КУРТИ: ЗСО или размена територија - оба значе поделу Косова

Танјуг

15. 09. 2020. у 10:38

КУРТИ: ЗСО или размена територија - оба значе поделу Косова

Фото: Танјуг/АП

БИВШИ косовски премијер и лидер Самоопредељења Аљбин Курти рекао је да су Заједница српских општина и размена територија различита имена истог напора државе Србије за поделу Косова.

Курти је путем објаве на Фејсбуку оценио да су пројекти Србије стари и да Приштина новим уступцима Београду само назадује.

„Додао је да се “подсетио док је читао књигу „Стандарди и статус“ Јоакима Рикера, да су некада етничка децентрализација, а данас „Заједница“ и „размена територија“ различита имена за исту намеру Београда, за поделу Косова”, и цитирао пасус са 61. странице ове књиге.

„Што се тиче питања децентрализације, које је било врло контроверзно, овим планом се настојало помирити супростављене захтеве. У почетку је Коштуница захтевао потпуну поделу Косова, што је предвиђало његову територијалну поделу по етничким линијама. Овај захтев је одбијен током преговора, и уместо тога, Београд је предложио стварање 12 општина са српском већином на Косову, делимично географски повезаних, са високим нивоом аутономије, јаким међуопштинским везама и директним институционалним везама са Београдом“.

Пројекти Београда су стари, новим уступцима Пришстина је назадовала, поручио је Курти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Varto Marx

16.09.2020. 16:37

Ovaj Siptar pomirio bi se i na podelu Kosmeta no to se nece digoditi. Kosmet ce po duzini i sirini biti pod Srpskim kisobranom i ostace Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija. To je Srpsko i tako mora, mora biti.