НЕДИМОВИЋ ВИЦЕПРЕМИЈЕР, МАРИЈА ВОДИ СКУПШТИНУ? Склапа се министарски тим, Бранислав виђен за десну руку Брнабићеве

З. ГРУМИЋ - С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

25. 08. 2020. у 08:00

ПРВИ са изборне листе "Александар Вучић - За нашу децу", министар пољопривреде Бранислав Недимовић, како сада ствари стоје, могао би да буде потпредседник нове владе - незванично сазнају "Новости".

НЕДИМОВИЋ ВИЦЕПРЕМИЈЕР, МАРИЈА ВОДИ СКУПШТИНУ? Склапа се министарски тим,  Бранислав виђен за десну руку Брнабићеве

Недимовић и садашња премијерка / Фото Танјуг

Ово је још једна у низу коцкица, које се склапају пред формирање кабинета у Немањиној 11, што се очекује у данима после повратка државне делегације са разговора са Приштином у Вашингтону 4, односно Бриселу 7. септембра.

Недимовић је дуго времена словио за озбиљног кандидата за фотељу премијера, а та верзија је оснажена управо одлуком да он буде на челу списка кандидата за посланике са којим су напредњаци изашли пред бираче. Ипак, пошто је готово извесно да ће најјачу позицију у извршној власти заузети Ана Брнабић, Недимовићу се смеши потпредседничко место, с тим што се још не зна да ли би са тог положаја наставио да води портфељ пољопривреде где је имао запажене резултате.

Незванично, у Влади остаје и Зорана Михајловић, министарка инфраструктуре, саобраћаја и грађевине. Она би у новој подели карата могла поново да добије ресор енергетике. Њено садашње министарство, с обзиром на то да покрива велику област, могло би бити подељено на два. У том случају, најближи руководећем месту за грађевину је Марко Благојевић, садашњи директор Канцеларије за јавна улагања.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић могла би се преселити у Владу на место министра културе. Она је за овај ресор била виђена и у подели после прошлих избора 2016. године, а сада би могла и постати министарка. Иако никада није желела да потвдри да јој је то и жеља, више пута је истицала да је овај ресор занима, па је и покренула акцију "Уметност која чека правду", како би се пронашло још неко од несталих дела из парламента, у ноћи петооктобарског преврата.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, према незваничним сазнањима "Новости", близу је места министра правде.

- Не знам где ме све нису селили претходних дана. Ја сам, изгледа, као "ол араунд" играч. Нико са мном није причао ни о једном месту на било ком нивоу, а надам се да ћу бити кандидат за градоначелника Новог Сада - рекао је Вучевић о "јавном кадрирању".

Иако карте још нису подељене у Влади ће вероватно бити и министри одбране Александар Вулин, унутрашњих послова Небојша Стефановић и здравља Златибор Лончар, а министарски стаж завршавају Јадранка Јоксимовић (без портфеља за ЕУ) Вања Удовичић (спорт), Зоран Ђорђевић (рад и социјална политика), Владан Вукосављевић (култура), Славица Ђукић Дејановић (популациона политика), Бранко Ружић (државна управа), Горан Триван (екологија)...

Уколико СПС и СНС наставе сарадњу, највише шансе за останак имају шеф дипломатије Ивица Дачић и министар енергетике Александар Антић. Претходних дана се спекулисало да је међу моделима за нову владу и концентрациона, где би из коалиције око СНС, били и СВМ, СПС и СПАС. Како сада ствари стоје, председник Александар Вучић је ближи одлуци да нови тим ипак буде коалициони и да у њему буду социјалисти или Шапићева странка. Прошле недеље формирана је власт у бројним општинама на локалу и готово свуда су СНС и СПС формирале владајућу коалицију. Тај тренд је нарочито уочљив у Војводини.

МАРИЈА УМЕСТО МАЈЕ У СКУПШТИНИ

ЗА наследнике Гојковићеве на месту председнице Народне скупштине највише шансе има троје посланика. Међу њима су шеф клуба СНС Александар Мартиновић, његов заменик Владимир Орлић, али и Марија Обрадовић. План је да на истој седници буде изабрано руководство парламента и Влада. Рок за избор министара и председника Владе истиче 2. новембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)