ФОНД ПИО РС: Влада сачувала доприносе

В. Митрић

24. 09. 2020. у 15:06

ФОНД ПИО РС: Влада сачувала доприносе

Фото: В. Митрић

ЗАХВАЉУЈУЋИ сету економских мера Владе Републике Српске на челу са председником Радованом Вишковићем која је имала за циљ помоћ и ублажавање негативних последица изазваних пандемијом вируса корона обезбеђена је редовна наплата доприноса за пензијско и инвaлидско осигурање у складу са раније усвојеним плановима, рекао је за „Новости“, др Младен Милић, директор Фонда ПиО РС.

Влада је, по речима др Милића, „ самосталним предузетницима и привредницима којима је у периоду ванредног стања био забрањен рад или ограничена привредна делатност кроз уплату доприноса или уплатом најниже плате и доприноса значајно олакшала незавидну фина-нсијску ситуацију у којој су се нашле ове категорије привредних субјеката“. 

- Оваквим мерама, Влада је сачувала значајан број радних места и помогла привредним субјектима да по ублажавању превентивних мера са што мање последица наставе своју привредну акти-вност која им обезбеђују несметано извршење обавеза како према пословним партнерима и запосленима, тако и према држави у складу са законском регулативом - каже др Милић.

- На другој страни, ове мере Владе стабилизовале су, па чак и повећале наплату доприноса. У протеклих неколико месеци уплату доприноса редовно су измирили чак и они који су у ранијем периоду нередовно измиривали своје обавезе.

Захваљујући наменским и циљаним субвенцијама Владе, оцењује наш саговорник, „ доприноси по основу пензијског и инвалидског осигурања у првих осам месеци ове године повећани су за 3 одсто“.  

- У првих осам месеци ове године наплаћено је 597,92 милиона КМ, што је за 17,3 милиона КМ више у односу на исти период прошле године.Просечан приход по основу доприноса на месечном нивоу износио је 74,74 милиона КМ што је за 1,67 милиона КМ мјесечно више него у прошлој години - закључује др Милић.

Добра наплата доприноса и у условима пандемије вируса корона и глобалне економске кризе као њене последице омогућили су потпуно уредну исплату пензија свим корисници-ма права овог Фонда. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)