СПОРАЗУМ ИЗ САД ПРЕДВИЂА ВЕЛИКА УЛАГАЊА У ИНФРАСТРУКТУРУ: Нови путеви и пруге спојиће цео регион

З. Р.

23. 09. 2020. у 09:00

ПОВЕЗИВАЊЕ Београда и Приштине на четири путна правца и изградња и реконструкција 267 километара саобраћајница биће једна од главних тема на данашњем састанку министарке грађевине Зоране Михајловић и високе делегације америчке Међународне развојне финансијске корпорације.

СПОРАЗУМ ИЗ САД ПРЕДВИЂА ВЕЛИКА УЛАГАЊА У ИНФРАСТРУКТУРУ:  Нови путеви и пруге спојиће цео регион

Фото Илустрација В. Н.

Плафторма за те разговоре биће споразум из Вашингтона, који предвиђа између 2,18 и 2,73 милијарде евра инвестиција у изградњу ауто-путева и пруга.

Осим дуго најављиваног ауто-пута Ниш - Мердаре - Приштина од 100 километара, у плану су и нови пројекти, међу којима је најзначајнији ауто-пут Бујановац - Кончуљ - Гњилане - Штрпце, у дужини од 78 километара.

Предвиђена је и изградња брзе саобраћајнице Рашка - Јариње - Косовска Митровица од око 60 километара, као и реконструкција пута Рибариће - Брњак - Зубин Поток.

- У фокусу ће бити наставак финансирања ауто-пута од Ниша до Мердара и Приштине, за шта треба обезбедити још више од 750 милиона евра, као и изградња пруге на том правцу - изјавила је Михајловићева. - Када је реч о железничком повезивању, предвиђени пројекти за разговор су пруга Београд - Ниш у дужини од 240 километара, за који су у току припремне пројектне активности са кинеском компанијом CRBC, а вредност је око 2,1 милијарду евра. Планирано је да се ради пруга Дољевац - Куршумлија - Мердаре од 87 километара, за шта је потребно око 980 милиона евра. Просечна брзина је у овом делу свега 30 километара на сат.

ТЕНДЕР КРАЈЕМ ОКТОБРА

ЗА прву деоницу ауто-пута Ниш - Мердаре - Приштина од 33 километра, између Ниша и Плочника, тендер ће бити расписан крајем октобра или почетком новембра.

- За њу смо обезбедили 40 милиона евра бесповратних средстава од ЕУ, имамо потписан уговор са Европском инвестиционом банком на 100 милиона евра и ускоро ћемо потписати уговор са Европском банком за обнову и развој за остатак средстава - рекла је Михајловићева. - Упоредо, разговараћемо са Америчким фондом за развој о финансирању осталих деоница.

Разговараће се и о постављању шина од Мердара до Приштине у дужини од 43 километара, јер од излаза из тунела Мердаре не постоји пруга. У оптицају је и траса Приштина - Косово Поле - Ђенерал Јанковић - граница са Северном Македонојом од 70,8 километара.

Министарка је истакла да у Србију не долази само dfc већ и америчка влада, с обзиром на то да је тај фонд део америчке владе.

- Тај долазак није само реализација споразума из Вашингтона већ и гаранција да ће се договорени инфраструктурни пројекти реализовати - рекла је Михајловићева, и додала да ће ове инвестиције дати импулс развоју целог региона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)