ПОХВАЛЕ ПРЕДСЕДНИКУ ИЗ САРАЈЕВА: Вучић апсолутни победник после Вашингтона

Танјуг

07. 09. 2020. у 19:42

ПРЕДСЕДИК Србије Александар Вучић је изашао као апсолутни победник после потписивања споразума о економској нормализацији са Приштином у Белој кући, пише данас сарајевски Дневни аваз.

ПОХВАЛЕ ПРЕДСЕДНИКУ ИЗ САРАЈЕВА: Вучић апсолутни победник после Вашингтона

Фото: Инстаграм/buducnostsrbijeav

- Белој кући, целом Западу и региону, показао се као одговоран, конструктиван и зрео лидер спреман на компромисе, а домаћој јавности као бескомпромисан борац против међународног признања Косова - пише сарајевски дневник у анализи након потписивања вашингтонског споразума.

Истиче се да су ризици и штете које је, евентуално, могао имати сведени на нулу, а простор за његов политички раст, након што је скинуо велики терет, апсолутно је отворен.

- Вучић је у Вашингтону продао оно што је давно изгубљено, а заузврат је, када се наравно апострофирају ботовске будалаштине на интернету, у најмању руку добио легитимацију какву ниједан лидер нити држава у региону нису имали последњих тридесетак година - наводи се у анализи на Авазовом порталу.

Вучић је, тврде, био довољно храбар да, како како смтрају, “окрене леђа Москви и у Трамповој авлији пристане на оно на шта ниједан ранији српски лидер није смео ни да помисли”.

- И не само то. Релевантни извори из Вашингтона потврђују да ће споразум из Овалног кабинета пратити и значајно повећање америчке финансијске помоћи Србији и Косову, и то у више аспеката. Бивши шеф дипломатије Косова Петрит Сељими је спомињао цифру од око 13 милијарди америчких долара који ће бити убризгани како би се оживела економска сарадња и тако олакшала нормализација односа - пише сарајевски дневник.

На известан начин, кажу, Вучић је у Вашингтону направио “потез своје политичке каријере”.

- Нема никаквог разлога ни да Сарајево то не призна. Тим пре што ниједног тренутка Вучић није упао у трице и кучине које су му сервирали из Бањалуке. Можда из овога треба извући поруку и у Вучићу сада искрено потражити саговорника за решавање и других регионалних и међусуседских отворених питања - сматра Аваз.

Цинични подсмех интернет-ратника је, очито, најјача критика коју ће Вучић без проблема преживети, пише лист И додаје да је оно што је, како кажу, апсолутно јасно јесте да је Вучић био далеко највише изложен ризику када је и пристао да уђе у Трампов вагон који води ка нормализацији односа “Србије и Косова”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (38)

ХАГ У ЋОРСОКАКУ: Шешељ се спремио за најављено саслушање, а онда је добио неочекивану поруку