СРПСКА ДЕЦА НА НИШАНУ АЛБАНАЦА: После напада на тинејџере у школском дворишту, мештани у страху

Д. ЗЕЧЕВИЋ

05. 10. 2020. у 07:52

СРПСКА ДЕЦА  НА НИШАНУ  АЛБАНАЦА: После напада на тинејџере у школском дворишту, мештани у страху

Фото приватна архива

СТРАХУЈЕМО да нам се не понови Гораждевац, Старо Грацко...јер репетирање пиштоља и пуцњава на нашу децу доказ су да могу да нам ураде шта пожеле, а притом, нема ко да нас заштити.

Шта треба да се догоди да би безбедносне структуре и сви на свету схватили колико су Срби на Косову и Метохији незаштићени? Пре свега наша деца, која су нам све, део нас, наша радост, будућност...

Ове речи Младена Ђошића (34) из Доње Брњице, већински српског села надомак Приштине, оца девојчица од девет и шест година, најсликовитије описују страх и револт мештана који су додатно узнемирени после прексиноћног напада на девојчице и дечаке у школском дворишту, једином месту за излазак српске деце. У то двориште, у ком је било шесторо деце узраста од четрнаест до шеснаест година, у суботу око 19.30 упала су два албанска младића.

- Међу њима је била и моја ћерка Катарина. Позвала ме је и рекла да су нападнути, али да су се, срећом, склонили код наших кумова. Објаснила ми је да су их појурили из дворишта и да су зачули пуцањ - испричао је новинарима одмах после напада са сузама у очима Синиша Витовић, отац три кћерке.

Доказ Снимљен тренутак напада, Фото приватна архива

Мештани указују да се на снимку безбедносних камера јасно види како један од нападача шутира девојчицу, а други репетира пиштољ и пуца, док српски малишани беже. Кажу и да је полиција пронашла чауру испаљену из ватреног оружја.

Доња Брњица, иначе, броји 460 мештана, а током последњих двадесетак година у село су се доселиле двадесетак албанских породица.

- Није ово први пут да нападају нашу децу. Сличан напад догодио се пре неколико вечери, али срећом, није било пуцњаве. Зато молимо Кфор и косовску полицију да заштите нас и нашу децу - каже Златко Миладиновић, један од родитеља нападнутих малишана.

ВУЧИЋ: НУДЕ НАМ ПОНИЖЕЊЕ

СА Запада нам нико не нуди ништа за Косово, осим понижења. Оно што нам сви нуде није ништа. Кажу нам гласајте за независност Косова и онда ће пут у правцу ЕУ бити лакши - то је велико "ништа". Нико не може да нам гарантује заузврат чланство у ЕУ. Нико нам не каже шта Србија заузврат добија на Косову, чак ни Заједницу српских општина или нешто друго. У то се убраја и статус наших цркава и манастира - рекао је председник Александар Вучић у интервјуу астријском дневнику "Клајне цајтунг".

Мештани Доње Брњице одржали су јуче састанак са представницима Кфора и Косовске полиције од којих су затражили да их заштите. На састанку је договорено да се напад расветли, а починиоци приведу правди. Договорено је и да током наставе и игре, децу у школском дворишту обезбеђују патроле, као и да се обезбеди пратња за аутобус са српским ученицима који наставу похађају у Грачаници.

Револт Захтев Кфору и полицији за додатну заштиту, Фото приватна архива

Захтев да се повећа број припадника полиције и припадника Кфора који морају да патролирају, посебно је нагласио и Срђан Поповић, председник општине Грачаница, који је Доњу Брњицу обишао одмах после напада.

- Пре свега, морају да нађу оне који раде оваква дела, јер докле год не нађете починиоца, они сматрају да тако нешто могу слободно да чине. Таквим људима је место у затвору, а не на слободи - рекао је Поповић.

ВУЛИН: ОДРАСЛА НОВА ГЕНЕРАЦИЈА УБИЦА

ЗАТО што нико није кажњен за стрељање српске деце у Гораждевцу, зато што нико није осуђен за убиство двогодишњег Данила Цокића, зато што није осуђена генерација убица из деведесетих, одрасла је нова генерација убица наследника терориста тзв. ОВК. Напад на српску децу у школи у Доњој Брњици показује да стасава генерација која би да истреби оно што је преостало од Срба - изјавио је јуче министар одбране Александар Вулин.

Вулин је оценио да, срећом, ниједно српско дете није убијено, упитавши шта ће се десити ако у неком следећем нападу не буде такве среће:

- Хоће ли нам тада портпарол ЕУ тражити да се обе стране уздрже? ЕУ и Кфор, уместо што лобирају за признавање тзв. Косова и траже од Србије да призна територију под управом нарко-кланова за државу, треба да нађу нападаче на српску децу, пре него што неко дете буде убијено. Сва одговорност је на њима и њиховој савести, ако савести имају. Д. Р. Ђ.

Напад на децу осудила је и Српска листа, захтевајући од свих надлежних органа да најхитније истраже случај и казне одговорне за овај напад.

- Постојање видео-снимка на коме се види напад, сасвим је довољан да полиција на делу покаже да је спремна да заштити грађане и лиши слободе оне који крше закон, без обзира на националност жртава или нападача. Онај пиштољ је био уперен у све Србе на КиМ и међународна заједница мора најхитније да реагује. Ту пре свега мислимо на Кфор и Еулекс, који су мандатом обавезни да обезбеде сигурно окружење за све - наводи се у саопштењу СЛ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)