ИЗРАЕЛСКО ПРИЗНАЊЕ ТЗВ. КОСОВА: Сви о њему причају, а нико га није видео

Novosti online

21. 09. 2020. у 20:58

ИЗРАЕЛСКО ПРИЗНАЊЕ ТЗВ. КОСОВА: Сви о њему причају, а нико га није видео

Фото: П. Милошевић/Танјуг/Зоран Жестић

ПОСЛЕ потписивања споразума о нормализацији односа Београда и Приштине у Вашингтону, са свих страна стижу опречне информације о израелском признању самопроглашене независности Косова.

 Једни тврде да је ствар решена, други да ће се то још разматрати, а чак ни на званичном сајту министарства спољних послова приштинских институција — нема потврде.

Нови амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан у својој последњој изјави тврди да нема никаквог питања у вези са тим да ли ће Израел признати или не самопроглашену независност Косова, јер је, како је рекао — „Израел признао Косово 4. септембра“.

Међутим, власти привремених приштинских институција, годинама склоне да „на сва звона“ објаве када добију признање за своју самопроглашену независност, чак и када је то признање повучено или чак ни не постоји, овог пута нису деловале.

На списак земаља које су признале самопроглашену косовску независност од 2018. године није уписана нити једна држава, чак ни Израел, за који су косовски политичари после састанка у Белој кући тврдили да је експресно признао лажну државу Косово.

ЈЕДНА ТАЧКА СПОРАЗУМА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ - НОВА ЈАБУКА РАЗДОРА АМЕРИКЕ И ЕУ

У последњој тачки споразума, који је званични Београд потписао, наведено је да је Србија (Београд) сагласна да отвори трговинско представништво и представништво државног министарства у Јерусалиму 20. септембра 2020. године и да своју Амбасаду пресели у Јерусалим до 1. јула 2021. године. У документу који је потписала Приштина у тачки 16 стоји да се Косово (Приштина) и Израел слажу да се међусобно признају.

Додатну забуну око израелског признања пре само пет дана подгрејао је и сам амбасадор Израела у Београду, јер је тада за Танјуг изјавио да Израел технички још није признао Косово, али да је то део недавно постигнутог споразума у Вашингтону.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху, иако се недавно писаном поруком обратио Приштини, о признању није рекао ни реч.

Ни амерички званичници нису много пажње посветили последњој тачки споразума из Вашингтона, јер, како су данима истицали, фокус потписаног документа је на економској нормализацији.

 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

MORAVAC

21.09.2020. 23:09

POSLE potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Vašingtonu? o cemu vi pisete??? Bio je "Ekonomski Sporazum" kojom ce Amerika imati najvise koristi a mi cemo idalje da se kosimo narednih 500 godina.....