ПРИШТИНА И ДАЉЕ ЛОБИРА ЗА ПРИЗНАВАЊА: Власти лажне државе злоупотребљавају мораторијум на који се обавезао Београд у САД

Е. В. Н.

30. 09. 2020. у 09:00

ОСИМ Босне и Херцеговине, Приштина је протеклих недеља, према информацијама из дипломатских кругова, позвала и Румунију и Грчку да преиспитају своју позицију према статусу тзв. Косова, односно да га признају за државу.

ПРИШТИНА И ДАЉЕ ЛОБИРА ЗА ПРИЗНАВАЊА: Власти лажне државе злоупотребљавају мораторијум на који се обавезао Београд у САД

Хоти пред шефом Беле куће преузео обавезу о мораторијуму

Тиме приштинска власт покушава да у своју корист преокрене ситуацију насталу после потписивања споразума у Вашингтону, где се Београд обавезао да на годину дана обустави кампању за повлачења признавања. По том споразуму, подсетимо, Приштина се обавезала да у овом истом периоду неће тражити чланство у међународним организацијама.

Према речима шефа дипломатије Ивице Дачића, писмо које је министарка за спољне послове тзв. Косова Мељиза Харадинај Стубла послала у Сарајево срочено је тако да се стиче утисак да вашингтонски споразум промовише признавање независности, јер је Израел признао Косово.

Навођење воде на своју воденицу у односу на документ из Вашингтона не би требало да буде изненађујуће, с обзиром на то како косовске власти третирају договоре постигнуте у Бриселу током претходних година.

Председник Александар Вучић изјавио је у уторак да све што је потписано у Бриселу мора да буде спроведено, али не у складу са косовским прописима, јер ако се све посматра на тај начин да мора да буде у складу са прописима Приштине или Београда, а да се ништа не промени, онда постизање компромиса и неће бити могуће:

- Разумем противника када се понаша рационално. Њих не могу да доживљавам као противнике, јер желимо мир и сарадњу са Албанцима, али понекад њихов приступ решавању проблема не могу да разумем. Али, разговараћемо.

Око питања формирања ЗСО које Београд жели да види на столу у Бриселу, а чему се противи Приштина, командант мисије НАТО на КиМ генерал-мајор Микеле Риси рекао је да је контроверзно и да са собом носи одређени ризик.

- Веома контроверзна тачка у дијалогу је везана за формирање заједнице општина у којима су Срби већинско становништво и то каква ће јој функција и извршна моћ бити додељене - изјавио је Риси.

Он је, како је пренела Слободна Европа, рекао да је више представника косовских Албанаца упозорило на ризик од "боснизације" Косова, што би, како каже, могло угрозити "државни ентитет Косова". Риси је навео и да Кфор чини све у циљу спречавања да Косово постане замрзнути конфликт, али да "ризик постоји".

Како је ове недеље отказана планирана рунда дијалога Београда и Приштине у Бриселу, министар Дачић оценио је у уторак да је епидемија вируса корона само формални разлог за њено одлагање, а да је суштински, као и увек до сада, опструкција Приштине и стални покушаји да се наметну неке теме, а притом не реализује већ потписано и договорено у Бриселу.

- Ако је корона сада била разлог за одлагање, шта је било разлог да се седам година одлаже формирање ЗСО и докле планирању да то одлажу? Како мисле да изгледа дијалог, а да се оно што је потписано никад не реализује - рекао је Дачић за РТС.

Он је навео да ЕУ, као посредник у дијалогу, мора да каже да потпис на документу има неку вредност, наводећи да ЕУ стално изиграва "глувонемог медијатора".

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ПОМОЋ ДОЛИНИ

ОСНИВАЊЕ Канцеларије за помоћ становницима Прешевске долине још један је механизам за збрињавање овог подручја и његових грађана. Она полако формира институционалну подршку републике Косово и Албаније - изјавио је народни посланик из општине Бујановац Шаип Камбери, поздрављајући одлуку власти у Приштини о оснивању овог тела. Како је пренео портал "Бујановачке", он је поручио и да ће се "сарадња и координација са матичним државама још више интензивирати у будућности".

Канцеларија коју је основала влада Авдулаха Хотија, како је образложено, пружала би помоћ из области образовања, културе и економије. Прошле недеље, иначе, Министарство спољних послова Албаније најавило је да ће финансирати отварање канцеларије Националног савета Албанаца у Медвеђи. Овај потез образложен је између осталог и "посебном потребом Албанаца у Медвеђи, имајући у виду да су пред великим изазовом очувања албанског језика као службеног".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)