ДОДИК: О питању Косова изјасниће се Народна скупштина РС

Танјуг

18. 09. 2020. у 10:24

ДОДИК: О питању Косова изјасниће се Народна скупштина РС

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да је добро што је питање признавања самопроглашеног Косова дошло на дневни ред Председништва БиХ, како би се решило једном заувек.

Он је навео да је у Сарајеву прича око Косова као тракалица, где се Жељко Комшић, Шефик Џаферовић и Бакир Изетбеговоћ понашају као да је Косово признато и да тако треба да се понашају институције БиХ.

"Добро је што је то дошло на дневни ред, стално се калкулисало и Комшић је у јавним наступима говорио како он признаје Косово. Када донесемо одлуку да Косово не може бити признато, онда свака даља изјава о признању ће значити да крши одлуке властите државе", рекао је Додик за ТВ Пинк путем скајпа.

Наводи да је на јучерашњој ванредној седници Председништва БиХ није усвојен предлог одлуке о признању самопроглашеног Косова, јер је он био против тога и подсећа да је прегласан на тој седници.

То није коначна одлука, подсећа, већ ће се о овом питању изјаснити Народна скупштина РС за шта, каже, имају двотрећинску већину без опозиције.

Додик каже да се на јучерашњој седници видело колико "апсурда" има међу хрватским и бошњачким члановима председништва, јер када је покренуо иницијативу да се из Телалива амбасада БиХ пребаци у Јерусалим, они су на то рекли да се крше међународна правила, а када је дошло на ред Косово, рекли су да га признају, иако се тиме крши Резолуција 1244.

Наводи и да је покренута процедура да се БиХ прикључи иницијативи "мини Шенген", коју је покренуо председник Србије Александар Вучић.

У почетку се то, како је навео, у БиХ тумачило као скривени пројекат Србије који ће их поклопити и да су све погрешно из тога видели.

Када је специјални представник САД за Западни Балкан Метју Палмер рекао да је "мини Шенген" добра иницијатива онда се, каже Додик, и у БиХ променила слика о томе.

"БиХ ће се томе прикључити, а верујем и Црна Гора", рекао је Додик и нагласио да је Србија мотор развоја целог региона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)