ПОРУКА ВАШИНГТОНА: Држите нас за реч, САД ће испунити сва обећања

Д. Р. Ђ. - Д. М.

23. 09. 2020. у 08:05

ПОРУКА ВАШИНГТОНА: Држите нас за реч, САД ће испунити сва обећања

Фото И. Маринковић/Танјуг АП

ОВО је нова ера у српско-америчким односима. Тамо где дођу Американци и њихова развојна агенција, ту има будућности.

Урађен је и добар посао и за српски и за албански народ и то је порука данас из Београда.

Градићемо путеве, пруге... За нас је ово угаони камен за развој целог региона - отварање и прављење јединственог тржишта и боље економије.

Ово је јуче изјавио председник Србије Александар Вучић, након што је у Београду потписана заједничка изјава о отварању канцеларије америчке Међународне развојне финансијске корпорације (dfc). Како је појаснио, ово не значи да се новац доноси на поклон, већ је то једно од средстава спољнополитичког деловања САД, затим, жеља да се улаже, али и да се део тог новца врати њиховим пореским обвезницима. Све заједно има огроман, како симболичан, тако и практичан значај за нашу земљу и регион.

Фото И. Маринковић/Танјуг АП

- Поносни смо што dfc у Београду отвара канцеларију. На то ће гледати и кредитне агенције. Осим тога, правиће се бољи административни прелази и путеви који су сада у веома лошем стању, а који ће нас спојити са Драчом, Албанијом и другим земљама у региону. Радићемо убрзано на отварању авио-линије Београд - Приштина - сумирао је Вучић ефекте који се очекују од сарадње са америчким партнерима.

Осврнувши се на разговоре који су вођени у Вашингтону 4. септембра, када је потписан споразум о економској нормализацији односа са Приштином и договорено отварање канцеларије dfc, председник је подсетио да су неки говорили да је оно што је тамо урађено, учињено само због предизборне кампање председника Доналда Трампа. Али, како је рекао, сада је у Београду цео амерички тим из различитих сектора америчке владе и "то није због избора, већ због идеје да буду присутни у региону и помогну да сви нормално живимо".

- Србија од 1881. године, када је на уговорни начин регулисала трговинске односе са САД, није имала овако важне споразуме са Америком. Одшкринули смо врата старих пријатељстава са САД - навео је Вучић, и још једном се захвалио председнику Трампу, који је, како је рекао, желео да га саслуша и покаже поштовање према српском народу.

Директор канцеларије dfc у Београду биће Џон Јовановић, који је због овог посла, пре седам дана, дао отказ на претходном послу који је обављао у Америци. Он се на почетку говора обратио на српском, поручујући да је ово за њега највећа част и одговорност:

Симболично отварање канцеларије dfc, Фото И. Маринковић/Танјуг АП

- Мој задатак је економски развој региона и да Балкан постане симбол мира и просперитета, регион у који ће млади да се враћају и запошљавају. Ја сам поносни држављанин САД српског порекла. Сматрам да је ово јединствена прилика за мене и регион. Брзина којом САД и dfc посвећено раде на отварању канцеларије овде је невероватна.

ТРАМП И ИВАНКА ЖЕЛЕ ДА ДОЂУ

ПРЕДСЕДНИК Доналд Трамп, као и Иванка, изразили су жељу да дођу у Београд и крајње је време да се то деси, али немам датуме. Вучић је председнику Трампу дао велику визију о томе шта може да очекује од посете Београду и ја једва чекам да га видим овде - рекао је Гренел.

Фото Танјуг АП

Специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел поручио је јуче да се од Србије не тражи да се увек сагласи са Америком, као и да ће и убудуће бити разлика у ставовима, али да увек треба бити посвећен дијалогу. Он је председнику Вучићу захвалио што је "не само добар преговарач, већ и зато што је неко веома искрен у томе шта може, а шта не може да учини".

- Надамо се да су ово потпуно нови односи економске нормализације односа. Могли смо да радимо као што се радило 21 годину, да стављамо речи на папир, а да људи из Србије не осете резултате. Желимо да испунимо све што смо потписали са Србијом, а вашем народу желим да поручим - држите нас за реч, не само за Вашингтонски споразум, него за све што смо се договорили. За то треба времена и зато смо одредили годину као рок у коме се обустављају признавања и повлачења признавања (Косова) - рекао је Гренел.

По његовој оцени, када све буде преточено у дела и када људи буду имали добро плаћене послове, смањиће се политичке борбе. О посвећености Владе САД, како је навео, сведочи и чињеница да је у Београд, само две недеље након Вашингтонског споразума, допутовала најбројнија делегација САД до сада, још од доба Џимија Картера, а можда и у целој историји односа двеју земље.

ПОСЛОВНО СПАЈАЊЕ РЕГИОНА

ОТВАРАЊЕ канцеларије није симболично, она ће остати ту и показује нашу заинтересованост за овај регион. Њен интерес је да у пословном смислу спаја регион. Потписивањем економског споразума у Вашингтону, Београд и Приштина, односно њихови лидери, показали су да нису закључани у прошлости, већ да гледају у будућност - изјавио је јуче Адам Болер, извршни директор dfc.

Он је навео да је ова корпорација одвојила милионе долара за пројекте који су сада у фази процене.

Говорећи о административном прелазу Мердаре, Гренел је рекао да ће он бити модернизован и опремљен савременом технологијом за контролу људи која ће гарантовати максималну безбедност.

Пре разговора у Палати "Србија", у амбасади САД у Београду одржан је састанак представника привредних комора Србије и тзв. Косова са Гренелом и делегацијом dfc. Шеф dfc Адам Болер, председницима ПКС и тзв. Косова честитао је на храбрости што су се Београд и Приштина "одлучили за народ, а не за политику".

Гренел и Болер истакли су да очекују континуитет у реализацији споразума из Вашингтона. Председник ПКС Марко Чадеж нагласио је да је Гренел на успешан начин променио приступ решавању тешких тема и одблокирао процес сарадње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (35)

Tijana

23.09.2020. 11:25

Drago mi je da je SAD uvidela da je nasa zemlja vrlo ozbiljna, kao i njeno rukovodstvo. Konacno na vlasti imamo ozbiljne i postene ljude koji rade u interesu naroda. Nadam se da ce prijateljstvo Srbije i SAD biti jos jace.

Mihajilo

23.09.2020. 12:26

Ljudi se drže za reč, verujem da će Amerika ispuniti svoje obaveze, sve što je dogovoreno. Novac kod njih uglavnom nije problem. Ideja o poslovnom spajanju regiona može biti veoma dobra, nadam se da će svi to shvatiti.

Ruben

24.09.2020. 10:17

"Tamo gde dođu Amerikanci i njihova razvojna agencija, tu ima budućnosti"... za profit predatora deep state-a ; ali nazalost ne za narod koji se tu nalazi. Gde god dodju sa njihovim geopolitickim interesima tu je buducnost mracna. A vi verujte ; oni i tako imaju divnu poslovicu: "Obecanja se ticu samo onih koji im veruju"

Rasa

24.09.2020. 10:23

Ne drze se potpisanih medjudrzavnih sporazuma sa Rusijom, Kinom, Iranom, a ne usmenih obecanja. Da pitamo Karadzica koliko vrede vasa i posmena i usmena obecanja?? Dobro je sto necete potrajati ni 15-20 godina vise do sunovrata.