ФАБРИЦИ И МИХАЈЛОВИЋ: Посета Ваљеву

Б. Пузовић

24. 09. 2020. у 15:58

ФАБРИЦИ И МИХАЈЛОВИЋ: Посета Ваљеву

Фото: Б. Пузовић

ЕУ срећна је што је могла да допринесе да здравствени систем Србије буде ојачан опремом и обуком медицинских радника.

Вирус короне није нестао, остао је са нама, биће још неко време и морамо много да радимо да пронађемо вакцину и прави третман лечења пацијената.

Ово је изјавио Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији, приликом посете Општој болници у Ваљеву, где се састао са тимом медицинског и немедицинског особља ангажованог у оквиру подршке ЕУ здравственом систему Србије у борби против ковида 19.

Фото: Б. Пузовић

Фабрици је изразио задовољство због добре епидемиолошке ситуације у Колубарском округу, уз поруку да свакако опрезност мора остати.

Захваљујући помоћи Европске уније, у Србији је од почетка септембра на шест месеци запослено око 200 лекара и немедицинског особља. Међу њима, по пет лекара и медицинских техничара као подршку Заводу за јавно здравље у Ваљеву.

Фабрици је са потпредседником Владе Србије и председником Координационог тела за инклузију Рома и Ромкиња Зораном Михајловић и градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем посетио ромско насеље недалеко од овдашње Опште болнице.

Након разговора са Ромима, нагласио је да је у питању највише распрострањена мањинска заједница у Европи, уједно најрањивија и најчешће дискриминисана.

- Ако успемо да срушимо баријере, деци омогућимо образовање, родитељима посао, породицама домове, постигли смо праву ствар, а за ове намене Европска унија Србији је донирала 30 милиона евра – подсетио је Сем Фабрици.

- Захваљујући тим средствима постигнуто је да више Рома похађа школу, има кров над главом, лична документа. Много тога још се може урадити са локалним и републичким властима. Потребна је и помоћ локалне ромске заједнице, која треба да буде снажна, уједињена и да сарађује са локалним и централним властима.

ПРОБЛЕМИ СВИХ НАС

- Наша најважнија функција је да водимо рачуна о свим грађанима и грађанкама, нарочито о осетљивим групама, а Роми и Ромкиње то јесу – каже потпредседника Владе Србије Зорана Михајловић. 

-  Када једном Рому није добро, када једном ромском детету у школи говоре ружне речи, то није проблем само тог детета него је проблем све деце и свих нас. Потребан је заједнички рад у борби против баријера и стереотипа везаним за Роме. Ромско насеље у Ваљеву, које смо посетили, није адекватно за живот и уз помоћ новог програма који се реализује са Европском унијом и уз подршку града Ваљева учинићемо све да се нађе нови простор и изграде станови за овдашње Роме, као и да се пронађе посао за оне који желе да раде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)