ЕДИ РАМА И АМЕРИЧКА ПРИВРЕНА КОМОРА НА КиМ: Поздрављају споразум из Вашингтона

Новости онлине

04. 09. 2020. у 22:07

ЕДИ РАМА И АМЕРИЧКА ПРИВРЕНА КОМОРА НА КиМ: Поздрављају споразум из Вашингтона

Фото: Танјуг АП

КОСОВО је задржало став против Балканског Шенгена и одбило је два претходна састанка која су се одржала у оквиру ове иницијативе.

Међутим, споразумом потписаним у Вашингтону, Косово је обавезно да постане део ове иницијативе.

„Две стране ће се придружити„ мини шенгенском простору “који су Србија, Албанија и северна Македонија најавиле у октобру 2019. године и у потпуности ће искористити његове бенефиције“, наводи се у споразуму.

На конференцији за штампу, Хотију је постављено И то питање , за које је рекао да га је Трамп замолио да Косово буде део иницијативе.

„Што се тиче Минисхенгена, ми верујемо да је наша крајња дестинација интеграција у ЕУ и либерализација визног режима. „Трамп је тражио да будемо део ове иницијативе и ми смо је прихватили“, рекао је Хоти.

Албански премијер Еди Рама такође је реаговао на ово питање на Твитеру, где је написао да је много времена изгубљено на амбициозном пројекту Шенгенског Региона, али боље касно него никада.

„Штета је што је изгубљено толико времена за слагање са Регионалним Шенгеном, као амбициозни пројекат од националног интереса за развој кроз повећање сарадње и као још један подстицај за европске интеграције наших земаља. „Боље касно него никад, захваљујући пријатељској Америци“, пише Рама.

Америчка Привредна Комора на Косову поздравља потписивање Споразума о економској нормализацији између Косова и Србије, што ће створити могућности за јачање приватног сектора и отварање потенцијала обе земље за убрзани економски раст.

„Нормализација економских односа између Косова и Србије отвара пут за даљи развој земље, нудећи нове могућности за повећање размене робе, привлачење страних директних инвестиција и пуну економску интеграцију у региону западног Балкана “, каже се у саопштењу АПК.

Према овој комори, адресирање економских питања помоћи ће обема земљама у погледу економског раста и отварања нових радних места, док ће улагања у железничку и путну инфраструктуру, као и операционализација интегрисаног граничног прелаза олакшати кретање људи и роба.

Америчка привредна комора понавља да јачање економских односа Косова са суседним земљама доприноси побољшању имиџа земље, истовремено поздрављајући данашњи споразум као веома важан корак ка преко потребном економском напретку земље.

(kosovapress.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)