ТАЧКУ НА ПРИЗНАВАЊЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ СТАВИЋЕ СКУПШТИНА СРПСКЕ: Коначно не Косову

С. МИШЉЕНОВИЋ

21. 09. 2020. у 07:20

ТАЧКУ НА ПРИЗНАВАЊЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ СТАВИЋЕ СКУПШТИНА СРПСКЕ: Коначно не Косову

Фото Д. Поздеровић

ПРИЗНАВАЊЕ независности Косова поново ће бити стављено на дневни ред следеће седнице Председништва БиХ, која ће бити одржана овог, или евентуално наредног четвртка.

У питању је важећа процедура, па ће се Председништво БиХ још једном изјашњавати о овој теми, иако су то српски, бошњачки и хрватски члан већ урадили на посебној седници прошле седмице.

Као што је познато, Шефик Џеферовић и Жељко Комшић гласали су тада да БиХ призна независност Косова, а Милорад Додик против. Исте одлуке поводом самопроглашене државе биће донете и на предстојећој седници Председништва БиХ.

Пошто се очекује да буде прегласан у Председништву БиХ, српски члан Милорад Додик потом ће покренути питање заштите виталног интереса РС и затражити одржавање посебне седнице Народне скупштине на предлог одлуке о признавању самопроглашеног Косова. Извесно је да ће Народна скупштина Српске овакву одлуку одбацити, чиме се ставља тачка на причу о признавању Косова од стране БиХ.

ЗАКАЗИВАНЕ НЕКОЛИКО ПУТА

ОД када је изабран за српског члана Председништава БиХ, Милорад Додик заказивао је неколико пута посебне седнице НСРС јер је прегласан од бошњачког и хрватског члана, а радило се о питањима која се односе на витални национални интерес РС. Додик је тражио подршку посланика да се одбаци захтев за посету Мила Ђукановића БиХ, спречи учешће америчке организације на изборима, око Програма реформи БиХ, изградње Пељешког моста...

Милан Петковић, потпредседник Народне скупштине РС, каже за "Новости" да након што српски члан Председништва БиХ пошаље захтев за одржавање посебне седнице НСРС, у року од десет дана она ће бити и заказана.

- У овом случају, седница би имала само једну тачку дневног реда: "Да ли је одлука Председништва БиХ о признавању независности Косова деструктивна по витални интерес Републике Српске." О овој одлуци сe након расправе изјашњавају посланици и потребнe су две трећине гласова да се одлука одбаци. Сигуран сам да ће за ову одлуку гласати и више од две трећине посланика, односно све српске странке у НСРС. Ово је питање где се мора показати јединство свих Срба и српских политичара, без обзира на различите политичке ставове опозиције и власти - истиче Петковић.

Појашњава да ће се одбацивањем одлуке у Народној скупштини РС да БиХ призна Косово, коначно ставити тачка и да она више неће бити тема у Председништву БиХ.

- Постављање питања признавања самопроглашеног Косова на дневни ред од стране бошњачких политичара у које се сврстава и Жељако Комшић, хрватски члан изабран бошњачким гласовима, доказ је за Србију и Републику Српску у ком смеру иде политика Сарајева и шта је њен циљ. Очигледно, то нису разговори и помирење међу суседима, већ провоцирање Србије и РС - истиче Петковић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Boris

21.09.2020. 08:37

Trebao bi gospon Dodik pokrenuti odgovornost u gradjanskom ratu u BiH od strane Komsica kao vojnika tkz.armije BiH te Dzaferovica kao glavne spone izmedju muslimanskih vlasti i islamskih ratnika sa bliskog istoka odnosno glavosjeca zarobljenim Srpskim vojnicima i civilima