ЈОВАНОВИЋ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА НОВИНАРЕ: Мариника Тепић ни њен шеф Драган Ђилас нису од јуче (ВИДЕО)

Новости онлајн

23. 09. 2020. у 17:08

ЈОВАНОВИЋ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА НОВИНАРЕ: Мариника Тепић ни њен шеф Драган Ђилас нису од јуче (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Танјуг

ЗАВРШЕНА је ванредна конференција за медије директора Канцеларије за технологије и електронску управу Михаила Јовановица.

- Обраћам се да би грађанима Србије објаснио исправне информације везане за централни регистар становништва. Данас смо чули неистине које је изговорила Мариника Тепић. Канцеларија је од свог оснивања у августу 2017. године па до данас, спровела више од 90 поступака јавних набавки, што је јавно на интернету, те да је од тих нешто више од 90 додељених уговора само један са компанијом Ассецо. Ни у једном другом уговору Ассецо није извођач, нити подизвођач - објаснио је Михаило Јовановић.

О изјавама Маринике Тепић:

- Мариника Тепић ни њен шеф Драган Ђилас нису од јуче и много су могли да ураде да би ти регистри били ваљани и да данас брже и боље развијамо електронске услуге. У матичној књизи рођених од 1920. године па наовамо, било је 14 милиона 863 хиљаде података, али смо констатовали да у матичној књизи умрлих имамо 3.241.000 грађана који су били преминули, иако су се водили у матичној књизи рођених. Даљом анализом смо констатовали да у матичној књизи рођених имамо грађане који ни немају ЈМБГ, преко 2.800.000 грађана. Веровали или не, у МКР, преко 1.100.000 грађана нису имали ни држављанство. У оквиру једне општине или града, дупли ЈМБГ је имало 220.000 грађана, а у оквиру различитих општина скоро 30.000 грађана, неисправан датум рођења је имало преко 80.000 грађана. Зашто нам треба централни регистар становништва, да би могли да развијамо савремену електронску управу? Да би увели ред и здрав разум у рад Јавне управе, а конкретан пример шта ће то значити је то да када се неки податак промени (на пример, презиме), једног дана, а то ће бити јако брзо, када се промени податак, он ће бити доступан свим институцијама које ће моћи да ажурирају све о грађанима, зато нам је све ово потребно. Ово нема никакве везе ни са изборима, већ са законом о централном регистру и о електронској управи.

О набавкама:

- Имајући у виду да председница Владе није члан, према мишљењу Управе за јавне набавке, нема места примени закону који одређују материју сукоба интереса. Брат председнице Владе Србије један је од законских заступника понуђача коме треба да се додели уговор о јавној набавци, нема утицаја на доношење одлуке у конкретном поступку јавне набавке из разлога што председница Владе није одговорно лице Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, и није руководилац у органу у коме су поверени пословни јавних набавки. Напомињемо да је Управа имала у виду да је Канцеларија самосталан и независтан орган. У складу са свим наведеним, у случају доношења одлуке којом би се уговор о јавној набавци доделио Ассецо, не би биле повређене одредбе закона о јавним набавкама које одређују материју о сукобима интереса.

Подсетимо, поводом медијских натписа и изношења неистинитих информација у вези са пословањем компаније Ассецо СЕЕ у Србији, у наставку је изјава Борда директора компаније Ассецо СЕЕ.

„Данима смо изложени организованој кампањи која се води против наше компаније, током које се износе неистине о пословању Ассецо СЕЕ и поред чињенице да су јавно доступни сви подаци о пословању компаније са јавним сектором. Важно је поменути и чињеницу да у пословима и уговорима који су тема медијских навода поред компаније Ассецо СЕЕ учествује и двоцифрен број конзорционих партнера, што је, такође, и јавно доступан податак.

Као компанија која свој пословни углед пажљво гради, ослањајући се искључиво на заводољство својих клијената, свој углед од нетачних, злонамерних, паушалних оптужби бранићемо пред свим надлежним институцијама. Ову изјаву дајемо како бисмо заштитили компанију Ассецо СЕЕ, наше запослене и пословање од јавних оптужби којима смо сада изложени, а које нам наносе штету.

Групација Ассецо Соутх Еастерн Еуропе, у чијем је власништву компанија Ассецо СЕЕ у Србији, део је Ассецо групе која послује у више од 55 земаља са више од 27.000 запослених, чије су чланице излистане на Варшавској берзи, берзи у Тел Авиву и америчкој НАСДАQ Глобал Маркетс. Јавни сектор, као и сектор енергетике, су међу стратешким областима Ассецо групе која, као признати добављач решења за сектор енергетике, нуди производе и услуге у овом домену у 40 земаља на 4 континента, испоручујуц́и решења за управљање услугама за више од 200 компанија у Европи. Такође, Ассецо група је међу прве 3 софтверске компаније које обезбеђују решења за јавни сектор у региону централноисточне Европе за више од 350 организација, укључујући 220 локалних државних тела у Пољској.

У Србији и региону успешно послујемо 30 година, а за то време прешли смо развојни пут од локалног старт-апа са неколико запослених, до чланице групације Ассецо Соутх Еастерн Еуропе, која у Србији тренутно има скоро 700 запослених, и лидера у иновацијама у ИТ сектору, развоју водећих решења у области дигиталног банкарства, као и предводника у пружању решења за сектор телекомуникација, енергетике, комуналних услуга и јавни сектор.

Више од једне деценије послујемо са јавним сектором и имамо успешну сарадњу са више од 20 институција. Реч је о јавним процесима у којима могу да учествују све заинтересоване стране и за које постоје надлежне институције и регулатори који се баве овим питањима, што потврђује да смо све пројекте добили на основу стручности и резултата које постижемо као једна од највећих ИТ компанија у Европи“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)