ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: Ана Брнабић мандатар нове Владе, Србија добија још два министарства (ВИДЕО)

Новости онлине

05. 10. 2020. у 19:52

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: Ана Брнабић мандатар нове Владе, Србија добија још два министарства (ВИДЕО)

Фото: Н. Скендерија

ПРЕДСЕДНИК Србије се вечерас обратио грађанима и потврдио је да је Ана Брнабић мандатар нове Владе.

Он је истакао да је донео одлуку о мандатару за састав нове Владе, и да је та одлука донета у прописаном законском року.

- Народ је једини властан да суди политичким судионицима, и ми на основу народне воље доносимо одлуке за будућност - рекао је председник.

Он је нагласио да су избори протекли у савршеном реду, и да је и поред пандемије био велики проценат излазности.

- Оно што је за нас важно је да је победничка изборна листа, која је освојила број гласова без преседана у модерној историји Србије, али и доноси велику одговорност. То значи да морамо да се суочавамо са изазовима који су пред нама.

Председник је истакао да смо као народ доживели велике поразе, војни 1999. године а економске након тога, када су корупција и криминал цветале у нашој земљи, док смо сада дошли до стадијума да смо стабилна и јака држава.

- Успели смо да земљу која је била међу последњима када је у питању економија доведемо до тога да буде међу најбољима, а све то смо урадили тешким политичким и економским реформама - рекао је Вучић, и истакао да су грађани подржали за политику континуитета.

Изазови и циљеви нове Владе Србије

Председник је истакао да је највећи изазов пред нама притисци по питању Косова и Метохије, и рекао је да је Србија спремна за дијалог и компромис, али да неће пристати на уцене.

- Други изазов је здравствена ситуација, како ћемо реаговати када дођу хладнији дани, када корона буде присутна и даље. И трећи изазов је како у доба пандемије очувамо економску стабилност и снагу наше земље.

- Србија је слободна и суверена земља, налази се на Европском путу, али ће чувати своје односе са Русијом, Кином и САД.

Он је мандатару рекао шта морају бити циљеви политике нове Владе, и да ће сви морати да раде још више.

- Један од првих циљева нове Владе ће бити да се подигне економска снага земље. То значи да животни стандард грађана мора да расте, иако је то готово немогуће у тешким условима пандемије, затим наставак изградње путева, рад на новим пројектима. Један од тих пројеката је метро у Београду, и ја очекујем да пре краја следеће године кренемо са његовом изградњом - рекао је Вучић.

- Други циљ је здравство, а пандемија вируса нам је показала колико је то важно. Влада је у претходном периоду много улагала у здравствени систем, завршавамо реконструкцију Клиничког центра. Важно је и да уводимо иновативне лекове, као и да наставимо да се трудимо да лечимо децу државним новцем. Ту су резултати евидентни, али морају бити још бољи.

Фото: Н. Скендерија

Председник је рекао да је трећи циљ да сачувамо мир и стабилност.

- То можете да урадите само на један начин, видели сте и сами да је након 30 година ескалирао замрзнути конфликт на Кавказу, и почео је рат. Ми не желимо то, не желимо конфликт са Албанцима, али Србија неће пристати на понижења. Оно што је важно је да додатно оснажимо нашу армију и полицију. 

Ана Брнабић није схватила свој мандат као време за личну промоцију

Вучић је потврдио да ће мандатар за састав нове Владе бити досадашња премијерка Ана Брнабић.

- Пре неколико минута сам потписао одлуку, и мандатар нове Владе ће бити Ана Брнабић. Ја о њој имам веома високо мишљење. Она свој мандат није схватила као време за личну промоцију, већ је радила предано за добробит народа, и ја немам шта да јој замерим.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Поштовани грађани Србије, после саслушаних мишљења представника изабраних изборних листа донео сам одлуку о предлогу за председника Владе, да то буде @анабрнабиц која се жестоко борила за своју земљу. Веома је важно да се још једном захвалимо грађанима Србије што су у огромном броју изашли на изборе. Успели смо да земљу која је увек била међу последњим, када је у питању економски напредак, изведемо на пут економских реформи и напретка. У наредне четири године циљ је да се подигне економска снага Србије, ту подразумевамо и животни стандард грађана, да се настави изградња путева и пруга, као и улазак у нове пројекте. Чекају нас велике ствари, важно је да се ради, да се не задовољавамо резултатима из прошлости, окренут сам будућности и врло сам оптимистичан. Кључна ствар је да грађанин Србије мора да буде у центру пажње и шта је оно што можемо да урадимо за грађане наше земље."

А пост схаред бy Александар Вучић (@будуцностсрбијеав) он Оцт 5, 2020 ат 11:39ам ПДТ

Он је рекао да је затражио стварање још два министарства - једно за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог, и друго за породицу, бригу о деци и демографију.

- Време је да покажемо да су жене једнако способне, често и способније да обављају високе државне дужности, као и да напокон почнемо да бринемо о будућности и да се боримо против беле куге.

Председник је на крају позвао посланике да подрже Ану Брнабић и кандидате за министарске позиције које она предложи. 

Питања новинара: Односи са Приштином и пети октобар

Председник је на питање новинара одговорио да ће бити нових кадровских решења у Влади, а затим је реаговао на примедбе приштинских власти.

- Ја нисам пратио шта су они причали, зато што знам да све то раде због унутрашњих прилика. Волео бих да Албанци разумеју само једну ствар, не зато што их се неко плаши, него зато што морамо да живимо у миру. Важно је да знају да не постоји тај гвоздени чекић којим ће неко да нас удари по глави, а да им ми онда дамо шта очекују. Нико из света нас неће натерати на тако нешто. Ако желите да разговарате, на то смо спремни, али немогуће је да унизите Србију.

Он је истакао и да пети октобар за именовање мандатара није изабран због симболике, већ зато што је то радни дан, док јуче одређени чланови председништва нису могли да присуствују.

- Ја за разлику од политичких противника не живим у прошлости, и за разлику од њих немам идолопоклонички став према том датуму. Ружно ми је када видим спаљену Скупштину и насиље. Једино што је добро у променама након петог октобра је окретање према свету, мада нас је и то коштало на различите начине, као што је пуштање албанских терориста из затвора. Такође су се многи политичари у том периоду обогатили, док је Србија пљачкана.

Председник је нагласио да насиље у Србији неће бити толерисано, већ је могуће победити само на изборима. 

Фото: Н. Скендерија

- Као што су ови скандали у Шапцу, где су неки катастрофално поражени, а не желе то да признају. Народ је довољно зрео, оног секунда када неко други победи, ми ћемо да пружимо руку и честитамо. Безброј пута сам рекао, неће бити преузимања власти на силу.

Председник је рекао да је било потребно више од 100 дана да би могао да се договори и прича са свима који су били укључени у састављање владе, али и да је уз све то морао да обавља редовне обавезе.

- Ја сам тих дана много радио, нисам могао да идем на летовање као неки по читавих месец дана. Срео сам се и са Путином, Ердоганом, Макроном и Трампом. Видите како је много тога стало за то кратко време.

Он је истакао да је захваљујући раду премијерке Брнабић Србија избила на прво место по расту, и рекао да очекује резултате за август који ће показати да смо први пут у "зеленом".

- То су резултати Ане Брнабић, стопа незапослености је пала док је запосленост порасла. Ана Брнабић је одана својој земљи, није склона томе да код странаца оговара своју земљу. Њој можемо да захвалимо расту извоза нашег софтвера и софтверских производа, што је страховити напредак Србије.

Вучић је рекао да смо у претходном периоду почели да учимо да нисмо најгори, и да почињемо да се навикавамо да будемо најбољи.

- Ја очекујем да ће и просечна плата наставити да расте, и поред тешке економске ситуације у целом свету. И то су резултати претходне владе - истакао је Вучић.

Председник је на питање новинара о новим дроновима Бајрактар рекао да је Србија увек заинтересована да унапређује и ојача своју борбену спремност.

- Морамо бити спремни да не бисмо били изненађени, као што су неки недавно били изненађени. Није нам лако, морамо да издвајамо значајна средства за то. Србија је истински и искрено неутрална, и Србија хоће да сама брани и чува своје небо. Послушајте ме као политичког ветерана, то ће бити мудро улагање.

Појаснио је да ћемо свакако у будућности куповати више беспилотних летелица, и рекао да све зависи од договора са Турском.

Вучић је рекао да ће у суботу бити одржана највећа војна вежба до сада, тачније да ћемо представити све што може да пуца, и у ваздуху и на земљи.

- То ће бити до сада нешто невиђено, видећете наше хеликоптере, ловце, бомбардере, као и наше дронове које ћете први пут видети у ваздуху.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)