ГРЕНЕЛОВА ОФАНЗИВА МАТИРАЛА БРИСЕЛ: ЕУ скрајнута у дијалогу Београда и Приштине

Д. М.

04. 09. 2020. у 14:57

ОФАНЗИВА у коју је кренуо Ричард Гренел, специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине, а након што је из ЕУ "миниран" састанака који је заказао за крај јуна у Белој кући, за сада је "матирала" Брисел, где не крију збуњеност дешавањима у Вашингтону.

ГРЕНЕЛОВА ОФАНЗИВА МАТИРАЛА БРИСЕЛ: ЕУ скрајнута у дијалогу Београда и Приштине

Фото: Танјуг

Иако се на сусрете у Белој кући, надовезују и састанци тимова Београда и Приштине, почетком следеће недеље, у дипломатским круговима ЕУ не крију незадовољство због тога што је улога Уније очигледно скрајнута на споредни колосек у решавању питања КиМ.

Такође, очекују одговор Вашингтона шта ће се данас наћи на столу и парафирати. Огласио се и Петер Стано, портпарол ЕУ, који је рекао да је Унија обавештена о агенди и модалитетима састанка у Вашингтону, али не и о садржају разговора и документата:

- Увек постоји размена информација између Брисела и Вашингтона када је реч о дођајима које организује САД, а који могу допринети дијалогу Београда и Приштине. Наши амерички партнери су нас информисали о агенди и модалитетима састанка, који је део процеса који амерички партнери организују у оквиру својих активности о отвореним питањима између Косова и Србије.Која год активност може позитивно да се укључи и поржи дијалог који води ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине је добродошла - каже Стано.

Како за "Новости" каже Сузана Грубјешић, из Центра за посљну политику, до сада се чинило да САД и ЕУ нису претерано заинтересоване за пуну сарадњу и координацију у дијалогу између Београда и Приштине:

- То видимо и из последњих изјава Гренела, који каже да САД нису укључене у оно што раде Европљани и представник ЕУ за дијалог Мирослац Лајчака, кога су САД само обавестиле о састанку. У Бриселу ће се у понедељак наставити тамо где се стало, по утврђеној агенди. Можда овај економски договор подстакне Брисел да покуша да направи видљивији напредак него до сада, мада је много већи изазов склопити политички договор.

Политички аналитичар Немања Старовић објашњава, за "Новости", да се ривалство Вашингтона и Берлина последњих година рефлектује на многим пољима, а једно од њих, иако можда не и најважније, свакако је Западни Балкан, где обе важне западне престонице желе да под њихових посредништвом дође до споразума Београда и Приштине:

- Постизање економског споразума у Белој кући би по тој дефиницији могло да донекле антагонизује званични Берлин, али је та опасност избегнута разговором председника Вучића са немачком канцеларком Ангелом Меркел, након којег је српски председник и изјавио да осећа извесно растерећење. Из тога се може закључити да ће Немачка пружити шансу економском споразуму, те да га неће саботирати на било који начин. Не би требало, међутим, сумњати у то да ће Немачка истовремено инсистирати на наставку Бриселског процеса, до чега ће доћи већ у понедељак и у којем би могло доћи до значајног убрзања. Дакле, не спутавајући развој економске сарадње за шта ће заслуге преузети америчка администрација, ЕУ и њена централна држава ће убрзати рад на достизању свеобухватног обавезујућег споразума Београда и Приштине, којим ће бити обухваћена и барем нека од осетљивих политичких питања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (4)

OPET IM GA TRAMP SPUSTI BRAVO

06.09.2020. 10:22

ZASTO BI TRAMP INFORMISAO BRISEL, kad oni listom stoje uz onog dementnog kriminalca, koji zeli da postane predsednik SAD, 90% medija EU su anti-Tramp nastrojeni, i tu konce vuce Klontonovsko-Sorosovska kriminalna garnitura. SRECNO DONALDE, I ZELIM TI DA PORAZIS ONAJ KRIMINALNI SLJAM, koji je nacisticki nastrojen protiv celog pravoslavnog sveta, a posebno protiv Srbije i srba, koje je predlagao da smesti u koncentracione logore, kao sto su radili njegovi idoli Hitler i Pavelic.