ПРЕДСТАВЉЕН ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ О НАПРЕТКУ СРБИЈЕ: Плус за дијалог са Приштином

Г. Ч. - В. М.

07. 10. 2020. у 07:00

ПРЕДСТАВЉЕН ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ О НАПРЕТКУ СРБИЈЕ: Плус за дијалог са Приштином

Фото

ЕКОНОМСКА интеграција са ЕУ, стање у буџету, реформа тржишта, "ограничен" напредак у борби против корупције и дијалог са Приштином позитивно су оцењени у Извештају о напретку Србије који је јуче представљен у Бриселу.

На другом тасу, Европска комисија изнела је примедбе на рачун одсуства напретка у слободи изражавања и политичке ситуације.

- Смањивањем буџетског дефицита и одржавањем обазривог фискалног става, Србија је знатно побољшала одрживост дуга. Учинак на тржишту рада је побољшан, са најнижом стопом незапослености у последњој деценији, али томе је допринела и велика емиграција - наводи се у тексту извештаја.

ИНТЕГРАЦИЈЕ ОСТАЛЕ ЦИЉ

КОМИСИЈА констатује да је Влада Србије "одржала европске интеграције као свој стратешки циљ". Уз напомену да "неке од изјава високих званичника на почекту пандемије нису биле у складу са стратешким опредељењем земље", у Извештају ипак пише да из Србије стижу "најновији позитивнији сигнали ка ЕУ".

Србија је постигла одређени напредак и умерено је спремна да се избори са притиском конкуренције и тржишне снаге унутар ЕУ.

- Структура привреде се даље побољшавала и економска интеграција са ЕУ и даље је висока - оцењује Комисија. Додаје се да се инвестиције и даље повећавају, али да образовање и обука не испуњавају у потпуности потребе тржишта рада.

Србија је, према оцени Комисије, у целини остала посвећена билатералним односима са другим земљама из суседства. Позитивно се оцењује и наставак преговора са Приштином. Констатује се да је наша земља "наставила да развија интензивне односе и стратешка партнерства са низом земаља широм света, укључујући Русију, Кину и САД".

ДЕВЕТ МИЛИЈАРДИ ЗА БАЛКАН

ЕВРОПСКА комисија предложила је да ЕУ са девет милијарди евра подржи економско приближавање Западног Балкана, кроз инвестиције и подршку конкурентности и инклузивном расту, одрживој повезаности, преласку на зелени раст и дигитализацију. Средства из Економског и инвестиционог плана требало би да буду одобрена у наредном вишегодишњем буџету ЕУ.

Рапорт Оливер Вархељи, Оливер Вархељи / Фото Танјуг

Оцењује се и да је, када је реч о борби против корупције и криминала, постигнут "ограничени напредак", али да тај проблем није решен. Помиње се и да је усвојена Медијска стратегија, али да се још не примењује и да нема напретка "у области слободе изражавања":

- Случајеви застрашивања, претњи и насиља над новинарима су и даље разлог за забринутост.

Према оцени ЕК, Србија је "умерено припремљена" у области јавне управе, али, како се истиче, нема напретка када је реч о смањењу великог броја високопозиционираних вршилаца дужности. Власт се позива и на уклањање "дуготрајних изборних недостатака" кроз дијалог са политичким странкама.

Када је реч о изборима, ЕК наводи да су поштоване основне слободе, али да су бирачи имали ограничен избор због "велике предности владајуће странке и промоције њене политике у већини главних медија".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Pera

07.10.2020. 17:11

Neke drzave su primljene expresno bez da su ispunjavali potrebne kriterijume a ocene naseg napredovanja su uvek dvosmislene znaci odbojne sto je dobro jer organizacija eu pripada tajnom globalnom drustvu pa je to dokaz da mi tu nepripadamo a dve teritorije slovenija i hrvatska su za vreme rata pripadale fasizmu i one su expres primljene a srbija crna gora neprijatelji fasizma nisu sto otkriva karakter evrope danas.

gorans

07.10.2020. 19:39

Kakva li je tek papazjanija iza kulisa u famoznoj EU, kad nama salju ovako nemustu i po mnogo cemu u sustini jadnu depesu, zasnovanu na jednoj vrlo bednoj demagogiji, koja se u sustini svodi na to "ja sam bogatiji i imam vise , pa si duzan da me slusas i sve je kako ja kazem". Jadno !