НЕ СУМЊАМО У ПРИВРЖЕНОСТ И ПРИЈАТЕЉСТВО СРПСКЕ ВЛАСТИ: Након пеха Захарове огласио се званични Кремљ - Вучић се Путину захвалио на подршци

Д. МИЛИНКОВИЋ

08. 09. 2020. у 07:55

ДА ли ће поједине тачке споразума о нормализацији економских односа са Приштином који је потписан у Вашингтону, посебно последња, о отварању амбасаде Србије у Јерусалиму, изазвати јаче потресе у нашим односима са другим великим силама и арапским државама - у највећој мери ће зависити од вештине наше дипломатије да кључним међународним партнерима објасне разлоге оваквог потеза.

НЕ СУМЊАМО У ПРИВРЖЕНОСТ И ПРИЈАТЕЉСТВО СРПСКЕ ВЛАСТИ: Након пеха Захарове огласио се званични Кремљ - Вучић се Путину захвалио на подршци

Foto AP

Саговорници "Новости" сматрају да је Београд преузео значајан ризик парафирајући ставку о премештању амбасаде, али и одредбе о 5Г мрежи, диверзификацији набавке енергената. Међутим, сматрају и да је делегација Србије направила анализу "трошкова користи" и да не мора нужно да значи да ће споразум нанети озбиљнију штету нашој земљи на другим дипломатским пољима.

Према нашим сазнањима, засад је највећи ризик да Палестина прекине дипломатске односе са нашом земљом у тренутку кад дође до премештања амбасаде из Тел Авива у Јерусалим. Могла би да буде пољуљана и досадашња подршка чланица Арапске лиге и великих муслиманских држава око Косова, пре свих Ирана, Ирака, Индонезије, Марока, Алжира и Туниса који нису признали лажну државу. Не треба заборавити ни званичну Анкару, која би у кључним међународним форумима могла да ради против интереса Србије.

Шеф дипломатије Ивица Дачић истакао је да се у Вашингтону није десило ништа лоше за Србију по питању статуса Косова јер је председник Србије Александар Вучић одбио међусобно признавање:

- Потписивање споразума је велики спољнополитички догађај за Србију, и то треба паметно искористити. Не треба да чуди што је Трамп унео у споразум блискоисточне теме, њему је стратешки циљ да буде што више земаља са амбасадом у Јерусалиму, а пре свега да (тзв.) Косово, ако их Израел призна, а најавили су да хоће, буде прва муслиманска земља која ће тамо отворити амбасаду.

Фото Танјуг

Ивица Дачић

Званична Кина се до сада није изјашњавала о споразуму из Вашингтона. Изглађени су и "шумови на везама" између Београда и Москве након непримерених коментара на "Фејсбуку" портпаролке руског МСП Марије Захарове на рачун третмана који је председник Вучић имао у Белој кући.

ЗНАО САМ ШТА ЈЕ У СПОРАЗУМУ
ПРЕДСЕДНИК
Вучић се осврнуо јуче на спекулације да је у последњем тренутку сазнао да је у споразум стављена и тачка о амбасади у Јерусалиму:
- Наравно да сам знао шта је писало у споразуму. На видео-снимку је забележено да сам се окренуо у тренутку када је Трамп поменуо јул за отварање амбасаде, зато што није нагласио да мисли на јул следеће године. У споразуму иначе стоји да сада у септембру треба да отворимо представништво ПКС у Израелу, и то је једини разлог због којег сам се окренуо.

Најпре су се телефоном чули Вучић и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, а јуче се огласио и портпарол Кремља Дмитриј Песков:

- Дошло је до неспоразума, Захарова се извинила и стога полазим од тога да нико неће сумњати у приврженост и дубоко поштовање које имамо према Србији у целини и према руководству. НПаши пријатељски, партнерски односи и стратешко партнерство са Србијом један су од приоритета наше спољне политике. Српски народ је братски народ и апсолутно сви, без изузетка, и руководство Русије, и стручњаци, и академска јавност привржени су развоју нашег партнерства, између осталог и у циљу заштите интереса братског српског народа на међународној сцени.

Председник Вучић захвалио је јуче руском колеги Путину, Лаврову и Пескову на подршци нашој земљи и разумевању да се Србија за своје интересе бори и у Вашингтону.

FOTO: Depositphotos

ЈЕРУСАЛИМ

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић каже нам да је добро што је Србија успела да поправи и нормализује односе са САД, која је и даље једна од највећих светских сила:

- Домаћини, Трампова администрација, понели су се мало несуптилно, па су у споразуму наметнули и неке теме које су део њиховог геополитичког такмичења са другим силама. Али то је просто последица реалног односа снага и нашој страни се не може ништа замерити.

СТАНО: БРИНЕ ОДСТУПАЊЕ ОД РЕЗОЛУЦИЈЕ

ПОРТПАРОЛ ЕУ Петер Стано изјавио је да за Брисел питање премештања амбасада у Јерусалим представља билатералне најаве Србије и тзв. Косова према Израелу, и подсетио да је став ЕУ познат и да се није променио.

- Нема ниједна чланица ЕУ са амбасадом у Јерусалиму, као ни представништво Уније. Пошто су Београд и Приштина одлучиле да се крећу европским путем као стратешки приоритет, ЕУ очекује од обе стране да делују у складу са том одлуком. То је у сагласности и са Резолуцијом 478 СБ УН. Сви дипломатски кораци који нису у складу с тим су предмет за забринутост.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (72)

НЕМЦИ ПОТКОПАВАЈУ ОТВОРЕНИ БАЛКАН: Црна Гора све ближа регионалној иницијативи, што није по вољи Берлина