ПОМОЋ ВАШИНГТОНА И СИГНАЛ УЛАГАЧИМА: Учешћем својих агенција, САД гарантују подршку нормализацији економских односа

С. БУЛАТОВИЋ

05. 09. 2020. у 10:00

НОРМАЛИЗАЦИЈУ економских односа Београда и Приштине пратиће конкретна подршка Сједињених Америчких Држава.

ПОМОЋ ВАШИНГТОНА И СИГНАЛ УЛАГАЧИМА: Учешћем својих агенција, САД гарантују подршку нормализацији економских односа

Фото. Depositphotos

Уз поруку да брину пре свега о младим људима и њиховим шансама, Американци нуде помоћ њихових агенција. Тако бисмо могли да се нађемо на мапи Америчке међународне развојне финансијске корпорације (DFC), Корпорације "Миленијумски изазов" (MCC), а да нас неће избегавати ни амерички извозници требало би да гарантује EXIM банка. Све ово је и значајан сигнал улагачима широм света.

Свака од ове три институције покрива засебан пакет подршке. DFC кредитира оне којима би приватни сектор тешко дао новац. Тренуто улажу, између осталог, у модернизацију прехрамбене индустрије у Грузији и енергетску независност Украјине, али и модеран аеродром у Еквадору.

MCC брине о смањењу сиромаштва, али институционалним реформама. Њихова подршка је бесповратна. EXIM банка подржава америчке компаније и повољним кредитима им омогућава утакмицу на глобалном тржишту.

DFC - АМЕРИЧКА међународна развојна финансијска корпорација DFC је релативно нова институција, формирана је прошле године. Настала је захваљујући Закону о бољој употреби инвестиција које воде развоју, који је Доналд Трамп потписао у октобру 2018. Створена је трансформацијом некадашњег OPIC - прекоморске приватне инвестиционе корпорације и УСАИД-овог Кредитног тела за развој. Граница улагања DFC је постављена на - 60 милијарди долара.

 

DFC обезбеђује директни капитал за пројекте земаља у развоју, оне који помажу напретку тих привреда или унапређују спољну политику САД. Помажу у решавању проблема мањка приватног капитала у одређеним економијама.

- DFC је америчка развојна банка - стоји у презентацији ове институције. - Улажемо у различите секторе, укључујући енергију, здравство, критичну инфраструктуру и технологију. DFC такође обезбеђује финансирање малих предузећа и жена предузетница. DFC не замењује страну помоћ засновану на грантовима. Допуњује рад програма помоћи америчке владе.

Присутни су у Африци, Средњм истоку, Латинској Америци, Карибима, Индо-Пацифику, Источној Европи и Евроазији.

МСС - КОРПОРАЦИЈА "Миленијумски изазов" MCC је иновативна и независна америчка агенција која помаже у вођењу борбе против глобалног сиромаштва. Основао ју је Конгрес САД у јануару 2004. године. Задатак јој је да пружи паметну помоћ САД у иностранству фокусирајући се на добре политике.

MCC даје временски ограничене грантове за промоцију економског раста, смањење сиромаштва и јачање институција.

- MCC формира партнерства са земљама у развоју које су посвећене добром управљању, економској слободи и улагању у своје грађане - нааводе на сајту ове агенције.

Ова институција земљу којој помаже бира на основу 20 индикатора. Саме земље одређују приоритете за постизање одрживог економског раста и смањење сиромаштва. MCC успоставља локални одговорни део који ће управљати и надгледати све аспекте помоћи. Праћење средстава је ригорозно.

EXIM - ИЗВОЗНО-увозна банка Сједињених Држава (EXIM) је званична, независна агенција за извозне кредите СAД. Подржава америчку привреду омогућавајући извоз њених робе и услуга. Када приватни кредитори не могу или не желе да обезбеде финансирање, EXIM попуњава празнину и то тако што америчким предузећима омогућава финансирање неопходно за надметање на глобалном тржишту.

Ова агенција заправо преузима кредитне и државне ризике које приватни сектор није у стању или не жели да прихвати.

 

- EXIM подржава америчке послове олакшавајући извоз америчке робе и услуга - наводе у овој агенцији. - Захтев је да агенција обезбеди средњорочне и дугорочне финансијске производе и да осигура да су ти производи конкурентни програмима других извозних агенције.

EXIM банка захтева да све трансакције имају разумно осигурање отплате, тако да је поносна на ниско учешће ненаплативих кредита. Од 2009. до 2018. године ова агенција је подржала више од 1,5 милиона радних места у свих 50 америчких дражава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)