ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ НА КОМЕМОРАЦИЈИ У ЈАЈИНЦИМА: Пламен слободе Србије наставља и наставиће даље да живи

В. Н.

04. 10. 2020. у 11:00

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ НА КОМЕМОРАЦИЈИ У ЈАЈИНЦИМА: Пламен слободе Србије наставља и наставиће даље да живи

Фото: Принтсцреен

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић предводи данас државну комеморативну свечаност поводом Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима у Другом светском рату.

БРАНЕЋИ независност, слободу и интересе Србије, следимо примере предака и исписујемо још једно поглавље у слободарској историји наше земље.

Поручила је ово председница Владе Ана Брнабић на обележавању Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима. Указујући да отварамо ново поглавље у коме је Србија чланица уније европских држава, премијерка, која је предводила државну комеморативну свечаност у Спомен-парку Јајинци, истакла је да је Србија земља са пријатељима и партнерима и на истоку и на западу:

Фото: Јутјуб/Принтскрин

- Србија је земља победник у областима у којима је кроз историју ретко побеђивала - у економији, броју инвестиција, стопи незапослености, технологији, иновацијама, огромној вери у саму себе, своје људе и у своју будућност - рекла је Брнабићева. Поручила је и да настављамо да самоуверено чувамо мир, слободу, независност и антифашистичке вредности, указујући да "пламен слободе Србије наставља и наставиће вечно да живи".

ПРЕЖИВЕЛИ ЛОГОРАШИ

ЈУЧЕРАШЊОЈ комеморацији су присуствовaли министри, представници страних амбасада, СПЦ и других верских заједница, а окупљенима се обратио председник Удружења "Јасеновац" Милинко Цекић, који је преживео усташки логор.

- Преживели, деца логораши, принуђени су да позивају на супротстављање нарастајућој демонстрацији неонацизма у Европи, а посебно усташтва у Хрватској - рекао је он и нагласио да је у светској историографији усташка НДХ сврстана у 15 најсмртоноснијих режима нацистичке, растичке и ксенофобне оријентације у 20. веку.

Поручила је да треба да будемо поносни на нашу историју и Србију и да баштинимо сећања на претке, одбацујући сваки покушај ревизије историје и релативизације злочина почињених током Другог светског рата. Премијерка је подсетила да је пре непуних осам деценија на овом месту, као жртве фашизма, једне од најокрутније пошасти која је захватила читав свет тада, мучки убијено више од 80.000 невиних људи, Срба, Јевреја, Рома, припадника НОР-а и антифашиста.

- Данас смо овде поново, као и сваке године да бисмо се поклонили њиховим жртвама и да бисмо им одали почаст - рекла је Брнабићева која је положила венац на стратиште у Јајинцима и уписала се у Спомен-књигу.

Историјска је истина, навела је премијерка, да смо као народ у оба светска рата били на правој страни историје и да смо за нашу слободу и због наше истинољубивости платили огромну цену, да смо међу европским државама које су дале највише људских живота за слободу, за истину и за правду, а да су наши преци, пружајући отпор злу, насиљу, терору и неправди дали неизбрисив допринос слободи и достојанству и наше државе и читаве Европе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)