ЗАХТЕВАЈУ ЗАЈЕДНИЦУ, А ЗА СРБЕ НЕМА МЕСТА: Албанци са југа централне Србије постали средство Приштине у преговорима са Београдом

Ј. С. - Д. Р. Ђ.

02. 10. 2020. у 11:00

ЗАХТЕВАЈУ ЗАЈЕДНИЦУ, А ЗА СРБЕ НЕМА МЕСТА: Албанци са југа централне Србије постали средство Приштине у преговорима са Београдом

Срби избачени из власти у Прешеву

АЛБАНЦИ са југа централне Србије желе по сваку цену да постану тема у преговорима Београда и Приштине, што би погодовало интересима косовских власти, иако овај део наше државе никада није дефинисан као могућа тачка дијалога двеју страна.

Отуда и све гласнији наговештаји да ће се Београду испоставити захтев да се формира "Заједница албанских општина".

Такве иницијативе нису нове, јер су политички представници тзв. Прешевске долине још прошле године затражили од Европске уније и председника тзв. Косова Хашима Тачија да се њихово питање уврсти у дијалог о нормализацији односа између Београда и Приштине, као и да представници Албанаца са југа централне Србије буду део делегације Косова.

- Ово није ситуација која се дешава од јуче. Питање је тренутка када ће захтев о заједници бити формализован, али иде се ка томе да Срби немају никакво право одлучивања. Ми смо у Бујановцу били на ивици да постанемо део власти, али су онда Албанци отишли на консултације у Тирану и то је био крај договора - каже нам народни посланик Ненад Митровић.

Са друге стране, Срби у Прешеву који су партиципирали у власти од 2018. године, њеним прекомпоновањем буквално су избачени, како би се створила свеопшта албанска коалиција.

- То је био први корак, други је заједница и бојим се да Албанци нису ни свесни да ће бити само употребљени како би се преговори одужили - сматра Митровић.

Дугогодишњи функционер у општини Бујановац Стојанча Арсић категорично тврди да Албанци са југа никада не могу да буду део преговора Приштине и Београда:

- То су два одвојена проблема. Отварање приштинске кацеларије, а затим и приче о заједницама, које заиста нема на чему да се темеље, само су стварање позиција за преговоре.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже за "Новости" да нема основа да Албанци из Прешева, Бујановца и Медвеђе траже заједницу општина, јер Албанаца у Медвеђи скоро да нема, док у Бујановцу чине трећину становништва, а остале две трећине су Срби и Роми:

- Већина су једино у Прешеву, па не знам са којом би другом општином Прешево правило заједницу?

Што се тиче могућности да се ова иницијатива кандидује као тема за бриселски дијалог, Анђелковић каже да то није могуће јер се тамо говори о Косову које је под протекторатом, а остатак Србије није споран:

- Ако би се појавио такав захтев то би био покушај да се релативизује неиспуњена обавеза Приштине да формира Заједницу српских општина на КиМ, а ту не постоји никаква паралела. Исто тако ми можемо да поставимо питање да нам се врати Драч који је у средњем веку био у склопу Србије.

ПРИШТИНА ПОКАЗАЛА СЛАБОСТ

ЗАБРАНА Младену Шарчевићу да уђе на КиМ представља знак слабости Приштине - поручио је председник Србије Александар Вучић, поводом одлуке владе тзв. Косова да се српском министру просвете не дозволи улазак на територију јужне покрајине.

Вучић је рекао да је то ситуација "кад некоме покушавате да забраните да уђе на неку територију зато што имате неке своје или партијске политичке проблеме":

- Проблем је што код њих та политичка нервоза стално траје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Copab

02.10.2020. 12:19

А што кукате ви из Новости?! Ми вечито кукамо, а не предузимамо ништа. И тако кукајући смо изгубили све земље, и народ нам је протеран и побијен по свим државама сфрј. Шта држава Србија ради по питању шиптара из Прешева, Бујановца и Медвеђе?! Ништа! Деценијама не сме полиција да уђе у село Велики Трновац који је легло нарко мафије. Шта се чека господо?! Јесу београдске фотеље толико удобне да не можете да померите задњице из њих?! Кад ћемо престати да будемо жртве и постати ловци?! Хајде мало за промену да ловимо душмане који су се накотили као пацови око нас...