ПОХВАЛЕ УМЕСТО ОТВАРАЊА ПОГЛАВЉА: Европска комисија годишњи извештај о Србији представља 6. октобра

Горан Чворовић - стални дописник из Брисела

28. 09. 2020. у 08:00

ПОХВАЛЕ УМЕСТО ОТВАРАЊА ПОГЛАВЉА: Европска комисија годишњи извештај о Србији представља 6. октобра

Зграда Европске уније / Фото АП

БЕОГРАД би експлицитно требало да буде похваљен за помаке у дијалогу са Приштином у новом годишњем Извештају о напретку Србије ка ЕУ, који Европска комисија, по измењеном распореду у оквиру Пакета проширења, представља 6. октобра, сазнају "Новости" од својих обавештених извора у Бриселу.

Такође, нашој земљи ће европска администрација одати признање за економску политику и поред кризе изазване вирусом корона. На позитивном тасу би требало да буде и мигрантско и азилантско питање, као и управљање границама.

С друге стране, посебног напретка неће бити у поглављима 23 и 24, која се односе на владавину права, и овај сегмент се, према истицању нашег извора, практично неће разликовати од тзв. "нон-пејпера" представљеног у јуну. То је, заправо, документ којим Европска комисија два пута годишње редовно обавештава Европски савет о стању напредовања преговора у оквиру поглавља Правосуђе и основна права и Правда, слобода и безбедност. Од претходног годишњег извештаја, због пандемије, прошло је годину и по, па је пролетос "нон-пејпер" на неки начин заменио део овог документа.

У њему се, између осталог, истиче да је остварен напредак у многим областима, док у другим постоје озбиљна кашњења, чему је допринела и пандемија. Наводи се да морају да се убрзају реформе у кључним областима као што су независност правосуђа, борба против корупције, слобода медија, домаће поступање са ратним злочинима и борба против организованог криминала.

Похваљено је то што се број заосталих старих извршних предмета даље смањује, а настављени су и напори на уједначавању судске праксе. Увођење посебних одељења за сузбијање корупције у вишим тужилаштвима почиње да даје резултате, а број првостепених пресуда расте. Наводи се и да је Влада, у погледу основних права, усвојила нову медијску стретегију израђену на транспарентан и инклузиван начин. С друге стране, наглашава се да слободу изражавања без ометања треба додатно ојачати.

Тражиће се и више простора за међустраначку дебату и, такође, даље усклађивање са спољном политиком, а биће похваљена подршка декларацији ЕУ о Белорусији.

Поставља се, међутим, питање чему сва ова документа, имајући у виду да процес отварања преговарачких поглавља, која воде ка ЕУ, стоји још од децембра прошле године. У 2019. смо отворили само два поглавља, а ове - ниједно.

ТЕРОРИЗАМ

У ИЗВЕШТАЈУ се констатује да су предузети кораци у борби против тероризма уз усвајање нових стратешких докумената који се тичу сарадње у области борбе против дроге и правосудне сарадње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)