БАЊАЛУКА РУШИ ПЛАН САРАЈЕВА О КОСОВУ: Џаферовић и Комшић за признавање, Република Српска спремна да узврати ударац

С. М. - Д. М.

17. 09. 2020. у 22:42

БАЊАЛУКА неће дозволити да прође план Сарајева о признавању лажне државе Косово. Упркос томе што су хрватски и бошњачки члан Председништва БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, на данашњој седници овог тела прегласали српског представника Милорада Додика, Република Српска има механизме да овакву одлуку трајно блокира.

БАЊАЛУКА РУШИ ПЛАН САРАЈЕВА О КОСОВУ: Џаферовић и Комшић за признавање, Република Српска спремна да узврати ударац

Фото: Аваз

Наиме, како је после ванредне седнице Председништва БиХ објаснио Додик, питање признавања поново ће се наћи на следећој редовној седници Председништва БиХ, после чега ће, ако опет буде прегласан, покренути процедуру заштите виталног националног интереса о којем ће се изјаснити Народна скупштина Републике Српске:


- Епилог тог питања биће у Народној скупштини и значиће да Косово неће бити признато. Добро је што је питање признавања самопроглашеног Косова дошло на дневни ред Председништва да би се решило једном заувек. Када буде донета одлука да БиХ не признаје Косово, онда ће сви бити у обавези да то јавно и кажу.


Данашња седница Председништва БиХ одржана је дан након Додикове посете Хрватској, што је додатно подгрејало политичку атмосферу у Сарајеву.


Говорећи о питању КиМ, Додик је нагласио да је статус Косова и РС готово идентичан, додавши да се уважава рушење територијалног интегритета Србије, док се, с друге стране, Републици Српској оспорава јачање аутономије. Навео је да је Комшић, образлажући иницијативу да се гласа за признавање Косова, навео да треба поштовати политичку вољу Албанаца, да је то фактичко стање, додавши да хрватски представник није имао одговор зашто не поштује Резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

ВУЛИН: ЖЕЛЕ ДА РАСКОМАДАЈУ СРБИЈУ


ГЛАСАЊЕМ за предлог по ком би требало да БиХ призна лажну државу Косово, Џаферовић и Комшић показали су колико их не занима шта мисле и осећају Срби у БиХ, али и да желе да Србија буде раскомадана. Питам председника Вучића докле ће залагати свој ауторитет да сачува целовиту БиХ која не жели целовиту Србију. Председниче, опростили сте им што су покушали да вас убију у Сребреници, немојте им опростити што покушавају да убију и Србију. Ако су у БиХ за независно "Косово" ја сам за независну Републику Српску - поручио је данас министар одбране Александар Вулин.


За Комшића, намера Додика да после прегласавања о Косову повуче питање виталног ентитетског интереса и то питање упути у Народну скупштину РС, где је већ извесно да ће добити подршку, може "бити веома опаснa":


- То је ризична прича која може ескалирати у причу о сецесији и претпостављам да сви знате куда би то водило.


Председништво је данас одлучивало о још две спорне теме, а које је кандидовао Додик - о уласку БиХ у "мини-шенген" и пребацивању амбасаде из Тел Авива у Јерусалим.
Код питања амбасаде, био је исти резултат као и у случају одлуке о Косову, 2:1, с тим што је Додик гласао "за", а Комшић и Џаферовић против.


- Видећемо шта ћемо даље, ми имамо добре односе са Израелом - казао је српски члан Председништва БиХ.


Он је навео да је Комшић на седници Председништва подсетио на Резолуцију Савета безбедности УН, наводећи да би премештањем амбасаде у Јерусалим, БиХ прекршила ту резолуцију, што би могло да има последице по њу, као и на односе те државе са земљама на Блиском истоку.


С друге стране, Председништво БиХ одлучило је да се пресече да ли ће БиХ ући у "мини-шенген" након детаљне анализе о томе како би та сарадња изгледала. Наложено је да Савет министара анализира и за 30 дана извести Председништво шта би придруживање тој иницијативи значило за БиХ и како кореспондира с другим иницијативама у региону.

РАЗГОВОР СА ВУЧИћЕМ О ПУТУ У ЗАГРЕБ


ДОДИК је рекао да је највише званичнике Хрватске током боравка у Загребу обавестио о свом ставу да је дошло до значајног скрнављења Дејтонског споразума и да је неприхватљиво да Србија и Хрватска, као потписнице тог споразума, буду искључене из Савета за примену мира у БиХ.


Додик је рекао и да је јутрос телефоном разговарао са председником Србије Александром Вучићем и да га је упознао са садржајем разговора у Загребу. Навео је и да је посету договарао са Зораном Милановићем, хрватским председником.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)