ДЕМОКРАТЕ СЕ ПРИПРЕМАЈУ ЗА ИЗБОРЕ У СТРАНЦИ: Лутовац са чела ДС одлази 10. октобра

Д. М.

16. 09. 2020. у 08:50

ДЕМОКРАТЕ СЕ ПРИПРЕМАЈУ ЗА ИЗБОРЕ У СТРАНЦИ: Лутовац са чела ДС одлази 10. октобра

Фото: Танјуг

ДЕМОКРАТЕ ће 26. септембра, на 39 бирачких места гласати за новог шефа и потпредседнике странке.

Две недеље касније, 10. октобра, на изборној скупштини формираће и све остале органе - Надзорни одбор, Статутарну комисију и Политички савет.

Једини кандидат за председника је Бранислав Лечић, а актуелни лидер демократа Зоран Лутовац неће имати чак ни право гласа на изборима, јер није измирио чланарину и не налази се на бирачком списку.

Струја која организује изборе за ново руководство, а које Лутовац назива нелегалним, очекује да ће и на дан избора, али и касније бити опструкција да се формирају нови органи.

На неким местима, као на пример у Нишу и Новом Саду, мораће да нађу алтернативне локације за бирачка места, јер су одбори ДС у овим градовима избачени из просторија због дуговања локалним комуналним предузећима, за струју воду и остале дажбине.

УСКОРО ТАЧАН БИРАЧКИ СПИСАК

У ОРГАНИЗАЦИОНОМ одбору за изборе у ДС нам је речено да ће, када се подвуче црта, право гласа на изборима за ново руководство имати око 4.000 чланова странке. Нешто већи број, њих око 4.200, измирио је чланарину што је био предуслов за добијање права гласа, али њих око 200 није испунило неке од других процедуралних услова да би се нашли на бирачком списку.

Према подацима са сајта Народне банке Србије, странка је у блокади пуних пет година, а тренутни дуг износи око 71 милион динара, односно око 600.000 евра.

"Побуњеничка струја" тражи и одговоре где је претходних година нестао страначки новац, а кривичну пријаву против Лутовца, његове заменице Драгане Ракић и директора Фондације "Љуба Давидовић" због ненаменског трошења 240.000 евра на "Твитеру" је најавио и члан ГО из Лесковца Иван Крстић.

Он за "Новости" није хтео да открива да ли је већ поднео кривичну пријаву, уз објашњење да је реч о унутарстраначким питањима и да ће јавност о свему бити обавештена. Није, међутим, крио огорчење због ситуације у странци, коју назива "очајном", наглашавајући да је "ДС сведен на ниво невидљивости, а да се председник одметнуо од свих".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)