ИЗБОРЕН ПОВОЉАН СПОРАЗУМ ЗА СРБИЈУ: Победила је државничка мудрост и доследност

Танјуг

04. 09. 2020. у 19:18 >> 20:48

ОВО је историјски дан за Србију! Председник Србије Александар Вучић у Вашингтону је потписао билатерални споразум са председником САД Доналдом Трампом о свеобухватном плану за нормализацију економских односа између Београда и Приштине,каже Милош Вучевић потпредседник ГО СНС.

ИЗБОРЕН ПОВОЉАН СПОРАЗУМ ЗА СРБИЈУ: Победила је државничка мудрост и доследност

Фото. Принтскрин

Он каже и да је само дан раније делегација непризнате државе Косово покушала је да подметне „кукавичје јаје“ под тачком 10. прве верзије споразума, "што је председник Вучић безусловно одбио".

"Урадио је оно што је и обећао грађанима Србије, а на чему се темељи његова политика од које није устукнуо од 2012. године, иако је небројено пута био изложен бруталним нападима и притисцима да прихвати наметање независности Косова и Метохије. Још једном је томе рекао - не. И данас у Белој кући председник Вучић није прихватио ниједно слово које се противи нашим националим интересима", казао је Вучевић, а наводи се у саопштењу информативне службе СНС које је достављено медијима.

Вучевић наводи и да је Вучоћ као први председник Србије који се састао са једним америчким председником направио велики искорак из онога што смо до сада имали у односима Београда и Приштине и још већи економски искорак значајан не само за Србе и Албанце, већ и за будућност целог региона.

Фото: Н. Карлић

Милош Вучевић

"Победила је државничка мудрост, политичка храброст и патриотизам најбољег од нас, нашег председника Александра Вучића, који је данас целом свету показао како се бори за будућност свога народа и своје земље", навео је Вучевић.

Додао је да је Србија споразумом који је потписала са САД показала да је конструктиван партнер, да је искључиво окренута очувању мира и стабилности, економском развоју и будућности, уз очување српских светиња на Косову и Метохији.

"Улагање америчког капитала и убрзање иницијативе мини шенген коју је покренуо сам председник Вучић за стварање слободног протока робе, људи, услуга и капитала, а којој ће приступити и Приштина, као и убрзана изградња модерне инфраструктуре, путева и пруга, и бројне друге животне ставке у споразуму на који су заједнички ставили потписе двојица председника Александар Вучић и Доналд Трамп, гарант су наше будућности", навео је Вучевић и поручио још једном да је ово велики дан за Србију, која је поносна на свог председника Александра Вучића.

Ј.ЈОКСИМОВИЋ: ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОКАЗАО ДОСЛЕДНОСТ

Интернационални секретар Српске напредне странке (СНС) и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је да је учешћем и држањем чврстог фокуса на важним темама и интересима Србије у очигледно тешким разговорима у Вашингтону председник Вучић показао доследно, одговорно и достојанствено заступање интереса Србије на сваком месту и у сваком формату, које је довело до измењеног садржаја документа и уврстило легитимне позиције и интересе Србије.

“Високо ценим напоре председника Вучића и спремност на дијалог и компромисе, али и доследну фокусираност на виталне теме за нашу страну. У погледу иницијатива САД које третирају питања унапређења економских инструмената и механизама регионалне сарадње, економске нормализације и конкретних привредних могућности, мислим да договор даје снажне инструменте за реализацију пројеката који ће повезивати привреде, инфраструктуру, али пре свега људе“, истакла је Јоксимовић.

Танјуг

Јадранка Јоксимовић

Она је додала да је споразум потписан (парафиран) уз медијацију и гаранцију САД и њеног председника, што наравно носи значајну додатну специфичну тежину за имплементацију економског споразума. Такође, како је нагласила, значајно је за спољнополитичку динамику билатералних односа САД и Србије што је ипак на крају добар текст билатералног споразума за нас постигнут, и што ће дати додатне позитивне аспекте наших односа са САД.

Јоксимовић је истакла да "наравно, Бриселски споразум јесте основа за политички дијалог Београда и Приштине, у којем Београд доследно учествује и на техничком и политичком нивоу, уз медијацију и гаранцију ЕУ, али ако иједна релаксирајућа додатна тема може да се отвори - а посебно економска нормализација која је на корист свим грађанима, посебно младима, у таквим иницијативама свакако да је значајно учествовати, и тиме председник Србије, заступајући наше интересе, показује доследну опредељеност за разговор, компромис, као и за легитимно одговорно и достојанствено презентовање и заступање наших легитимних интереса по овом вишеслојно важном питању“.

ЈОВАНОВ: ВУЧИЋ ИЗБОРИО ПОВОЉАН СПОРАЗУМ ЗА СРБИЈУ

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке (СНС) Миленко Јованов оценио је данас да је председник Србије успео да у разговорима у Вашингтону избори веома повољан споразум о Косову и Метохији.

"Након низа година, у којима је питање Косова и Метохије сматрано за одавно решено, одговорном и озбиљном политиком председника Вучића, Србија је ово питање вратила на преговарачки сто и за тим столом за себе изборила повољна решења", навео је Јованов у саопштењу за јавност.

Фото: Танјуг

Миленко Јованов

Он је истакао да је председник Вучић "показао кредибилитет и озбиљност у разговорима, одлично проценио позиције администрације председника Трампа, а затим је у оквиру датих околности извукао максимум за Србију, храбро и одважно се супротставивши покушајима да се од Србије добије међусобно признање са Приштином".

"Данас потписан билатерални споразум са САД доноси велике америчке инвестиције на простор Србије, које ће на најдиректнији и најконкретнији могући начин побољшати квалитет живота и Срба и Албанаца и које ће, уверен сам, умногоме променити економску слику сиромашних крајева југа Србије и Косова и Метохије", рекао је Јованов.

Он је, такође, указао да, нажалост, "има људи који су се надали и најављивали да ће председник Вучић да уради нешто на штету Србије, како би имали повод да опет покушају да се немирима и насиљем дочепају власти".

"Њихове лажи су се данас потпуно развејале. Ништа се није десило на штету Србије, а председник Вучић је показао и доказао да уме и зна да се избори за интерес државе и народа, да уме да промени околности које су за Србију неповољне и да се у датом оквиру избори за Србију, чиме је још једном показао да је једини адекватан, озбиљан и кредибилан саговорник. То данас види Србија, то данас види свет и нема лажи која то може да промени", закључио је Јованов.

СРПСКА ЛИСТА:ВУЧИЋ ЈОШ ЈЕДНОМ ОПРАВДАО ПОВЕРЕЊЕ СРБА СА КИМ

Српска листа је саопштила вечерас да је председник Александар Вучић још једном оправдао безрезервно поверење које му поклања српски народ на КиМ, сачувавши српске државне и националне интересе током разговора са представницима Приштине у САД.

"Српски народ на КиМ захвалан је председнику на томе што је, упркос притисцима, успео да из споразума уклони тачку о узајамном признању Србије и Косова", поручују из Српске листе, након што је у Вашингтону потписан споразум о економској нормализацији односа Београда и Приштине.

Наводе да је Вучић овиме "запушио уста" свим неверним Томама и онима који су га оптуживали за то да разговорима у САД ојачава самопроглашену косовску независност.

Вучић је, кажу, одлучноћу, компетенцијом и одговорношћу према сопственој држави и народу издејствовао споразум којим је Србија истовремено унапредила своје односе са САД, али и отворила перспективе за уређивање односа Београда и Приштине на рационалним основама и принципу компромиса, а не на нечијим нереалним очекивањима.

У Српској лишти наводе да су аранжмани договорени у Вашингтону повод за радовање и грађана КиМ, без обзира на њихову националност, и грађана централне Србије, јер отварају врата за повезивање, те уређење односа на принципу узајамне сарадње и користи, уместо на принципу фаворизовања једне, а понижавања друге стране.

"Веома је добро што су Београд и Приштина потписали одвојене споразуме са САД, јер ће САД на тај начин бити поуздан гарант спровођења потписаног, а потписници додатно обавезани на конструктивност", стоји у саопштењу.

Додају и да ће сви житељи Косова и Метохије имати несумњиву корист и од уласка Приштине у режим "мини Шенгена" и од инфраструктурног повезивања са централном Србијом, јер ће овај простор, уместо црне тачке на економској карти Европе, имати шансу да постане економски динамично подручје, што ће осигурати сигурнију, просперитетнију и извеснију будућност.

Посебно су, наводе, задовољни због чињенице да је споразум о економској нормализацији третирао и питање заштите српских манастира на Косову и Метохији, њихов опстанак и заштиту од безакоња, те антиправног и антицивилизацијског деловања.

"Надамо се да је, заслугом председника Вучића, у Вашингтону данас отворена једна нова економска и политичка епоха која ће резултирати, не само динамичнијим економским развојем региона, већ и трајном заштитом српских интереса на Косову и Метохији", закључују у Српској листи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)