ЧЕН БО ЗА НОВОСТИ О ЕФЕКТИМА САСТАНКА У ВАШИНГТОНУ: Кинески став по питању Косова и Метохије је ЈАСАН

Д. М.

10. 09. 2020. у 18:00

ЧЕН БО ЗА НОВОСТИ О ЕФЕКТИМА САСТАНКА У  ВАШИНГТОНУ: Кинески став по питању Косова и Метохије је ЈАСАН

Фото К.Михајловић

АМБАСАДА Кине сматра да су Кина и Србија свеобухватни стратешки партнери.

Даљи развој односа између две земље је у складу и са кинеским и са српским интересима.

Овако су из амбасаде Народне Републике Кине у Београду, за "Новости", прокоментарисали да ли за званични Пекинг има неких тачака споразума о нормализацији економских односа са Приштином, потписаним у Вашингтону, које су спорне по кинеске интересе и политику.

У јавности се посебно спекулисало да би Кина могла да нам замери на деветој одредби споразума, о 5Г мрежи. Наиме, Србија се ту обавезује да ће забранити опрему за 5Г мрежу набављену од "непроверених добављача", као и да ће уклонити такву опрему, уколико је она већ у употреби.

На питање да ли Србија и убудуће може да рачуна на подршку Кине у међународним организацијама, када је реч о одбрани наших националних интереса око Косова и Метохије, из кинеске амбасаде су категорично поручили:

- Кинески став по питању Косова и Метохије је јасан и доследан.

Званичници из Пекинга, укључујући амбасадорку Чен Бо, у више наврата су поручивали да кинеска страна поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, разуме и подржава легитимне захтеве Србије по овом питању и цени напоре српске стране у проналажењу компромисног решења путем дијалога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)