СПОМЕНИЦИ ИЛИЋУ, САВЧИЋИ И ПЕШИЋУ: Весић предложио обележја бившим челницима града

С. ВИДАЧКОВИЋ

14. 09. 2020. у 13:45

СПОМЕНИЦИ ИЛИЋУ, САВЧИЋИ И ПЕШИЋУ: Весић предложио обележја бившим челницима града

Фото Фејсбук Г. Весић

НЕКАДАШЊИ први људи Београда, Милош Савчић, Влада Илић и Бранко Пешић добиће споменике у српској престоници, уколико Комисија за споменике и називе тргова и улица усвоји предлог који је упутио заменик градоначелника Горан Весић.

Обележје Милошу Савчићу требало би да буде на углу Булевара кнеза Александра Карађорђевића и Војводе Путника, монумент Влади Илићу красиће Венизелосову улицу на Дорћолу, док ће споменик Бранку Пешићу красити пешачку зону испред општине Земун.

Према Весићевим речима, њих тројица су "најзаслужнији и најбољи градоначеници у 20. веку". Он се нада да ће Скупштина града прихватити његову иницијативу и да ће Београд током следеће године добити монументе Милошу Савчићу који је био градоначелник 1929. и 1930, Влади Илићу који је на челу престонице био 1935-1939. и Бранку Пешићу који је нашим главним градом руководио у периоду од 1964. до 1974. године.

- Сваки од тих градоначелника је на свој начин допринео развоју Београда и време је да се одужимо тим људима, без којих наш град не би био то што јесте - истакао је Весић. - Милан Савчић био је један од најбогатијих индустријалаца Краљевине Југославије, отворио је рудник "Трепча", развио Улицу кнеза Милоша, уложио у дворски комплекс на Дедињу, заслужан је за ширење града према Сењаку и Дедињу.

У ПОЛИЦИЈУ ЗБОГ ГАЗЕЛЕ

- ОНО што је заједничко за ову тројицу градоначелника, осим можда мање за Пешића, јесте да их савременици нису много разумели - каже Весић. - Било је много подметања, рецимо Пешић је морао да даје изјаву у полицији зашто Газела има шест трака јер се то тад сматрало расипништвом, а данас не би било довољно да их има 16. Да не говорим о томе какви су били новински наслови кад се градила "Београђанка", у којима је називана "црном удовицом у белом граду".

У доба градоначелника Владе Илића, подсећа Весић, саграђени су Мост краља Александра, на чијим се стубовима данас налази Бранков мост и Мост краља Петра, на месту данашњег "Панчевца". Током мандата Владе Илића, трамвај је повезао Београд и Земун, а почело је насипање Новог Београда. Поклонио је Београду земљиште на ком се данас налази Зоолошки врт, изградио га и купио животиње, међу којима је и алигатор Муја.

- Када је реч о Бранку Пешићу, он је сигурно најуспешнији градоначелник Београда после ослобођења - наводи Весић. - У његово време изграђени су "Београђанка", Газела, хотел "Југославија", а кроз престоницу је прошао ауто-пут. Пешић је много допринео томе да се Београд промени и постане модерна и уређена европска престоница. Ти споменици, када буду подигнути, биће споменици свих Београђана, захвалност тим људима за оно што су урадили за наш град.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)