ПАЛМА: У Јагодини највише градилишта у Србији у односу на број становника

Novosti online

20. 09. 2020. у 13:53

ПАЛМА: У Јагодини највише градилишта у Србији у односу на број становника

Фото: Приватна архива

ПРЕДСЕДНИК Скупштине града Јагодине обишао 6 градилишта на територији града Јагодине.

“Данас, у недељу, са својим сарадницима сам обишао 6 градилишта на територији града Јагодине и Јагодина данас има највише градлишта у Србији у односу на број становника.

Обишли смо градилиште где се гради нов вртић “Пиварац” у Јагодини, где ће бити нових 1300 квадрата са приступним комуникацајама, зеленом површином и свом потребном опремом за децу у вртићу. Изградњу вртића финансира град Јагодина са 90 посто, а држава са 10 посто. Затим смо обишли у центру Јагодине место где се гради нов културни центар са новом позоришном салом од 650 места, тако да ће укупно нов Центар за културу у Јагодини имати преко 1000 места, а цео нов објекат има 2850 квадрата, са најмодернијом опремом за позоришта и биоскопе и укупна вредност тих радова је 335 000 000 динара, од чега локална самоуправа Јагодине финансира 90 посто, а држава Србија 10 посто.

Фото: Приватна архива

Обишли смо и нову основну школу у селу Винорача крај Јагодине која ће бити готова крајем следеће недеље и која ће бити једна од најмодернијих и најлепших у Србији са зеленим површинама, парком, тереном за мале спортове и летњиковцем. Ова школа се 100 посто финансира средствима града Јагодине. Затим смо обишли нову туристичку дестинацију, а то је Кочин храст у  Кочином селу, као успомена на легендарног Кочу Анђелковића. Ради се потпуна адаптација локације Кочин храст, која ће бити намењена туристима и риболовцима, сређује се обала Велике Мораве, праве се летњиковци и угоститељски објекат и то је нова туристичка локација града Јагодине. Градилиште код Кочиног храста 100 посто финансира јагодинска локална самоуправа. И на крају смо обишли оно од чега се живи, а то су нова радна места. Велика индустријска хала величине 8000 квадрата спремна је за долазак немачког гиганта “Фишер аутомотиве системс”, који ће у Јагодини запослити 350 радника.

Фото: Приватна архива

Ова компанија се бави производњом делова и додатне опреме за моторна возила и то она најеминентнија попут Мерцедеса и БМW – а. Ова компанија има своје погоне у Немачкој, САД-у, Кини и Чешкој, а сада и у Србији, у Јагодини. До краја године стижу машине у ову халу и почиње производња. Иначе ова прозиводна хала је власништво компаније Високоградања инжењеринг Владана Радовановића, коју је немачки инвеститор изнајмио. И на крају обишли смо градилиште нове спортске хале и затворених базена у Јагодини, које у потпуности финансира компанија Високоградња инжењеринг, на чему им се захваљујем, јер су препознали све потенцијале Јагодине. Ови базени биће готови до краја наредне године. на број становника. 

Фото: Приватна архива

Дакле градимо у области образовања, културе, спорта и онога од чега се живи, а то су нова радна места и све то углавном сопственим средствима из буџета града Јагодине, а средства су обезбеђена штедњом по чему је локална самоупорава у Јагодини позната и по свом моту да буџет троше грађани, а не политичари”, изјавио је председник Јединствене Србије и Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма, након обиласка градилишта на територији града Јагодине.

Фото: Приватна архива

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Lola

24.09.2020. 15:20

Sva mladost Jagodine kad zavrsi srednje skole i ode na fakultete po Beogradu, Nisu i Kragujecu vise se u Jagodinu ne vraca. Jagodina i 52 sela su bez buducnosti jer seoska domacinstva drze ljudi koji su duboko zagazili u sedamdesetu a u gradu ostaju samo penzioneri koji su radili u nekad velikim i mcnim firmama koje su zaposljavale na hiljade radnika a danas tamo gde su radile huljade jedva radi stotinu radnika.