СИНИША МАЛИ У ЕМИСИЈИ "ОКО": Лепе вести из Вашингтона, америчке инвестиције ће омогућити велике инфраструктурне пројекте

Новости онлине

09. 09. 2020. у 18:16

МИНИСТАР финансија Синиша Мали у емисији "Око" на јавном сервису вечерас говори о економском споразуму који је прошле недеље потписан у Белој кући.

СИНИША МАЛИ У ЕМИСИЈИ ОКО: Лепе вести из Вашингтона, америчке инвестиције ће омогућити велике инфраструктурне пројекте

Фото: Принтсцреен

Министар је потврдио да Америчка развојна агенција ускоро отвара канцеларију у Београду, и да то значи огроман подстицај економији целог региона.

- Три су кључна разлога због којих је значајно отварање канцеларије Америчке развојне агенције у Србији. Најпре, на тај начин нам се отварају врата за сарадњу на изградњи великих инфраструктурних, инвестиционих пројеката, а кроз инструменте пројектног финансирања које нуди та агенција. Затим, Србија добија стратешког партнера за даљи развој финансијских инструмената у служби подршке финансирању микро, малих и средњих предузећа и предузетника. Трећи разлог је што се отварањем канцеларије шаље снажна порука америчким инвеститорима, као и њихова заштита кроз широк сектор услуга којима их ДФЦ штити, а што даље утиче на атрактивност Србије као инвестиционе дестинације. Наравно, ово је још једна потврда да је Србија економски лидер региона. 

Министар је истакао да је неопходно да привучемо што више инвеститора, и истакао да ћемо покренути велике инфраструктурне пројекте захваљујући новцу који ће стићи у Србију.

- Ми крећемо у реализацију великих инфраструктурних пројеката. Само завршетак ауто-пута од Београда до Ниша кошта милијарду евра. Улагања у железничку инфраструктуру су још милијарду евра. Поред таквих пројеката, ДФЦ је спреман да улаже и у мала и средња предузећа. Они су спремни да инвестирају директно у приватни сектор у Србији.

Мали је нагласио и важност мини Шенгена и заједничког тржишта балканских земаља.

- Ако смањимо време које камиони чекају на границама ми смо повећали проток робе. Покрећемо велике инфраструктурне пројекте, затим долази ДФЦ, што је огроман сигнал за тржиште капитала, и наравно имамо Мини Шенген. Приштина јесте била против тога, али сви ми ћемо имати велику корист. Ми смо највећа економија у региону и имаћемо огромне добитке.

- Није само питање величине тржишта због продаје, већ и атрактивности. Када инвеститори дођу у наш регион, где има 20 милиона људи, то је велика ствар.

Министар је истакао да су преговори у Вашингтону били веома мучни и тешки, и да је огроман притисак био на председнику Вучићу.

- Сви сте чули за фамозну тачка 10. Али успели смо да се изборимо за бољитак Србији. Друга прича су Газиводе. Ми као држава нисмо имали ниједан динар од потенцијала тог језера, а сада смо договорили физибилити студију, којом ће се утврдити коме колико припада - рекао је министар Мали.

Министар је истакао да је држава на време реаговала на епидемију вируса корона.

- Оно што је важно што смо остварили поверење између привреде и државе. Остаје нам да исплатимо две минималне зараде за новооснована предузећа, и да финиширамо помоћ градским хотелима. У септембу и октобру нас чека ребаланс буџета, и видећемо какви ће нам бити приходи - истакао је министар Синиша Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ МОЋНА Реакције Руса после турске подршке Финској и Шведској за улазак у НАТО