АКО НАМ НУДЕ ЕУ ЗА КОСОВО, НЕКА ХВАЛА: Вучић потврдио одржавање разговора о нашој покрајини у САД 3. и 4. септембра и пред пут јасно поручио

В. Н.

22. 08. 2020. у 22:59

ПЛАНИРАНИ разговори о Косову у Вашингтону ће бити одржани 3. и 4. септембра.

АКО НАМ НУДЕ ЕУ ЗА КОСОВО, НЕКА ХВАЛА: Вучић потврдио одржавање разговора о нашој покрајини у САД 3. и 4. септембра и пред пут јасно поручио

Танјуг

Претходно су одложени због могућности да се, уколико се постигне нешто, појави и председник САД Доналд Трамп.

Саопштио је ово председник Србије Александар Вучић, уочи предстојећег пута у САД, нагласивши да је спреман и припремљен и да Србији није проблем да прича о било чему.

- Не идете тамо на пикник и лаке разговоре, о чему год да разговарамо. Када причамао о економији, знам да неће Албанци да разговарају о томе. Они уопште нису заинтересовани за економске разговоре - рекао је Вучић, за ТВ Прва.

Указао је да се цео живот бори, и да откад је постао премијер, а потом председник државе, зна шта може да се очекује на таквим разговорима.

- То да признамо независност Косова, а да за то добијемо подршку за евроатлантске интеграције, ајде изађите са нечим што је озбиљније и о чему можемо да разговарамо - поручио је јасно Вучић.

Нагласио је и да председник Трамп има бољу политику према Србији него претходне администрације и да се са више поштовања односи према Србији.

Танјуг

- Такозване преговоре о свим кључним питањима за постизање онога што смо пре десет година започели о свеобухватном споразуму о нормализацији односа, а не о признавању, међутим водимо под окриљем Брисела. Ово у Вашингтону мора бити нешо друго. Верујем и надам се да ће бити економске теме - казао је Вучић.

Председник је нагласио да ће одлука о томе с ким ће СНС формирати нову владу бити донета након састанка у Вашингтону, указујући да напредњаци имају добре односе и са Социјалистичком партијом Србије и са СПАС-ом, као и да поштује и једне и друге.

- Коначна одлука биће ускоро донета - прецизирао је Вучић.

ПРВИ ЋУ ПРИМИТИ ВАКЦИНУ

ПРЕДСЕДНИК је указао да би се први вакцинисао против короне, првом вакцином која стигне, а да ће наши стручњаци рећи која је вакцина добра. Илуструјући утицај теорија завере на размишљање људи о вакцини, Вучић је рекао да од три његова саветника - један неће "Астазенека" вакцину, европску, један неће руску, а трећи неће кинеску...

- Ја ћу да примим први вакцину. Чекам да наши стручњаци кажу која је добра - рекао је Вучић, додајући да ћемо вакцину имати у наредна три месеца.

Председник је најавио да ће у среду у посету Београду доћи члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић и председник Владе РС Радован Вишковић, а да је на састанак позван и редитељ Емир Кустурица.

- Имаћемо озбиљне разговоре по свим питањима. То је на неки начин узвратна посета оној који смо имали у Бањалуци пре неколико недеља - рекао је Вучић. - Биће велика вест о томе шта ћемо да радимо, а што ће бити изузетно значајно за нашу културу.

Према Вучићевим речима, критике и придике на споменик Стефану Немањи у Београду држе људи из политичке странке чији је председник довео "Великог брата" у Србију и на томе зарађивао.

- Драган Ђилас је довео "Великог брата" у Србију и зарађивао на њему. Смета им споменик Стефану Немањи, а не смета им "Велики брат", рекао је Вучић, додавши да не зна ни за једну ствар на којој се радило у Србији, а да део јавности није био против тога, наводећи да то није ствар укуса, већ доброг односа према својој држави.

Приметио је и да је Емир Кустурица, који је био члан комисије за споменик, у одговору редитељу Горану Марковићу, тачно нагласио, "разобличавајући лицемерје лажне српске елите", да бисмо радо видели како изгледа споменик на неком другом месту, али да тог споменика нема.

- Нисмо никакву пажњу посвећивали Стефану Немањи, а да не говоримо да је то место где ће бити споменик било ругло Београда, најружније место у Београду - рекао је Вучић.

Поновио је и да споменик Стефану Немањи гради један од највећих светских вајара, Александар Рукавишњиков и да ће споменик бити импресиван.

- Коме, ако не Стефану Немањи - закључио је Вучић.

ДОДИК: ДОКУМЕНТ ПОЗНАТ СВИМА

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се у документу који је достављен председнику Вучићу налази оно што се налазило у закључцима Народне скупштине и ставовима Владе о статусу РС и антидејтонском понашању високог представника међународне заједнице и Уставног суда. Он је најавио и да ће га послати и председнику Хрватске Зорану Милановићу, лидерима ПДП-а и СДА, Браниславу Бореновићу и Бакиру Изетбеговићу.

Нагласио је и да га чуди толики интерес за предстојећи састанак руководства РС са Вучићем у среду, с обзиром на то да су ови састанци редовни и у континуитету се одржавају у Београду или Бањалуци.

УЧИМ СТРАНЕ ЈЕЗИКЕ

- САДА учим више страних језика и на томе морам да радим - рекао је Вучић и додао да чита сваки дан, углавном стручну литературу из различитих области.

 
ФИЛМ О СРПСКОМ СТРАДАЊУ

ПРЕМА Вучићевим речима, РС и Србија ће замолити да се сними један нови филм који би значио "највише из српске историје". Ово кинематографско остварење би, како је истакао, показало поштовање српске и југословенске историје.

Танјуг

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је претходно за Срну да редитељ Емир Кустурица, као неко ко разуме историју српског националног страдања, треба да снима филм о Јасеновцу, као и да је то идеја која дуже живи.

Кустурица је, међутим крајем прошле године, најављујући фестивал "Кустендорф" рекао да неће снимати филм о Јасеновцу, рекавши тада "да се већ снима филм о злогласном логору НДХ и да је он од тога одустао".

 
БЕОГРАД ЈЕ КОСМОПОЛИТСКИ ГРАД

ВУЧИЋ каже да је Београд космополитски град, у којем може да се слуша и српска и хрватска и босанска музика, као једини град у региону у којем је то могуће, али да је Београд српски град и да тога не треба да се стидимо.

Истакао је да је обавеза Србије да чува српску традицију и да Београд буде светска метропола, да не показујемо мржњу ни према странцима ни према било којој мањинској групи.

ВУЧИЋ је казао да ће бесповратну помоћ градским хотелима од 500 евра по кревету ускоро добити и хотели у мањим местима и додао да нема потребе да се то ради с бањама или планинским центрима, с обзиром на то да је њима посета увећана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

ПЕТА БИТКА ЗА ЈЕДАН МАНДАТ: На биралишту код Бујановца данас опет гласање