ПРИПРЕМА СЕ ТИМ ЗА ЕУ? Све извеснија промена акционог плана за наставак пута наше земље ка Бриселу

В.Н.

22. 09. 2020. у 11:30

ЈЕДАН од задатака нове владе највероватније ће бити и промена акционих планова за разна поглавља у процесу придруживања Европској унији.

ПРИПРЕМА СЕ ТИМ ЗА ЕУ? Све извеснија промена акционог плана за наставак пута наше земље ка Бриселу

Фото архива

Разлог за то је што је Србија пристала да настави преговарачки процес по новој методологији која намеће и нове рокове и другачије кораке на овом путу. То подразумева да ће Србија бити ближа Бриселу чим затвори тзв. кластере тематски повезаних поглавља.

Међу замеркама Европске комисије било је и то што се нисмо држали унапред одређених рокова за спровођење реформи, углавом из области владавине права. Стога ће сада бити стављени реалнији датуми до којих можемо да испунимо све задатке.

Такође, чују се захтеви да нова влада поново успостави преговарачки тим са ЕУ, а како би се процес преговора успешно водио и завршио бар 2025., како је планирано стратегијом проширења Уније на Западни Балкан.

Национални конвент о Европској унији (НКЕУ), скуп невладиних организација које прате евроинтеграције, очекује да приоритет нове Владе Србије буде чланство Србије у ЕУ.

- Очекујемо од новог премијера да у експозеу експлицитно наведе као кључни национални интерес будуће чланство Србије у ЕУ и да кроз ту призму и тај кључни национални интерес предложи све остале мере и политике владе - поручила је координаторка НКЕУ Наташа Драгојловић.

Она је додала да је 2020. прва година у којој Србија није отворила ниједно поглавље у преговорима са ЕУ, а да Немачка, која председава ЕУ у другој половини ове године, има врло висока очекивања од Србије у области владавине права и политичких критеријума. Србија је до сада отворила 18 од укупно 35 преговарачких поглавља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)