијер, и да је често био мета.

ВАСИЉЕВИЋ: ВОЈНА ВЕЖБА НИЈЕ МОГЛА БИТИ ОДРЖАНА У НОВОМ БЕОГРАДУ

Војна вежба "Садејство 2020" одржана је на Пештеру зато што је то војни полигон и зато што није могла бити одржана на Новом Београду, изјавила је вечерас саветница председника Србије за медије Сузана Васиљевић.

Васиљевићева је то рекла у емисији Хит-твит ТВ Пинк упитана да коментарише питање новинара председнику да ли је та вежба имала неку поруку за Бошњаке, који су већинско становништво на том простору.

Подсетила је да је председник у свом одговору јуче поручио да је то Војска Србије која брани и браниће припаднике свих народа који живе у Србији.

"Та вежба није могла да буде одржана на Новом Београду, то је војни полигон на Пештеру, одлазила сам тамо више пута и када је председник био (Борис) Тадић, а (Драган) Шутановац министар одбране", рекла је Васиљевићева.

Испричала је и да је у повратку са Пештера председник Вучић срео генерала у пензији Љубишу Диковића, који је, како је казала, веома емитовно доживео ту вежбу, честитао је председнику, рекавши да је "ово сада права Војска Србије".

Изврни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић је у истој емисји рекао да не види ништа спорно у томе што је вежба одржана на Пештеру.

Приметио је, међутим, да су присутни били мнноги војни аташеи земаља чланица НАТО-а, али да није био и војни аташе Амбасаде Црне Горе.

"Не видим ништа спорно у целој тој активности Војске", рекао је Антонијевић.

О прошлонедељном боравку у Београду европског комесара Оливера Вархеија и Извештају Европске комисије о напретку Србије, Васиљевићева је подсетила да се он тада састао и с представницима опозиције, који су од њега тражили да ЕУ ускрати новац Србији опредељен као пакет економске помоћи и њен просперитет.

"Показала сам председнику ту вест баш током састанка са Вархеијем и та вест је страшна. Представници опозиције траже да се заустави пакет помоћи свом народу, док се не спроведу реформе. Читајте између редова: док не дођу на власт!", казала је Васиљевићева.

Опозиција је, истакла, од Вархеија тражила да народу Србије буде ускраћена помоћ од ЕУ у новцу који се улаже у обнову и градњу болница, путева...

За више пута поновљене локалне избора у Шапцу, Васиљевићева је рекла да је то "тужна сага са срећним крајем".

Досадашњег градоначелника Небојшу "Зеленовића народ очигледно неће, а СНС је победио по правилима које је он прописао", рекла је Васиљевићева.

Према њеним речима, опозициа ће имати прву шансу када, како је рекла, "обује ципеле, изађе и прича са народом".

Антонијевић је приметио да има много примедби, да се врши притисак на бираче, па би, сматра, тужилаштво требало да има активнију улогу.

Коментаришуци твитове Млађана Ђорђевића, сарадника Драгана Ђилас који је "испрозивао" Небојшу Зеленовица, на шта му је жестоко одговорио Зоран Живковић, Антонијевиц каже да опозиција мора да сазри, да има своје правце деловања и да се политицким странкама мора дати шанса да се развију, а да грађани треба да имају баланс између разлицитих политицких опција.

Сузана Васиљевић се сложила са Антонијевићем да Србији треба озбиљна опозиција, али, истакла је, то није проблем странке на власти, а ни медија јер они само преносе оно што опозиција ради, већ у самој опозицији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)