НАШЕ СЛУЖБЕ ПРЕ ВАШИНГТОНА ИМАЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ТАЧКИ 10 Васиљевић: Вучић покушавао да обавести и европске званичнике

Novosti online

09. 09. 2020. у 11:08

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић био је спреман да одустане од преговора са Приштином у Вашингтону када је у документу у Белој кући видео тачку 10, каже његова саветница за медије Сузана Васиљевић.

НАШЕ СЛУЖБЕ ПРЕ ВАШИНГТОНА ИМАЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ТАЧКИ 10 Васиљевић: Вучић покушавао да обавести и европске званичнике

Фото: Танјуг

- Председник је рекао да је та тачка за Србију немогућа и да никада нећемо признати независност Косова и да, ако она остане на папиру, српска делегација не може да настави преговоре - рекла је Васиљевић за ТВ Прва, и истакла да су српске службе безбедности упозориле пре састанка у Вашингтону да ће бити тачке 10.

Истиче да је делегација Србије отишла у Вашингтон у сазнању да постоји могућност да се на папиру нађе нешто што има везе са захтевом приштинске делегације.

Она подсећа да је приштинска делегација условљавала да ће учествовати у преговорима у САД ако се међусобно признање нађе на састанку у Вашингтону.

Каже да је Србија ту информацију добила пред полазак и да је председник Вучић покушао да обавести европске званичнике да ће се та тачка наћи на папиру.

Након што се Вучић састао са врхом америчке адмисртације, пошто су ту били и Иванка Трамп и О Брајан и Гренел и видео да се налази та тачка 10, саопштио је да не може да настави преговоре ако се буде налазила та тачка, то јест да "Србија не може да пристане на овако нешто, нити може нити жели да призна Косово", каже Васиљевић.

Уследила је пауза од сат и по, преноси Васиљевић, која је искоришћена за консултације, америчка страна вероватно са председником Трампом, а Вучић са својим тимом и Београдом.

-Вучић је све време ћутао, сам је седео у соби и након 15 минута консултација, остао је сам и водио разговоре са људима у Београду. Размишљао је како да поступи јер има прилику да уради најбољу ствар за своју државу или све да упропасти. Од једне речи зависи будућност ваше земље. То је био велики притисак-каже Васиљевић.

 
Тачка о признању трајно уклоњена, а не одложена

Тачка 10 о признању Косова није одложена за годину дана, како тврди опозиција, већ трајно избачена из споразума, изјавила је Сузана Васиљевић.

-Та тачка је избачена, није промењена и то није временски условљено. У споразуму не пише да ће за годину дана поново да буде ревидирана или враћена та тачка-рекла је Васиљевић.

Истиче да је Београд успео и име споразума да промени, тако да то није споразум Србије и Косова већ Београда и Приштине и додаје да је то великих успех.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (58)

anastasija

09.09.2020. 11:47

Наравно да је знао, јер зна на шта је све Приштина спремна. Јако ми је драго што су се вратили покуњени из САД и што је председник Александар Вучић показао да неће ни под којим случајем признати независност Косова, а САД уважио избацивањем тачке 10. из споразума и чак променио назив споразума.

Bojsa

09.09.2020. 14:20

Ponovo zbunjujuce izjave, jer ne bi ni trebalo da bude sporazum dve drzave, vec 2 bilateralna sporazuma, Srbija-SAD i SAD-Kosovo. Zasto se onda uopste govori o sporazumu Pristine i Beograda. Prvo sto je predsednik rekao tokom uzivog ukljucivanja ka Srbiji je da naglasava da je Srbija potpisala sporazum sa Amerikom, a nikakav sa Pristinom.

Dragan

09.09.2020. 15:12

Predsednik Vučić ne bi potpisao sporazum u Vašingtonu da nije uklonjena tačka 10. a to je on rekao i pre nego što je otišao u Vašington. Administracija u Vašingtonu je ipak probala da podmetne i tu tačku u sporazumu pa da vide ako prođe, prođe međutim predsednik Vučić je to odmah odbio i ta tačka je uklonjena iz sporazuma koji je potpisan. Nakon uklanjanja tačke 10. razgovor je nastavljen i potpisan je sporazum.