ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА КОВИД БОЛНИЦИ У БАТАЈНИЦИ: Чека нас тешка јесен, дочекаћемо је спремни (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

01. 10. 2020. у 08:18

ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА КОВИД БОЛНИЦИ У БАТАЈНИЦИ: Чека нас тешка јесен, дочекаћемо је спремни (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Инстаграм

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић обишљо је данас радове на изградњи нове ковид болнице у Војном комплексу "Земун економија" на Батајничком друму бб у Београду.

Обилазак је почео у 8:30 часова, а са председником су радове обишли и министар здравља Златибор Лончар и министар одбране Александар Вулин.

Чека нас тешка јесен, дочекаћемо је спремни

Вучић се у разговору са радницима и управитељима уверио у напредак радова на овој болници, која је један од приоритета здравственог система у Србији.

- Срећан сам, пре неки дан сам добио фотографије, али нисам био ни свестан да ће објекат бити ове величине. Биће то велика и импресивна болница. Свакако нам предстоји тешка јесен, али ћемо је спремно дочекати. Имамо савремене болнице, а имаћемо их још више - рекао је Вучић.

Председник је истакао да му је драго што болницу граде српске фирме, и да је пријатно изненађен што ће на месту где је пре неколико месеци била пуста ледина бити изграђена савремена болница.

- Ово се плански гради од почетка. Ми нисмо ту бацали новац, зато што се и даље боримо са ковидом. А како је рекао и доктор Стевановић, легенда Инфективне клинике, имаћемо вероватно нове опасне инфективне болести у будућности - истакао је Вучић.

Председник је разговарао са радницима, а потом обавестио новинаре о изградњи нових и реконструкцији старих здравствених центара широм Србије, укључујући ту и Врање, Пирот, Аранђеловац и многе друге градове.

- Да не помињем то што обнављамо Инфективну клинику, која је била у језивом стању. У њу није улагано деценијама - истакао је Вучић.

Србија је опредељена да брине о људима и људским животима

Вучић је на почетку свог обраћања јавности рекао да ће ова болница бити готова до 1. децембра. 

- То је мултифункционалан објекат који ће нам помоћи у борби са опаким вирусом, и како је рекао др Стевановић, наш херој са Инфективне, морамо да се припремимо за будућност. У исто време теку радови у истом темпу и на ковид болници у Крушевцу, која је мања али невероватно значајна за велики део Србије - рекао је председник.

Он је нагласио да је одлука о изградњи донета онда када су сви мислили да је епидемија готова, пре свега зато што морамо да оснажимо капацитете нашег здравственог система у који није улагано деценијама.

- Успели смо да полако подижемо наше здравствене капацитете, и данас када чујете списак болница у којима су почели или почињу радови наредних дана, као што су Врање, Лесковац, Пирот, Прокупље, ту додајте Ниш, Врбас, Кикинду, Лозницу, Горњи Милановац и многе друге градове. То су све болнице које градимо или почињемо да градимо. Инфективна клиника није обнављана од 1928. године, а ми ћемо уложити милионе у њу - рекао је Вучић.

Председник је нагласио да је Србија опредељена да брине о људима и људским животима, и да је то један од приоритета свих модерних и развијених држава.

- Претпостављамо да долази теже време за нас, и у региону као и у Европи је ужасна ситуација, док је код нас добра. Имамо огроман страх, и зато сви морамо да будемо дисциплиновани, да би спречили тешке последице на зиму.

Он је рекао да је Србија међу најбезбеднијим земљама у Европи што се тиче епидемиолошке ситуације, и захвалио се др Стевановићу и свим лекарима који су се лавовски борили против ковида.

Вучић се захвалио представницима фирме "Термомонт" и Војске Србије, који су се бацили на посао и да само на овом градилишту ради укупно 400 људи, и чак 20 српских грађевинских компанија.

Постоје многи који и даље живе у деведесетим

Вучић је рекао да је забрана уласка министру Шарчевићу на Косово знак слабости, и да су власти у Приштини стално у некој паници, као и да Србија никоме није учинила ништа нажао.

- Ми финансирамо наше школе на Косову и Метохији, и плаћамо високе плате за професоре, а наставићемо то да радимо и у будућности.

Он се потом осврнуо на годишњицу 5. октобра, и на медијске написе и изјаве политичара из тог периода.

- Постоје многи људи у Србији, многи политичари и њихови медијски посленици који су сву своју медијску активност засновали на прошлости. Који живе у деведесетим, и који желе стално некога да оптуже за те тешке године. Из изјава многих од њих, чак и од оних који су издали 5. октобар и пљачкали тих година, говоре са сетом, и мисле да ће их неко вратити на власт, а неће нико, пошто их народ неће - нагласио је Вучић, па додао:

- 2000. године је било изузетно тешко, Србија је тада била буквално на коленима. Земља без наде, савезника, бомбардована и разорена. Онда су је после додатно опљачкали. Мафија је владала улицама, убијала је кога је хтела и управљала Србијом.

Он је рекао да су тада фабрике разорене и затворене, да се ништа нигде није градило, а да одређени политички противници као да призивају да се исто то деси и данас.

- А данас смо први по расту, Србија има стабилан динар већ 8 година, плате су порасле, пензије за чак 40 одсто. Војска и полиција су препорођене - истакао је Вучић, и запитао у којој је то сфери живота данас лошије, и коме то може да смета.

Држава ће финансирати вакцине против вируса корона

Председник је током одговарања на питања новинара рекао да Србија нову вакцину неће бирати на основу тога ко кога више воли, већ на основу састава лека и ефикасности истог. 

- Ако буде неколико добрих купићемо више, ако буде само једна купићемо само једну. Те вакцине су скупе, цене се крећу између 20 и 26 долара за две дозе. Тај новац, између 2 и 3 хиљаде динара за свакога ко треба да прими вакцину платиће држава. Ми мислимо да је то од страховитог значаја за наше становништво. 

Вучић је рекао да ће Србија урадити комплетну ревизију броја преминулих и заражених, и рекао је да је поносан на лекаре који су се борили са вирусом.

- То нисмо урадили ни 2012. године након вируса Х1Н1, а наши клиничари ће све податке прегледати и проверити.

Он је након изношења података о тестирању, рекао да је Србија убедљиво прва по том питању, и да је у нашој земљи урађено 16.297 тестова на 100.000 становника, друга је Румунија са 12.000, док су остале земље далеко иза нас.

- Урадили смо огроман посао, пре свега ови дивни лекари. И др Кон, који је често мета медијских напада. И др Несторовић, који се разликовао по својим ставовима, али сам га увек подржавао у свему. То су људи од интегритета. Били су најгорим речником нападани само зато што су рекли да је држава урадила добар посао - па додао:

- И сада када имамо стабилну ситуацију хоће то да покваре. Научени смо да будемо губитници, да будемо најгори и да на себе тако гледамо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (52)

Nikola

01.10.2020. 09:05

Predsednik drzave drzi situaciju pod kontrolom. Srbija je ozbiljno usla u klinc sa korona virusom, nabavili smo veliki broj respiratora, gradimo bolnicu za potrebe obolelih od korona virusa, drzimo kontrolu za socijalnu distancu gradjana, apoteke su snabdevene sa velikim brojem zastitinih maski i rukavica. Sada je bitno da nam deca budu zasticena na predavanjima na fakultetima i akademijama.

Mihajilo

01.10.2020. 09:24

Nadajmo se da ćemo izbeći novi talas ali ako nas i zadesi, bićemo spremni da pružimo lečenje svakom obolelom, na višem nivo nego do sada. Na jednom mestu biće skoncentrisana i oprema i zdravstveni kadar, što je mnogo važno.

Ovo je samo još jedna u nizu pametnih i mudrih investicija za dobrobit zdravlja svih građana i budućnosti države Srbije. Kako od samog početka, tako se i sada nastavlja borba sa korona virusom, a novom kovid bolnicom spremamo se za eventualni novi talas virusa korone.

Mijo

01.10.2020. 11:38

Ja uvek mislim da ćemo uspeti i ovo da pobedimo samo moramo da budemo složni. Srbija je uradila pravu stvar po pitanju sprečavanja širenja COVID-a ali opet moramo da budemo oprezni jer virus vreba sa svih strana. Prvenstveno moramo da vodimo računa i da se čuvamo.