ДАЧИЋ: И за нас је ЗСО затворена тема, јер мора да се - реализује

Танјуг

25. 09. 2020. у 09:01

ДАЧИЋ: И за нас је ЗСО затворена тема, јер мора да се - реализује

Фото: Новости архива

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић поручио је да је и за Београд питање Заједнице српских општина затворена тема, о којој се не преговара јер је већ потписано и треба да се реализује.

Дачић је тако одговорио на изјаву премијера привремених институција у Приштини Авдулаха Хотија да је "Заједница српских општина затворено питање".

"О чему да се преговара, када је то потписано. Па зар треба сада неко после споразума у Вашингтону да неко види да ли ће се реализовати тачке из тог споразума. То тако не раде озбиљни партнери", рекао је Дачић у емисији "Политикон" јагодинске телевизије Палма плус.

Наводи да тиме показује да "лаже све" и да нешто прихвате само да се не би наљутили разни фактори.

"Да ли то сада значи да и ово што је сада потписано у Вашингтону Приштина неће да реализује", упитао је Дачић, пренео је СПС у саопштењу.

Наводи да је у Вашингтону договорен мораторијум за активности за повлачење признања и за активности Приштине у другом смеру, а да је након тога Приштина позивала БиХ да призна Косово.

"Показао сам Ричарду Гренелу писмо које је министарка спољних послова такозваног Косова упутила Босни и Херцеговини у коме позива Босну и Херцеговину да призна Косово. Американци су одмах звали Хотија и све остале из његовог тима и питали их зашто су то урадили. Србија се придржава потписаног, Приштина се не придржава" рекао је шеф српске дипломатије.

Пита и какав је кредибилитет свих могућих политичких решења, ако Приштина неће да спроведе оно што је договорено у Бриселу, као и какав је кредибилитет Брисела.

"У чему је разлика између Брисела и Вашингтона. Вашингтон када нешто каже то је гвоздена песница, а Брисел очигледно није. Брисел очигледно не жели да употреби свој ауторитет. Из Брисела и Берлина смо сто пута чули да нема промена граница, иако су они променили наше границе, а ниједном нисмо чули да Приштина мора да формира Заједницу српских општина", нагласио је Дачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)