GovTech 2020 Париз: Србија једина није изгубила ни дан од наставе

Танјуг

29. 09. 2020. у 21:39

GovTech 2020 Париз: Србија једина није изгубила ни дан од наставе

Фото Приватна архива

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић изјавила је затварајући GovTech2020 самит, на коме су учествовали бројни међународни званичници, попут немачког министра здравља Јенса Шпана, да су дигитализација и све електронске услуге у које је годинама улагано, помогле Србији да реагује ефикасно током ковид кризе.

"Могу са поносом да кажем да су се сва улагања Владе Србије у дигитализацију, нове технологије, стартапове, ИКТ сектор исплатила, а то се и најбоље доказало током ковид кризе", рекла је Брнабић у разговору са Данијелом Корским суоснивачем самита чија је тема била "Од кризе до опоравка".

Брнабић и Корски разговарали су и о искуствима Србије у примени електронских сервиса и услуга и стицању поверења грађана када је дигитализација јавних сервиса у питању, али и о 5Г мрежи и о томе како по том питању Србија данас баланисра између САД и Кине.

Брнабић је говорила о резулатима у области диитализације просвете, новим предметима и подсетила да смо захваљући свему томе били једина земаља у Европи где ђаци нису изгубили ни дан наставе због преласка на он лајн школовање, а што су администратори тог самита покренутог у Паризу издвојили као кључно за то.

Такође, подсетила је да је уз реформу образовања веома важан приоретет Владе Србије и реформа јавне управе као и улагање у програме планиране Стратегијом за развој вештачке интелигенције.

Премијерка Србије је рекла да има препоруку за владе широм света да раде на примени нових технологија и технолошких решења у што већој и могућој мери.

Додала је да је то управо и кључни приоритет Владе Србије заједно са развојем економије засноване на иновацијама не на инвестицијама што је, како је додала и начин да Србија не буде земља јефтине радне снаге, да БДП расте, да задржи младе и промени судбину.

Брнабић је подсетила да је Стратегија о ВИ усвојена крајем децембра 2019. чиме је Србија постала прва земља у југоистоцној Европи и 26. у свету која има такав документ. Она ће, како је додала, омогуцити развој и примену вештачке интелигенције у образовању, науци и државној управи, и додатно убрзање наше привреде.

Говорећи о реформи образовања, навела је да су Србији била потребна само три дана да пређе на онлајн наставу за све ученике основних и средњих школа.

Као важне резултате навела је повезивање свих школа на интернет у оквиру сигурне мреже - покренут је пројекат ''Повезане школе'' обезбеђен је дигитални наставни садржај, дигитални уџбеници, дигиталне учионице са брзим бежичним интернетом.

Брнабић је говорила и о новим предметима Дигитални свет и о рачунарству и инфорамтици, те о томе да ће Србија наредне године имати прву генерацију основаца који завршавају школу са знањем основа програмирања и кодирања.

"Србија је у овоме један од лидера у Европи", рекла је она и подсетила је да је циљ Дигиталног света да деца учи како да мисле а не шта да мисле.

Подсетила је да ће ђаци на тај начин учити да разликују шта су фејк њуз а ста не, како да се боре против дигиталног насиља...али и са теоријама завере и скепитицизмом попут оних везаних за 5Г технологије.

Рекла је да око хиљаду ђака иде у специјана ИТ одељења, да је уведен Мастер 4.0 програм где универзитети сарадују медусобно, са страним универзитетима и реномираним предавацима.

Основан је Фонд за науку као механизам за конкурентно финансирање науке, а за две недеље ће бити додељено девет милиона евра са првог позива за пројекте младих истраживаца, дуплиран је буџет Фонда за иновациону делатност ...

Уз комплетну дигитализацију система образовања једнако су важна улагања у технологије, рекла је она и подсетила да је ИТ најбрже растући сектор у Србији, да је њен годишњи раст преко 20 одсто, и да је чак у време пандемије био 4,5 одсто.

"Све што смо урадили се исплатило јер је ИКТ сектор са најбржим растом и доноси све више нових радних места, што је важно за економију, рекла је она и додала да је сигурна да ће то и даље бити приоритет следећем премијеру и будућој влади.

"Све ово је припрема за будућност коју ће карактерисати софистицирана технологија и друштво знања", рекла је Брнабић и додала да се ту подразумевају и нови закони, који ће између осталог односити и на крпитовалуте.

Брнабић је рекла да ништа што је рађено на пољу дигиталне економије није рађено без консултација са приватним сектором и стартаповима, јер је то био начин да се отклони њихова сумњичавост.

Уз оцену да је данас у Европи тешко причати о 5Г - да се Србија као и друге земље нашла између САД и Кине, Корски је желео да зна као како Београд балансира по том питању, на шта је Брнабић рекла и да је то фантастична технологија која доприноси човечанству и да је то веома важно питање о коме се мора размишљати и разговарати пажљиво.

"Пажљиво гледамо развој ситуације у тој области, шта је најбоље за Србију, српске компаније, нашу науку, истраживања, грађане, бизнис и шта је политички или могуће ресење", рекла је она и додала да је то у сваком случају тешко питање, и да поред свега у земљи, као и у великом делу света постоји доза скептицизма код грађана.

Морамо да нађемо начин да комуницирамо, на том фронту смо уједињени влада, бизнис, цивино друштво и морамо да направимо још јачи форонт да бранимо 5Г, навела је премијерка.

GovTech самит окупио је велики број иноватора, државника, представника међународних организација, директора и оснивача технолошких компанија, како би заједно преиспитали услове и видели како владе могу функционисати у новој технолошкој ери.

На претходним GovTech самитима уцествовали су и други високи званицници и медународни лидери у дигитализацији и трансформацији привреде, попут канадског премијера Џастина Трудоа 2018. године, естонске председнице Керсти Каљулај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)