НИШТА ОД КАНОНИЗАЦИЈЕ СТЕПИНЦА: Папа жели јединство цркве, а не сукобе, треба постићи сагласност СПЦ

Ј. Керблер - Од сталног допиника из Загреба

23. 09. 2020. у 18:18

НИШТА ОД КАНОНИЗАЦИЈЕ СТЕПИНЦА: Папа жели јединство цркве, а не сукобе, треба постићи сагласност СПЦ

Фото: ЕПА

-СВЕТИ Отац папа Фрањо жели да канонизација кардинала Алојзија Степинца буде тренутак заједништва за читаву Цркву, а не разлог сукоба и супротстављања.

То захтева стрпљење и од Цркве у Хрватској-, поручио је у интервјуу хрватском католичком листу ”Глас концила” кардинал Пјетро Паролин, државни секретар Свете Столице.

Потврђено је тако из врха Ватикана да од канонизације Алојзија Степинца у догледно време неће бити ништа и да треба постићи сугласност са Српском православном црквом око тог осетљивог питања. Кардинал Паролин каже и да нема нових детаља у вези канонизације ”у смислу у којем смо то ми објаснили бискупима и у којем су то бискупи објаснили народу”.

-Папа је изабрао методологију настојања да се приближе стајалишта и када је реч о питању које раздваја. Сматрам да је таква методологија најисправнија- каже кардинал Паролин уз нагласак да је једна фаза разговора Католичке цркве и СПЦ остварена и није постигла резултат.

-Но верујем да је то пут којим треба ићи са обновљеном вољом.

Високи представник Свете Столице у интервјуу каже да је на крају дијалога две цркве изражена жеља да се настави тим путем.

-Надамо се да ће то остварити и донети плодове.

Паролин је поручио да папа жели да канонизација Степинца буде тренутак заједништва за читаву Цркву, а не разлог сукоба или супротстављања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

buki

25.09.2020. 11:25

@S juga - Možda i sledeći bude čovek sa velikim Č, pa ni on ne pristane na sramnu kanonizaciju Stepinca. Kada bi katolici oslušnuli glas SPC , ovaj svet bi bio mnogo humaniji, pravedniji i bliži Bogu. To je Papa Franja na sreću shvatio, i neka samo poživi dovoljno dugo da to prenese ostalima.