НЕМАЧКИ МЕДИЈИ О КРИЗИ У ШПАНИЈИ: Посао изгубило више од МИЛИОН Шпанаца, навала на социјалну помоћ

Танјуг

06. 09. 2020. у 22:36

ВИШЕ од милион Шпанаца изгубило је посао током пандемије, а и пре тога је сваки четврти грађанин живео на рубу сиромаштва, па и поред тога што је власт увела нове врсте социјалне помоћи, бирократија каска и перспективе нису ружичасте, пише Дојче Веле.

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ О КРИЗИ У ШПАНИЈИ: Посао изгубило више од МИЛИОН Шпанаца, навала на социјалну помоћ

Depositphotos

У тексту се наводи пример кварта Виљаверде у Мадриду, где педесетак људи чека испред канцеларије "Жуте патке". То је назив грађанске иницијативе која постоји више од десет година и дели храну онима којима је потребна.

Вероника Фуентес живи у трособном стану са супругом, шесторо деце и унуком.

Откако је остала без посла, социјална помоћ мадридских власти и дечији додатак су једини приходи породице. То је укупно 800 евра.

Вероника спада у ону четвртину Шпанаца који, према прошлогодишњим статистикама, живе на рубу сиромаштва и социјалне изолације. Организације за социјалну помоћ претпостављају да је број оваквих случајева порастао захваљујући кризи коју је донела пандемија.

Током короне је више од милион људи изгубило посао. Да би ублажила последице, влада у Мадриду великодушно одобрава ову врсту новчане помоћи не само за људе у радном односу, већ и за самосталне предузетнике.

Скоро 3,4 милиона Шпанаца добило је помоћ у јуну.

У јулу је број прималаца помоћи пао за нешто више од пола милиона. Пре свега јер су се власници ресторана и хотела надали гостима и туристима током лета и стога запослили један број људи.

Концептом скраћеног радног времена, запослени задржавају свој посао, али накнаду у висини од 70 одсто плате добијају од Бироа рада.

Ипак, стопа незапослености током финансијске кризе и експлозије балона некретнина 2013. у Шпанији била је знатно већа - чак 27 одсто наспрам садашњих 15 одсто. Али, за време финансијске кризе су многи успевали да се снађу, радећи повремене или сезонске послове. Током пандемије тај простор је сужен.

Вероника Фуентес, која стоји у реду за храну, некада је радила као чистачица, продавала воће или се бринула о старима. Међутим, никада није имала уговор о раду па нема право на новац за незапослене или накнаду за скраћени рад у време короне.

У 17 аутономних шпанских региона за такве случајеве предвиђена је социјална помоћ. Но, износи се веома разликују - тако регион Навара исплаћује највећу суму која се креће између 600 и 1.200 евра, док градско подручје и околина Мадрида, иначе најскупље место за становање, дају најмању помоћ која се креће од 400 до 735 евра.

Шпанска влада је на време схватила да је пандемија многе породице гурнула у сиромаштво. Стога је у јуну увела још једну врсту социјалне помоћи, такозвани „минимални животни доходак“. Њу исплаћује држава и износи од 460 до 1.000 евра зависно од величине породице - то је додатно, узсоцијалну помоћ коју исплаћују региони.

Већина оних који стоје у реду за храну у Виљавердеу имају право на државну помоћ, али до сада нису могли да испуне одговарајући формулар.

Чини се да се бирократија прераучунала, наводи DW.

Канцеларије за социјалну помоћ дају грађанима термине, али се на ред чека енормно дуго. Разлог је, како кажу синдикати, недостатак особља. Због смањења буџета, канцеларије за социјалну бригу изгубиле су 6.000 државних службеника током протеклих десет година. До сада је одобрено свега 80.000 захтева за помоћ.

При томе, шанса за проналазак посла ових дана није ружичаста - расте број нових случајева короне, па се рачуна са продуженом привредном кризом. Недавно је рецимо Немачка читаву Шпанију прогласила за ризичну земљу, што је јак сигнал за туристе на измаку сезоне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)