ВУЧИЋ НА ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ УН: Србија бранећи свој интегритет брани темеље и принципе Уједињених нација (ВИДЕО)

Novosti online

21. 09. 2020. у 19:39 >> 19:55

ВУЧИЋ НА ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ УН: Србија бранећи свој интегритет брани темеље и принципе Уједињених нација (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас на састанку Генералне скупштине УН на високом нивоу, поводом обележавања 75. годишњице Уједињених нација.

Вучић поручио да Србија одбраном свог суверенитета и територијалног интегритета брани и међународно право и темељне принципе на којима почивају Уједињене нације. Он је нагласио да Повеља УН треба да буде "устав" савремене међународне заједнице и скуп основних принципа, који регулишу међународне односе и процесе у међународној заједници.

"Нажалост, на крају 20. века, ми смо у Србији искусили унилатералне мере и акције, које су подривале и довеле у питање ефикасност мултилатерализма и механизама међународне сарадње, као и само међународно право. Привреме институције у Приштини прогласиле су независност једностраним актом и прекршиле Резолуцију УН 1244, озбиљно минирајући на тај начин безбедност Србије и региона у целини", истакао је Вучић у видео обраћању на састанку Генералне скупштине УН на високом нивоу, поводом обележавања 75. година од потписивања Повеље УН.

Он је подсетио да је Србија потпуно опредељена за проналажење компромисног решења за питање Косова и Метохије.

Поручио је да Србија води одговорну политику и улаже напоре да сачува интересе својих грађана и регионални мир и стабилност.

"Одбраном суверенитета и територијалног интегритета, поштујући Резолуцију 1244 Србија брани и међународно право, Повељу УН, али и коначно ауторитет Савета безбедности", нагласио је председник Републике.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Imam veliku čast da vam se obratim u ime Republike Srbije danas, kada obeležavamo 75 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija. Ova važna godišnjica je prilika da ponovo potvrdimo kolektivnu posvećenost multilateralizmu i načelima koja smo svi prihvatili kada smo potpisali Povelju UN pre 75 godina. Ponosimo se činjenicom da je Jugoslavija - čiji je Republika Srbija naslednik - bila među prvih pedeset potpisnica Povelje i jedna od članica osnivača ove međunarodne organizacije koja deluje više od sedam decenija, služeći kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi i igrajući ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i stvaranju uslova za ekonomski razvoj širom sveta. Ne iznenađuje činjenica da su srpski narod i njegovi diplomatski predstavnici aktivno učestvovali u svim međunarodnim naporima koji su doveli do stvaranja Ujedinjenih nacija, imajući u vidu njihovu težnju ka miru među narodima. Ovu godišnjicu UN obeležavamo u vreme kada se ceo svet bori sa pandemijom Kovid-19, izazovom koji je pogodio čitavu planetu i koji testira našu spremnost da delujemo zajednički, ali istovremeno ponovo potvrđuje da su Ujedinjene nacije danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane, te da se njen značaj ne može dovesti u pitanje. Povelja Ujedinjenih nacija treba da predstavlja ustav savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa i načela koja regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici. Nažalost, na samom kraju 20. veka, mi u Republici Srbiji iskusili smo jednostrane mere i akcije koje su narušile i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samog međunarodnog prava. Privremene institucije u Prištini proglasile su jednostranim aktom nezavisnost takozvanog Kosova i prekršile Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, čime su ozbiljno narušile stabilnost kako Republike Srbije, tako i regiona u celini. Podsetio bih da je Republika Srbija u potpunosti posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. Srbija je vodila odgovornu politiku ulažući najveće napore da zaštiti interese svog naroda i regionalnog mira i stabilnosti.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 21, 2020 at 10:30am PDT

СРБИЈА ОПРЕДЕЉЕНА ЗА КОМРОМИСНО РЕШЕЊЕ ОКО ПИТАЊА КИМ

Он је подсетио да је Србија потпуно опредељена за проналажење компромисног решења за питање Косова и Метохије.

Поручио је да Србија води одговорну политику и улаже напоре да сачува интересе својих грађана и регионални мир и стабилност.

"Одбраном суверенитета и територијалног интегритета, поштујући Резолуцију 1244 Србија брани и међународно право, Повељу УН, али и коначно ауторитет Савета безбедности", нагласио је председник Републике.

 
СВЕТ СУОЧЕН СА ГЛОБАЛНИМ ПОЗИВОМ НА БУЂЕЊЕ ДА ОБЈЕДИНИ СНАГЕ

Вучић је истакао да је свет данас суочен са глобалним позивом на буђење да обједини снаге и отвори нову визију бољег, просперитенијег, стабилнијег и безбеднијег света, у којем нико не би био остављен по страни.

Вучић је нагласио да је ова годишњица прилика да свет поново потврди колективну приврженост мултилатерализму, принципима којима су се сви обавезали Повељом УН пре 75 година.

"Поносимо се чињеницом да је Југославија, чији је наследник Србија, била међу првих 50 потписника Повеље УН. Она је један од оснивача ове међународне организације, која делује више од седам деценија као универзална платформа за дијалог на равноправној основи, играјући важну улогу у одржавању мира и стабилности, заштити људских права и економског развоја широм света", рекао је председник Србије.

Фото: Принтскрин

 
СРБИЈА ОСТАЈЕ ПРИВРЖЕНА ПРИНЦИПИМА И ОСНОВАМА ПОВЕЉЕ УН

Вучић је рекао да не треба да чуди чињеница да су српски народ и његови дипломатски представници, активно учетсвовали у свим међународним активностима које су водиле ка оснивању УН са циљем упостављања мира међу нацијама.

Србија, према његовим речима, остаје привржена принципима и основама Повеље УН које су важне данас, колико су биле и у време усвајања тог документа.

"Обележавамо ову годишњицу у време када се читав свет бори са пандемијом, изазовом који је ставио на тест нашу спремност на заједништво, али и поново потврђује да су УН данас потребне исто онолико колико су биле када су основане и да се њен значај не може довести у питање", указао је Вучић.

Дубоко смо уверени да само кроз сарадњу, координацију и поштовање можемо да нађемо глобални одговор на ову глобалну претњу, закључио је председник Србије.

Уједињене нације основане су после Другог светског рата како би се спречио још један сличан конфликт, а претпоставља се да ће светски лидери усвојити заједничко саопштење у коме ће признати "тренутке разочарења".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (34)

Marija

21.09.2020. 20:34

UN danas slavi svoj 75 rodjendan, ciji je jedan od osnivaca bila i Jugoslavija, sa cijim tekovinama je usaglasena Srbija u ocuvanju mira i bezbednosti, ujedno, postujuci rezoluciju UN 1244 - cime se garantuje, teritorijalni integritet Srbije!

Nikola

22.09.2020. 07:41

Mnogo smo stradavali u proslosti, mnogo mladih izgubili...Srbija je mala zemlja ali veoma ponosna i casna, vrednih ljudi i domacina, ostavite nas na miru da radimo i zivimo kako najbolje umemo. Nadam se da nikada vise nece biti ratnih sukoba na tlu Srbije! Zivela Srbija