А ШТА ТО ЕУ НУДИ СРБИЈИ: Вучић прокоментарисао Лајчакову изјаву

Тањуг

11. 10. 2020. у 11:47

А ШТА ТО ЕУ НУДИ СРБИЈИ: Вучић прокоментарисао Лајчакову изјаву

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети да је Србија спремна на разговор и компромис у дијалогу о Косову и Метохији, али не на ултиматум и једностране поруке.

На питање да прокоментарише изјаву изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да од њега као председника Србије очекује далекосежну одлуку о КиМ, Вучић је рекао да очекује коректан разговор с Лајчаком, а од неких великих држава - притисак да прихвати оно што се очекује од њега.

- Ако било ко мисли да порука Србији „признајте (тзв.) Косово, а добићете заузврат ништа" и ваш народ ће бири изложен прогону као што је био 17. марта, у свако време када није било снажнијег одговора српске државе, не морам да говорим шта би био и шта јесте одговор - казао је он.

Нада се, такође, да ће ЕУ добро разумети да не може неко да потпише споразум у Бриселу под окриљем ЕУ а затим доноси декларације и резолуције којима негира све, а тако и ЗСО, и каже да Србија треба да призна независност тзв. Косова, а да ће накнадно да формирају Заједницу српских општина, као што то говори Приштина.

- То је немогуће - рекао је Вучић и додао да је сигуран да позиција Лајчака није лака.

- Када добијете из Приштине ''нећемо да разговарамо о тој теми'', о ЗСО... Замислите, нешто што смо потписали пре седам и по година нећемо да проводимо у дело, и нећемо чак ни да о томе разговарамо... Измишљали су како нема предложеног статута од стране управљачког тима. Све постоји, нису хтели да разматрају. Донели су одмах одлуку косовског уставног суда. О чему преговарамо, ако је нешто у складу са косовским судом, онда нема о чему да се преговара, већ то може одмах да се примени, јер је то право - објаснио је он.

Истакао је да је суштина да Албанци очекују да неко притисне Србију, и да она каже “потписаћемо то”.

- Очекујем у будућности притисак, не мислим да ће то да ради Лајчак, радиће то неке велике државе, које ће говорити ''ако прихватите то, ми ћемо да вас потапшемо по глави, ти ћеш бити већи демократа, а, ако не, онда ћеш бити највећи аутократа''. Све сам то прошао много пута, само што данас није довољно да уложите 100 милиона у нечије рушење, морате много више - рекао је Вучић.

Он је указао да су неки до сада уложили више стотине миллиона, одштампали милионе страница о њему, пласирали милионе лажи и није вредело, јер народ разуме емоцију и срце, пожртвованост, посвећеност, марљивост И рад.

- Људи гласају због својих породица и бдућности и добро разумеју ко ради у њиховом интересу - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (45)

petar

11.10.2020. 12:20

Podrška koju Srbija ima od EU jeste velika i od izuzetnog značaja za naše građane.Srbija će učitani sve da pomogne građanima na KiM. Samo kompromisno rešenje u dobrom i otvorenom razgovoru dolazi u obzir. Ultimatum i priznanje je neprihvatljivo.

Mily

11.10.2020. 12:51

Srbija nece prihvatiti niciji ultimatum u vezi sa priznavanjem nezavisnosti KiM, iako je jasno naglasila da cini sve da postane ravnopravna clanica EU! Nasu nezavisnost i cvrst stav po tom pitanju niko nikada nece biti u stanju da poljulja!

Ivana

11.10.2020. 14:45

Lajčak je u Srbiju zaista dobro došao, kada god želi.Trebalo bi pričati sa Lajčakom a ne sa evropskim porezkim obavesnicima. Lajčak bi trebao da posavetuje Vučića. Naš predsednik Vučić zaista štiti naše nacionalne interese.

Tijana

11.10.2020. 18:55

Srbija nece prihvatiti niciji ultimatum u vezi sa priznavanjem nezavisnosti KiM, iako je jasno naglasila da cini sve da postane ravnopravna clanica EU! Nasu nezavisnost i cvrst stav po tom pitanju niko nikada nece biti u stanju da poljulja!

Maki

11.10.2020. 19:03

Srbija nikad neće priznati Kosovo, valjda je to svima jasno. Ništa ja ne verujem Lajčaku, iako je ova njegova izjava na mestu. Dosta su nas lagali. U pravu je Vučić, nema više one njihove politike štapa i šargarepe, nije ovo Srbija od pre 20 godina. Nema ultimatuma koji može da Vučića prisili.

Srećko Đoković

11.10.2020. 21:11

Kosovo i Metohija će uvek biti sastavni deo Srbije smatram da Aleksandar Vučić odgovorno vodi politiku i da Srbija neće tripeti nikakve ucene od strane pojedinih iz EU. Uvek smo za dijalog i rešenje svakog problema ali nismo za priznavanje nezavinosti pokrajne.

lana

12.10.2020. 08:52

Srbija je do sada jasno pokazala u nekoliko navrata da je i više nego spremna na svaku vrstu dijaloga, razgovora i kompromisnog rešenja po pitanju KiM. EU je ta koja treba da pritisne Albance kako bi se ispoštovali potpisani sporazumi!