ПОТВРЂЕНА ПОДРШКА ВИШЕГРАДСКЕ ГРУПЕ СРБИЈИ: Председник Вучић разговарао са амбасадорима В4 (ФОТО)

Танјуг

10. 09. 2020. у 15:59

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са амбасадорима држава Вишеградске групе, које је обавестио о најважнијим тачкама споразума из Вашингтона, реализација иницијативе мини-Шенген и отварање канцеларије Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду.

ПОТВРЂЕНА ПОДРШКА ВИШЕГРАДСКЕ ГРУПЕ СРБИЈИ: Председник Вучић разговарао са амбасадорима В4 (ФОТО)

Фото: Д. Миловановић

На састанку се разговарало и о начинима да се конструктивна сарадња Србије и чланица В4 додатно унапреди, те о другим важним питањима из области регионалне и међународне политике, саопштила је Прес служба председника Републике.

Амбасадоре Чешке Томаша Кухту, Словачке Федора Росоху, Мађарске Атилу Пинтера и Пољске Рафала Перла, Вучић је обавестио и о току разговора у Бриселу, те нагласио да је улога ЕУ у посредовању у дијалогу између Београда и Приштине кључна, као и да је Србија спремна да активно учествује у наставку разговора.

- Договор у Вашингтону је постигнут у циљу нормализације економских односа са Приштином, што би требало да доведе до економског просперитета, али и бољег живота српског и албанског становништва - рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија да води дијалог са Приштином у доброј вери и са очекивањем да његов крајњи исход буде одржив и обострано прихватљив договор.

Председник је истакао да чланство Србије у ЕУ остаје стратешки циљ и дугорочно опредељење Србије.

- Захвални смо на снажној подршци коју имамо у процесу европских интеграција од стране држава чланица Вишеградске групе, чије искуство сматрамо непроцењивим - нагласио је Вучић и додао да разговори у овом формату отварају нове могућнопсти за размену мишљења и подстицање даљих активности.

Председник је истакао да Србија посебно уважава приступ Вишеградске групе према Западном Балкану, имајући у виду да је ова тема за В4 један од приоритета и поред других важних питања са којима се Европа данас сусреће.

- Сматрамо да је споразум о сарадњи између Међународног вишеградског фонда и Фонда за Западни Балкан показатељ пријатељских односа В4 и региона Западног Балкана, који заједничким напорима поспешују друштвено-економски развој овог дела Европе - поручио је Вучић.

Он је посебно нагласио да Србија остаје у потпуности посвећена реформском процесу и унапређењу свих перформанси друштва, посебно у области демократизације и владавине права.

- Србија се залаже за мир и стабилност у региону, као и за унапређење регионалне сарадње, уз поштовање закључених споразума - нагласио је Вучић и додао да је у том смислу Вишеградска група изузетан партнер Србије и земаља Западног Балкана.

Амбасадори В4 су се сагласили да је политика проширења ЕУ најбољи механизам за достизање стабилности и просперитета на Западном Балкану.

Истакли су да ће В4 наставити са активном подршком Србији у процесу приступања, имајући у виду посвећеност земље реформама и усвајању европских вредности и стандарда у свим областима важним за добробит грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (33)