СЛОГОМ ПРОТИВ СВИХ ПРИТИСАКА: У Србији и Републици Српској обележен Дан српског јединства (ФОТО)

Е.В.Н.

15. 09. 2020. у 23:23

СЛОГОМ ПРОТИВ СВИХ ПРИТИСАКА: У Србији и Републици Српској обележен Дан српског јединства (ФОТО)

Фото: В.Трипић

СРБИ, уједињени и сложни , могу превазићи све недаће , победе све проблеме и осигурају будућност наше деце. Важно је да и данас, када се суочавамо са многобројним изазовима и притисцима света, када видимо да без обзира на наше економске успехе, наш народ и даље очекују тешки дани - одговор мора бити јединство, слога и борба паметним политичким средствима за слободу народа.

Ово је данас поводом Дана српског јединства, заједничког празника Србије и Републике Српске, поручио председник Александар Вучић обраћајући се путем видео линка на Академији "Похвала српском народу" у Бањалуци.

Председник Србије је додао да нема више важних вредности од јединства нашег народа и слободе за коју су се наши преци  борили и за коју ћемо се борити.

- Данас славимо јединство и слободу. Данас славимо пробој Солунског фронта. А међу тим борцима било је више од 10 одсто добровољаца из Херцеговине, Крајине, Лике, Далмације. Зато је веома важно када се суочавамо са великим изазовима, без обзира на наше економске успехе, морамо да будемо јединствени. Да будемо паметни и да се политичким средствима боримо за слободу српског народа, истакао је Вучић и  честитао празник народу Српске, Србије и свим Србима на свету. - Можемо да осигурамо будућност наше деце. Честитам народу Српске, Србије, и свим Србима света овај празник, уз нашу лепу заставу.

Фото: В.Трипић

 

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ поручио је обраћајући се на Академији да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе  посебан дан за Републику Српску и Србију.

- Ово је јединствен дан, када смо се окупили у нашем српском јединству и нашој слободи. Драго ми је што сам припадао групи људи који су одлучили да обележавамо овај дан,  рекао је Додик.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу на иницијативи да се обележава Дан српског јединства.

- Кључна реч за српски народ кроз историју је слобода. Ту слободу смо схватали као слободу за друге, не само за себе. Мислим да овај дан концентрише оно што јесте српски национални и државни интерес. Наше јединство је потребно и данас. Ми смо јединствен српски народ на овим просторима поручио је Додик.

Фото: В.Трипић

 

Он је истакао је да је поносан што у овом времену представља српски народ у БиХ и нагласио да нема народа који је више дао жртава за слободу од српског.

Жељка Цвијановић, председница РС, поручила је обраћајући се на Академији да ће Дан српског јединства, слободе и националне заставе бити симбол заједништва Републике Српске и Србије.

- Наша намера је да овај дан буде препознат као важан датум не само у Србији и Српској, већ у свим крајевима где живи наш народ, истакла је Цвијановић.

Председница Српске је нагласила да овај датум није одабран случајно.

- Солунски фронт није била обична битка, већ битка за опстанак српског народа, изјавила је предсједница Српске.

Цвијановић је истакла да је историја показала да је борба за слободу увек тражла велику жртву.

- Нико нам је није поклањао, крв смо лили за њу. Најважнији фронтови данашњице нису у рововима, већ на политичкој сцени. Зато треба да имамо стабилно окружење. За Српску, Србија остаје најважнији партнер у свим областима. У Српској нема ниједне заједнице у којој није нешто изграђено од Србије, и на то смо поносни. Овај празник је доказ да имамо заједничку прошлост, заједничку садашњост и заједничку будућност - поручила је Цвијановић.

На платоу испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци јуче је одржана свечана академија "Похвала српском народу - дан када је пробијен Солунски фронт", поводом обиљежавања 15. септембра - Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који су установили званичници Србије и Републике Српске.

Фото: В.Трипић

 

У програму су учествовали глумци из Бањалуке и Београда који су говорили текст из драме "Солунци говоре" недавно преминулог новинара и публицисте Антонија Ђурића, чланови оркестра Народног позоришта из Београда, Полицијски оркестар МУП Српске и Градски тамбурашки оркестар Бањалука.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)