ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ О ПОТПИСАНОМ ДОКУМЕНТУ У ВАШИНГТОНУ: Јуче сам био поносни Србин, споразум који имамо је добар и за нас и за Албанце

Novosti online

05. 09. 2020. у 18:51 >> 19:29

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обраћа се народу Србије из Вашингтона.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ О ПОТПИСАНОМ ДОКУМЕНТУ У ВАШИНГТОНУ: Јуче сам био поносни Србин, споразум који имамо је добар и за нас и за Албанце

Фото: Принтскрин

Тамо је јуче у Белој кући потписао споразум са Приштином о економској нормализацији, у присуству председника САД Доналда Трампа.

- Још једном желим да грађанима Србије кажем да сам задовољан посетом Вашингтоном, споразуми су добри. Знам какви ће тек да долазе са других страна. Ми смо дошли спремни, у САД су чули оно што имамо да кажемо. Они су признали независност КиМ, али су саслушали и нас. Споразум који имамо у рукама, добри су за нашу земљу. Не желим да показујем све и омаложавам другу страну. Мислим да је ово споразум који треба да отвори нове прилике - рекао је председник Србије Александар Вучић из Вашингтона.

Фото: Принтскрин

СПАЈАЊЕ ЉУДИ И ПРОЈЕКАТА - ЦИЉ СПОРАЗУМА

Каже да је циљ споразума спајање људи и пројеката.

- То све мора да буде мир и стабилност. Већина људи мора да зна колику смо цену платили због неоговорних постпака из прошлости, желимо да очувамо мир и стабилност - рекао је председник Вучић.

-Уз изградњу пута Београда и Приштине, провођење финаснијске подршке за мала и средња предузећа, додатни билатерални пројекти, као међународне корпорације Србија је добила на значају - указао је председник Вучић на остале тачке споразума.

Каже да све ово значи у даљој изградњи кредитног рејтинга Србије.

- То значи да многи људи не остану без посла. То је за нас добро јер ће то подстицати долазак нових инвестора у нашу земљу. Разговарао сам са амбасдорима, захвалан сам Трампу, Мајку Пенсу, Рону Џонсону и надам се да ћемо моћи да наставимо ту сарадњу - додао је председник Вучић.

МИНИ-ШЕНГЕН ЋЕ ДА ОЛАКША И СМАЊИ БАРИЈЕРЕ

Што се мини-шенгена тиче, председник каже, да је и томе посвећена значајна шанса указивајући да је данас Србија економски испред других.

- Мини шенген ће нам олакшати и смањити баријере.Светска банка каже да би мини шенген био уштеда око милијарду ипо минимално, то би значио да можемо да финасирамо путеве, станове за младе ... Код нас је то од великог значаја - објашнајва Вучић значај малог шенгена за који се залаже.

На питање о потписивању еконосмког споразума у Вашингтону, Вучић каже да има две фасцикле.

- Ово је потписао предсеник Трамп, ово сам ја. Ми смо направили писмо размене са САД. Знамо и шта је оно што су Албанци потписали - рекао је председник Вучић.

Фото: Принтскрин

РАЗУМЕМ ЋУТАЊЕ ЕВРОПЕ

Осврнувши се и на ћутање Европске уније по питању КиМ у овом тренутку и свега што се ових дана дешава у Вашингтону, каже да разуме "ћутњу Европе" и то да нема реакције.

- Разумем њихову ћутњу - рекао је председник Вучић.

Међутим, наглашава да је за њега једно од важних питања економски напредак Србије. Каже да је захвалан људима у Србији.

- Ми смо поштовани, примљен сам билатерално са Трампом и то нема везе са политичком кампањом - каже он.

Фото: Принтскрин

ЈУЧЕ САМ БИО ПОНОСНИ СРБИН

- Ја сам јуче био поносни Србин, да будем у овалној соби, да разговарам равноправно са председником Трампом. То нисам урадио јер сам Александар Вучић, већ јер сам председник Србије. Да вам не причам са чим смо све морали да се изборимо, а сигуран сам да ће можда Американци једном о томе да причају, можда у својим мемоарима - додао је Вучић.

АЛБАНЦИ НИСУ УСПЕЛИ У СВОЈОЈ НАМЕРИ

Каже да је дискутабилна тачка 10. оно што су Албанци са Косова желели, али да свако има право да проба.

- Они су имали прилику да пробају да наметну то, али нису успели. Ово је добро и за њих. Људи, ми треба да живмо заједно и то деценијама и вековима унапред - казао је Вучић.

Каже да је споразум потписан у Вашингтону добар, да такав Србија неће скорије да добије боље.

ПРЕДАЈА НИЈЕ БИЛА ОПЦИЈА

- Споразум је добар и за Србе и Албанце. Као што сам рекао, предаја није била опција. Хвала људима који су нам помогли у сазнањима о контраинформацијама да је предаја ипак опција, испало је да то није тако - поновио је председник Вучић за ТВ Пинк.

-Дошли смо припремљени и спремни. Торбе су нам биле тешке, пуне папира - рекао је.

Каже да је спреман и за Брисел, и за ЕУ, додаје да ће на столу бити и тамо еконмске теме, али не у овој цени.

КОСОВО ЈЕ ДЕО НАШЕ БУДУЋНОСТИ И ПРОШЛОСТИ, А БУДУЋНОСТ ЈЕ НАША НАЈСКУПЉА РЕЧ

Што се Косова тиче, Вучић каже да је за њега и даље јако важно.

- Знам свако село на Косову, сваки град. Знам како је нашим људима - казао је Вучић

- Косово је део наше будућности и прошлости, а будућност је наша најскупља реч - рекао је Вучић за ТВ Пинк.

 

Фото: Принтскрин

О СЕДЕЊУ ПОРЕД ТРАМПА: МНОГИ СУ У БЕЛУ КУЋУ УШЛИ САМО ТУРИСТИЧКИ

Коментаришући негативне коментаре на фотографије које су у Србију стигле из Вашингтона, а које се односе на однос седења предесдника Србије и САД, Вучић каже да је седео у складу са протоколом и каже да не види ту ништа чудно.

- Седео сам преко пута Трампу и не знам шта је ту чудно?! Ми смо разговарали, тако се седи са саговорником. О томе причају и многе књиге. Приликом самог потписивања аката ја сам седео са десне стране Трампа, а албански представници су били са леве стране и ту смо рекли шта имамо да кажемо. Шта да очекујете о лоших коментара. Многи су са се ранцом на леђима сликали и у Белу кућу су ушли можда у турситичку посету - рекао је Вучић.

- Разумем жеље да наставе оно што су желели се Емиратима, али да сачекамо и то шта ће Израел да уради - рекао је.

Поновио је да је задвољан посетом Вашингтону и сусретима које је српска делегација обавила.

-Овде је све, само не лака атмосфера. Овде је све аветињски пусто. У пола девет увече, све је пусто. Чудна нека ситуација, али верујем да ће Америка да изађе из такве ситуације - рекао је председник Вучић.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)

ranko75

06.09.2020. 18:08

@Veliša - Da li su ovi sto pisu da je sporazum dobar ili los citali sporazum? A da li su ga razumeli? Ni jedno ni drugo! Pa sta onda lupate dajuci ocenu necemu sto niste ni videli ni omirisali ni probali?

Jelena

05.09.2020. 19:18

Pošteno rečeno proćiće mnogo vremena da imamo ovakvu priliku da dođemo do sporazuma kakav sada smo uspeli da potpišemo zahvaljujući pre svega Aleksandru Vučić podrške naše vlade i jedinstvu našeg pregovaračkog tima.

maniks

05.09.2020. 19:29

Ni jednu rec nisam cuo o potpisivanju. da Srbija izmesti ambasadu u Jerusalim cime ce navuci bes Palestine i mnogih zemalja na Bliskom istoku koje nisu priznale Kosovo, sSrbija ce obustaviti lobiranje za povlacenje priznanja a siptarima je dato pravo da lobiraju i da ih priznaju.Kao znak zahvalnosti za premestanje ambasade Izrael ce priznati Kosovo i bice uzajamno priznanje ???.Ni jedna zemlja Evrope nije prebacila ambasadu u Jerusalim. Ovo je vrlo stetno za Srbiju. Molim admine da objave komentar jer ovo stoji u potpisu sporazuma.hvala.

Ana

05.09.2020. 20:22

Sporazum je dobar za ekonomiju. Takodje, svrstali smo se uz Izrael. Realno, odličan izbor kad je biznis u pitanju,ali politički veoma riskantan. Tek sad Srbija mora, kroz saradnju sa Izraelom, dobro da se naoruža i tehnološki izdigne. Ovo je dobra prilika da postanemo glavna država na Balkanu za investicije, a to je za narod najvažnije.