КОСОВО И ИЗБОРИ У САД: Трампов тријумф поделу оставља на столу

Д.Р.Ђорђевић

09. 09. 2020. у 09:00

АМЕРИКА није дигла руке од тога да до краја испрати политички расплет косовског чвора, без обзира на то што је у први план ставила економију и што је прошле недеље у Вашингтону образложено да је тачка 10 споразума између Београда и Приштине, која је налагала међусобно признавање, изузета "јер ће се о њој говорити у Бриселу".

КОСОВО И ИЗБОРИ У САД: Трампов тријумф поделу оставља на столу

Foto AP

Заправо, и онај део процеса који се одвија уз посредништво Европске уније, САД и даље помно надзиру као и досад, а што се могло видети и по томе што се уочи разговора делегација Београда и Приштине у седишту ЕУ, протеклог викенда у Бриселу обрео и Метју Палмер, специјални изасланик америчког Стејт департмента за Балкан.

Политички аналитичар Обрад Кесић каже, за "Новости", да ће даља позиција Вашингтона по питању политичког решења косовског питања зависити од исхода америчких избора:

- Уколико на власти остане Трамп, и даље ће важити принцип да решење не треба да се намеће и да је прихватљиво оно што се две стране договоре, било да је то разграничење или нека друга опција. У случају да победи Бајден, Стејт депармент ће бити много агресивнији.

Foto AP

Џо Бајден


Иако делује да је Америка оставила Европи да сама решава пакет политичких питања, који је и најтежи у односима Београда и Приштине, наш некадашњи шеф мисије при Савету Европе Зоран Миливојевић, каже нам да је очекивано то што се Вашингтон у овом моменту задржао у сфери економије. Трампу је, како каже, био потребан успех уочи председничких избора у САД, а он је могао да се постигне само на том пољу.
ПОСЛЕДЊИ ИЗВЕШТАЈ ИЗ МАЈА 2019.
КАДА се оконча конституисање Скупштине Србије, што се очекује у наредних десетак дана, уследиће и посебна седница парламента посвећена дијалогу Београда и Приштине, на којој ће се обратити и председник државе Александар Вучић. Последњи пут посланици су о питању КиМ расправљали прошлог маја, када је изгласан Извештај који је представио Вучић.

- Шта ће бити после њихових избора, видећемо. Ако у Белу кућу уђе Бајден, он ће се придржавати европских ставова, а ако се задржи Трампова администрација, она ће и даље гледати да буде прагматична. Та прагматичност је подразумевала да је њима прихватљиво и разграничење, ако се око тога споразумеју две стране и ако то не доводи у питање безбедност региона - каже Миливојевић.

Као проблем, он истиче то што ми не знамо шта је став ЕУ, како она замишља правно-обавезујући споразум и шта је њена политичка понуда:

- Јасно је да Немачка није за промену граница, а захтев да Србија призна Косово не може да се испоручи, све док пет чланица ЕУ не признаје њихову "државност", без обзира на то колику моћ Берлин има унутар ЕУ. Став Берлина није правно обавезујући за целу ЕУ. А, ако је једина понуда Београду из ЕУ - чланство у њеним редовима, и то условно, а од Србије се очекује да призна "Косово", та понуда неће бити довољна.

Foto: Printskrin

НЕ МОЖЕТЕ НЕ ПРИЗНАТИ У УНИЈУ


- У СЛУЧАЈУ Косова није испуњено све како би се њихов евентуални захтев за кандидатуру за чланство у ЕУ озбиљно размотрио у Бриселу. Свако може да ради шта хоће, али кандидатура се подноси само ако се испуњавају одређени критеријуми, а један од њих је да сте признати као држава од стране свих земаља чланица. Без тога не можете започети реалан процес - указао је јуче портпарол ЕУ Петер Стано.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ О ПРЕГОВОРИМА У САД И СЕДИШТУ ЕУ: ЗА НАС ЈЕ ЈЕДИНИ ДОГОВОР КОСОВО КАО ДЕО СРБИЈЕ

ЈЕДИНИ договор који СПЦ прихвата јесте онај у којем је Косово у саставу Србије. То је апсолутно став Цркве и ту се ништа није променило. Још ћемо да видимо у ком правцу иду преговори између српске и албанске стране, још се упознајемо са материјом.

Фото Танјуг

 


То је јуче поручио патријарх Иринеј, коментаришући преговоре које су у Вашингтону и Бриселу водиле делегације Београда и Приштине. Он је за портал Нова.рс рекао да ће се СПЦ укључити у преговоре око Косова, уколико уследи позив:
- Ако нас неко позове и да нам прилику, ми ћемо се укључити у разговоре о Косову. У супротном ћемо свакако пратити како се одвија процес преговора.
Према речима првојерарха, представници СПЦ чекају да чују како гласи изворни договор, те он лично, као и Црква, подржавају идеју да се нормализују односи између Албанаца и Срба.
- То би било нормално. Неопходно је успоставити добар однос између та два народа.

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

unutrašnji dijaog o Kosovu

09.09.2020. 09:45

Tramp očigledno nije dovoljno upoznat sa ranijim predlogom u Srbiji za "razgraničenje" (neformulisano kakvo) za rešenje kosovskog pitanja, a to nije precizno jasno ni srpskoj javnosti koja na osnovi proizvedenog tumačenja (a ne na osnovu sadržine Briselskog dokumenta)smatra da se radi o podeli Kosova: kakvoj podli kada to uopšte nije obuhvaćeno Briselskim sporazumom, niti je politička opcija pregovaračkih timova Srbije i Kosova (moguće je da se mislilo na razgraničenje po integrisanoj administrativnoj liniji izmedju SRB i KS u carinsku granicu, da se to proglasi za kompromis o normalizaciji i ulazak KS u UN). Ako je Srbija ozbiljno mislila na RAZGRANIČENJE, zašto u startu nije predložila-zahtevala Kiparski model "dva entiteta" (pola-pola) pod integritetom srpske teritorije KiM?

nedim

09.09.2020. 10:00

da su albanici pravoslavci samo i da govore srpskim jezikom onda bilo neki šanci da se pripoje a ovako se ne može ignorisati jedan narod a da se pita a Tranm ima svoju politiku prema ovom slučaju i američki interes

buki

09.09.2020. 13:54

@nedim - Тај твој народ има своју државу, истина вештачки направљену 1918 (већим делом на српској земљи), а косово је Србија. То што вам је тито нашим парама плаћао размножавање и што сте се из Хоџине Албаније размилели по нашем КиМ, вам даје само станарско право. Власнички лист је у нашим рукама, а ти и такви као ти, што пре то схватите мирније ћете спавати и лепше сањати. ПОЗ.

buki

09.09.2020. 13:43

@ANTE BAN - Не бери бригу, јер ако смо преживели *братство и јединство*, преживећемо и ово. Само се ти нама не секирај, после усташких логора за српску децу, ни са чим нас нико више не може изненадити.