ЦВИЈАНОВИЋ: Бојкот наставе бошњачких ученика у Липљу - политички!

С.М.

01. 09. 2020. у 17:54

ПРЕДСЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је ситуација у подручној основној школи у Липљу, код Зворника, гђе 12 ученика бошњачке националности бојкотовало данашњи почетак наставе, тражећи изучавање "босанског" језика, представља политичку тему, те поручила да Српска предњачи у односу на Федерацију БиХ кад је реч о националној групи предмета.

ЦВИЈАНОВИЋ: Бојкот наставе бошњачких ученика у Липљу - политички!

Фото: Д. Поздеровић

- Интерес је да они иду у школу и да, заједно са свим својим вршњацима уђу у ову школску годину, која већ сама по себи има довољно изазова и не требају нам никакве друге теме,рекла је Цвијановић.

Она је оценила да је у овом случају, нажалост, политичко питање стављено у први план и спречило нешто што је тако нормално и прихватљиво, као што је одвијање образовног процеса.

Што се тиче националне групе предмета, председница Српске је истакла да Република Српска далеко предњачи у односу на Федерацију БиХ.

- Више од 12 година имамо 22 школе у РС где је загарантовано изучавање националне групе предмета, где смо се трудили да обезбедимо адекватан наставни кадар и у оквиру програма бесплатних уџбеника за ученике првог и другог разреда, али и одликаше из вишечланих породица, смо обезбеђивали управо и уџбенике по наставним програмима неких од кантона,рекла је Цвијановић.

Она истиче да је Српска је заиста урадила све да покаже да нема никаквих пођела у оквиру школског система, поготово сегрегације каква је присутна у Федерацији БиХ, а позната је под називом "две школе под једним кровом".

- Према томе, овде су сва деца интегрисана, иду заједно у школу, онако како то треба и имају сви право да изучавају своју националну групу предмета. Поносна сам што смо ми то као заједница обезбедили, али сам несрећна што у ФБиХ имате тако дубоку поделу у оквиру образовног система, и то почевши од најмлађих ученика,рекла је Цвијановић.

Група од 12 ученика бошњачке националности од првог до петог разреда јутрос није ушла у школске учионице у подручној основној школи у Липљу код Зворника, тражећи да им буде омогућено изучавање "босанског" језика.

Горан Ивановић, директор зворничке ОШ "Свети Сава", у чијем саставу је подручна школа из Липља, рекао је да ће о свим детаљима овог случаја обавестити ресорно министарство и чекати даља упутства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)