ВАРХЕЉИ ПРЕДСТАВЉА ИЗВЕШТАЈ: После седнице Европске комисије комесар за проширење следеће недеље у Београду

В. Н.

02. 10. 2020. у 09:26

ВАРХЕЉИ ПРЕДСТАВЉА ИЗВЕШТАЈ: После седнице Европске комисије комесар за проширење следеће недеље у Београду

Оливер Вархељи

ЕВРОПСКИ комесар за проширење Оливер Вархељи требало би да следеће недеље у Београду представи извештај о напретку Србије и Економско-инвестициони план за Западни Балкан.

Након што Европска комисија 6. октобра усвоји и представи у Бриселу Пакет проширења и Економско-инвестициони план за Западни Балкан, комесар Вархељи би требало да посети земље региона, укључујући Србију, и лично представи извештаје о напретку и пакет инвестиција. Очекује се да ће Вархељи стићи у Београд 8. октобра.

Према нашим изворима из Брисела, Београд ће у извештају бити експлицитно похваљен за помаке у дијалогу са Приштином. Такође, нашој земљи европска администрација ће одати признање за економску политику и поред кризе изазване вирусом корона. На позитивном тасу би требало да буде и мигрантско и азилантско питање, као и управљање границама.

С друге стране, посебног напретка неће бити у поглављима 23 и 24, која се односе на владавину права, и овај сегмент се, према истицању нашег извора, практично неће разликовати од тзв. нон-пејпера представљеног у јуну.

Процес отварања преговарачких поглавља са ЕУ, стоји још од децембра прошле године од када нисмо отворили ниједно поглавље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)