ВУЧИЋ УЖИВО ИЗ ИСТАНБУЛА: После састанка са Ердоганом, српски председник се ОБРАЋА ЈАВНОСТИ

Novosti online

25. 09. 2020. у 16:22 >> 17:13

ВУЧИЋ УЖИВО ИЗ ИСТАНБУЛА: После састанка са Ердоганом, српски председник се ОБРАЋА ЈАВНОСТИ

Фото: Принтсцреен

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас у Истанбулу са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Председник Србије Александар Вучић је након састанка са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, реако да су тема разговора биле политичке и инфраструктурне теме.

- Имали смо два сата разговор у четири ока ја и председник Ердоган. Пре свега желим да изразим саучешће породици страдалих пилота. Надао сам се бољем исходу с пилотима, војска и полиција су тешки и одговорни послови - рекао је на почетку српски председник.

- Ово су ужасне ствари за нас, веома тешке. Војска и полиција су тешки, одговорни послови - рекао је Вучић и додао да ће комисије које ће бити формиране у наредном периоду утврдити и обелоданту узроке пада авиона, те да не жели да говори о ономе што незванично сазнаје.

На критике да је реч о авионима који су ремонтовани у Русији, Вучић је приметио да увек постоје људи који ће, шта год да се деси, да говоре најгоре о земљи, да могу да остваре неку политичку корист за себе, али да то највише говори о њима.

- О нашој земљи ће увек имати оне који ће говорити најгоре. У свакој трагедији, увек ће неко наћи разлог да оптужује. Оно што је за нас велики проблем, поред тога да је неко изгубио оца, супруга, стрица...за нас су пилоти највеће благо и због тога је ово велики проблем и трагедија - истакао је председник Србије.

Он је рекао да они који ни једну трагедију не могу да прођу, а да не помисле да је време да оставаре неку политичку корист, таквим понашањем говоре о себи.

Уз напомену да тај авион није био повезан са ремонтом у Русији, рекао је Вучић и навео да је МИГ 21 стари авион.

- Није главни ловац, служи за обуку и полицијску заштиту неба. Ово је био део обуке. Сада је на комисији да испита, највећи је губитак у људима - рекао је Вучић.

Додао је да би сви "душебрижници" требало да знају да је авион који је данас пао био један, уз још један једносед, који смо могли да дигнемо у ваздух, а да војска данас има 10 МиГова 29, реновинарих, модерних, које можемо да подигнем у небо и који су наоружани.

Вучић је подсетио да је Турска не само медитеранска, европска и регионална сила, већ и једна од осам највећих светских сила.

- Имали смо важан састанак са Ердоганом. Турска је једна од седам или осам најваћих светских сила и када разговарате са председником Турске, кога сматрам пријатељем, увек гледате како да позиционирате Србију - навео је Вучић.

Он је навео да се из дипломатских сусрета види велика борба, у тешким условима короне, да сачувамо економију.

Подсетио је да је у протеклих месец и по дана имао састанке са председником Француске Емануелом Макроном, Русије Владимиром Путином, САД Доналдом Трампом, затим у Бриселу са европским званичницима... Указао је да су економски параметри у целом свету лошији него у време велике кризе 1929. године.

- Разговарали смо о политичкој сарадњи, инфраструктурним пројектима - навео је Вучић и додао да је тема разговора била и изградња велике индустријске зоне у Војводини која би дала снажан подстицај економији.

Казао је да је разговарано о пројектима на којима већ раде турске компаније, као што је аутопут Кузмин-Сремска Рача, затим о аутопуту Карађорђе, од Младеновца, преко Аранђеловца до Бора, за који се тренутно ради пројектна документација. Рекао је да су разговарали како би видели када може да крене у изградњу и део аутопута Пожега, Котроман и Вишеград, за шта се такдоје ради пројектна документација.

- Разговарали смо и о путу Нови Пазар-Тутин. То је веома важан пут за људе који живе тамо. Тражио сам додатне гаранције и добио уверавања да ће пут бити завршен за годину и месец дана - објаснио је он додавши да су на том путу, који нико није обнављао деценијама, људи губили животе у саобраћајним несрећама.

Замолио је Ердогана, а он му је, како преноси, изашао у сусрет, да позната турска компанија, која је једна од две или три најбољих у свету, а бави се индустријским зонама, направи једну на територији Војводине.

- Верујем да бисмо тиме решили незапосленост, али ће допринети и укупном расту БДП-а и решити питање даљег повећања пензија и плата - нагласио је српски председник.

Навео је и да су разговарали о регионалним односима, како би видели како и на који начин да Турска помогне у напорима чувања мира и стабилности.

Председник Србије је рекао да Србија има свој пут, пут мира и да ће имати респрект према свима који то поштују.

- Пут економског раста је за нас најважнији, за то морамо да се боримо и да радимо - рекао је Вучић и нагласио да је Србија некада служила као џак за ударање, а сада има план 2020, а то је добар план.

- Смисао бављења политиком је да људи живе боље - рекао је председник Србије.

Говорећи о изградњи индустријске зоне у Војводине, он је рекао да то значи долазак турских комапнија, којима би Србија постала домицилна земља.

- То је велика ствар за Србију. Ми хоћемо да привучемо инвеститоре из Немачке, Туске и свих других земаља - рекао је Вучић и додао да ће Србија у три последње године бити у три прве земље по стопи раста.

Председник Србије је рекао да ће се Србија трудити и борити да сачува добре односе и са истоком, и са западом.

- Живот и политика су свакодневна борба и ствари се мењају на дневном нивоу - каже председник ..

Додаје да се ствари сада мењају најбрже у историји човечанства, да израстају велики и нови играчи, а да ми треба да водимо рачуна о томе "како ћемо наш мали брод провући кроз све те меандре".

- Људи траже више без рада и то нема нигде у свету. Међутим, код нас би чак и то могло да се деси и то захваљујући томе што смо радили вредно и марљиво - закључио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)