ИМОВИНА НА БРИСЕЛСКОМ СТОЛУ: Београд плаћа кредите за узурпирано - прво концепт, па разговори

tanjug

10. 09. 2020. у 08:00

Једна од најтежих тема у преговорима Београда и Приштине - питање имовине, стигла је на бриселски сто, наводи РТС и додаје да право полажу обе стране, али су материјални докази на страни Србије.

ИМОВИНА НА БРИСЕЛСКОМ СТОЛУ:  Београд плаћа кредите за узурпирано - прво концепт, па разговори

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

За оно што је Приштина узурпирала, Београд и даље редовно плаћа кредите који се мере стотинама милиона евра, а милионима се мери и вредност приватне имовине Срба који битку за оно што им је отето воде пред косовским институцијама.

Језеро од којег зависи највећи део косовске привреде и становништва - воду из Газивода пије око 800.000 становника покрајине, а готово половина севера струју добија из хидроелектране Газиводе. Без те воде не би могла да функционише ни термоелектрана Обилић.

РТС наводи да Београд производи воду и енерегију, а Приштина је само испоручује до потрошача и убира приходе.

Љубиша Мијачић, стручњак за ресурсе из животне средине, каже да је једино право решење да дође до поделе производње и дистрибуције где би Беогад апсолутно контролисао производњу, а Приштина дистрибуцију.

"И у таквим тржишним условима где једна страна купује, а друга продаје, обе стране губе уколико нема заједничког интереса чак и финансисјког. То би на дужи рок обезбедило тржишни механизам за помирење и стварање емономске сасрадње Приштине и Београда а самим тим и креирало услове за нормализацију на другим пољима", истиче Мијачић за РТС.

Нормализација односа циљ је и преговора у Бриселу где је на дневни ред после седам година стигло питање имовине у покрајнини. Око 60 одсто, према подацима Канцеларије за КиМ, припада Републици Србији, њеним грађанима и СПЦ.

Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, каже да се још разматра концепт разговора о имовини.

А када се усвоји концепт, преговараће се о Брезовици, националном парку Шар-планина, аеродрому, власништву ЕПС-а, Поште, Србијашума, Железница, свему што је Приштина једностраним потезима од 2008. године конфисковала и прогласила својином тзв. Косова.

Душко Челић, доцент на Правном факултету у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, сматра да Србија мора да инсистира на реституцији државне, јавне и друштвене својине.

Он каже да мора да се инсистира на увођењу неког међународног механизма како се би препустило властима у Приштини да пресуђују и извршавају по тим питањима.

Тачна вредност српске имовине на Косову и Метохији није позната, али се мери милијардама евра. Само имовина ЕМС-а и ЕПС-а у покрајини вреди готово три милијарде, наводи РТС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)