ВУЧИЋ ПОВОДОМ ТЕКСТА "НОВОСТИ": Нећемо дозволити "Олују" и на Косову

В. М.

10. 10. 2020. у 08:05

ВУЧИЋ ПОВОДОМ ТЕКСТА НОВОСТИ: Нећемо дозволити Олују и на Косову

Танјуг

НЕЋЕ бити нових "Олуја", нити погрома српског становништва на КиМ - поручио је јуче председник Александар Вучић.

Он је тако коментарисао текст који су "Новости" објавиле о плану да се организују провокације и напади на Србе на КиМ, како би се стварањем нестабилности блокирао дијалог, стопирале оптужнице против Хашима Тачија и Кадрија Весељија, као и саботирао рад Специјалног суда у Хагу.

Вучић је рекао да Србији није лако да заштити људе на КиМ јер нема ефективну контролу над јужном покрајином, али да је наша држава мудром политиком успевала да сачува највећи део народа у јужној покрајини и да ће то чинити и даље:

- Борићемо се дипломатски, обавештаваћемо, упозоравати. Желим да верујем у разум и у то да и Албанци схватају да се ништа не решава оружјем, већ да једино хладне главе, разговорима и компромисима можемо до бољег живота и за Србе и за Албанце.

"Новости" су јуче објавиле да су наше безбедносне службе предочиле државном и војном врху да албански челници у јужној покрајини од почетка септембра спроводе акцију под кодним именом "Част" како би спречили подизање оптужнице против председника тзв. Косова Тачија и његовог сарадника Весељија, због убиства скоро сто људи, ратног злочина, прогона и мучења.

Према информацијама безбедносних служби у другој фази операције, која се назива "Катана", кренуло би се у нападе на Србе на КиМ, промоцију Тачија и Весељија у јавности и довођење у везу специјалног суда са српским и руским службама.

ЕКОНОМСКЕ БРОЈКЕ НЕ ЛАЖУ

МНОГЕ примедбе из извештаја ЕК, казао је председник, могу да се исправе, али поред "тачних ствари" има и "политичких":

- Када се говори о бројевима и чињеницама онда нема лажи и преваре. У економији не можете да преварите. Зато је извештај о економији бољи.

Вучић је јуче говорио и о извештају Европске комисије и рекао да је Србија спремна да уради много тога како би се поправило оно што је оцењено као негативно. Казао је да је већ доста тога урађено када је реч о медијима и новинарима:

- Полиција и БИА раде фантастичан посао, јер се истог секунда реагује на претње или увреде новинарима, а то ће бити још ефикасније. Срећан сам што код нас није било убистава и рањавања новинара. Важно је показати поштовање према новинарској професији, праву да се постави питање и другачијем ставу. Очекујем да се мени дозволи да кажем оно што мислим.

Коментаришући примедбе ЕК о правосуђу, Вучић је казао да није сигуран да је проблем у независности, "већ више у ефикасности":

- У потпуности смо спремни да сарађујемо са ЕУ и видимо шта можемо да исправимо. Много тога ћемо да радимо и верујем да ћемо по том питању постићи боље резултате.

Вучић је навео да има тачних навода о владавини права у Србији, на којима треба да се ради, али је као политичку оценио замерку да је користио позицију председника републике у кампањи за парламентарне изборе. Упитао је и због чега 2008. није било замерки на функционерску кампању тадашњег председника и лидера ДС Бориса Тадића:

- Разумео сам да сам ја проблем и прихватам кривицу. Када кажу "купили сте ПВО систем Панцир", ја сам крив. Крив сам и за беспилотне летелице из Кине или за то што ћемо купити из Турске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)

Jana

10.10.2020. 09:46

Naravno da nećemo dozvoliti da srpski narod ikada više bude tako ugnjetavan i proteran sa svojih ognjišta. Mislim da je i više nego očigledno da se predsednik sa svojim timom bori svim silama za prihvatljivo rešenje na KiM.