МУСТАФА О ВАШИНГТОНСКОМ СПОРАЗУМУ: Узајамно признање - нереалне амбиције

Танјуг

05. 09. 2020. у 21:33

МУСТАФА О ВАШИНГТОНСКОМ СПОРАЗУМУ: Узајамно признање - нереалне амбиције

Фото Тањуг

ЛИДЕР Демократског савеза Косова (ДСК) Иса Мустафа рекао је да се они који су очекивали међусобно признавање након једног састанка Београда и Приштине не разумеју политику.

Он је додао и да су се у ДСК сложили, што се тиче "мини-Шенгена", да раде на олакшавању економске сарадње, али да то не утиче на државни суверенитет.

Лидер ДСК је такође рекао да је то што је најављено израелско признање Косова пријатно изненађење које је уследило на састанку у Вашингтону, преноси Косово онлајн писање Репортери.

"И пре тог састанка сам рекао да не очекујем нека посебна изненађења. САД су најавиле споразуме у економским областима. Они који су очекивали да ће се наша делегација из вратити са узајамним признавањем, имали су нереалне амбиције," поручио је Мустафа.

Мишљења је такође да су економски споразуми основа коначног споразума између Београда и Приштине.

"Пријем у Белој кући код председника (Доналда) Трампа и највишег руководства САД говори о огромној подршци процесу дијалога који се завршава узајамним признавањем. Економски споразуми су основа коначног споразума," оценио је Мустафа.

У једној од тачака споразума, која говори о укључивању Приштине у мини-шенгенски пројекат којем се успротивио ДСК, Мустафа је рекао да је странка коју води имала примедбе, али да су се договорили да раде на економској сарадњи између Београда и Приштине.

"ДСК је имао примедбе у вези са ''мини-Шенгеном''. Али сложили смо се да радимо на олакшавању економске сарадње, кретања људи и робе која је такође била део берлинског процеса, али под другим именом. То не значи кораке којима се крши државни суверенитет на било којем пољу", рекао је Мустафа.

Што се тиче тачке око језера Газиводе, лидер ДСК је истакао да су и Косово и Србија имале користи од САД.

Према његовим речима, у тренутку када дође до међусобног признавања и разграничења "граница са Србијом", граница на језеру Газиводе би требало да се регулише према међународним конвенцијама.

"Тим споразумом нити је Србија ушла на Косово нити је Косово ушло у Србију. Обе земље су имале користи од америчких инвестиција. Договор да америчко Министарство енергетике спроведе студију изводљивости за употребу воде, а у најбољем је интересу Косова да САД изводе студије изводљивости о развојним могућностима Косова у свим областима", оценио је Мустафа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Mišo Peć

05.09.2020. 21:59

Albanci treba jednom za svagda da shvate da nikada neće dočekati taj dan da Srbija makar i metar Kosovskometohijske zemlje prizna kao nezavisno Kosovo.To se jednostavno nikada neće desiti jer Srbija nikada nesme ,nemože i neće to da učini.

Davor

08.09.2020. 20:27

Mir nema alternativu. I kosovski srbi i kosovski albanci su u pravu. Svi oni koji su rodjeni na tim prostorima imaju pravo na samoopredelenje. Srbija ili Kosovo? Nikakva velika Albanija. Prodoslice i slicne kategorije, bez obzira bili albanci ili srbi, nemaju prava na samoopredelenje. Dakle, na celo kosovske vlade moze doci samo covek opredeljen za zajednistvo a to je Ramus Haradinaj. Srbin po opredelenju a izjasanjava se kao albanac katlik. Neki kazu musliman. Nije vazno.On je ciovjek.